Meciul Primaria Focsani – Liceul Agricol se joaca in instanta

miercuri, 16 aprilie 2003, 23:00
3 MIN
 Meciul Primaria Focsani – Liceul Agricol se joaca in instanta

Ieri, la Tribunalul Vrancea s-a desfasurat primul termen in procesul intentat de Liceul Agricol Focsani Primariei municipiului in vederea anularii concesionarii prin licitatie publica a unei suprafete de teren de peste 100 de metri patrati aflati in curtea scolii. Primaria a formulat o intimpinare prin care precizeaza ca cladirile si terenurile aferente unitatilor de invatamint preuniversitar de pe raza municipiului Focsani au fost inventariate in domeniul public. „Aceste imobile se afla in administrarea Consiliului Local al municipiului, nefiind date in administrarea unitatilor de invatamint. Mai mult, in opinia noastra terenurile aferente cladirilor in care se desfasoara procesul de invatamint si care nu au destinatia de terenuri agricole sau baze sportive nu fac parte din baza materiala a invatamintului, deci nu este necesar avizul MEC pentru schimbarea destinatiei sale. Astfel, deoarece terenurile (unitatilor de invatamint – n.r.) sint inventariate in domeniul public nu pot fi decit concesionate prin licitatie publica in conformitate cu prevederile Legii nr.119/1998 privind regimul concesiunilor”, se arata in documentul prezentat de Primarie ieri in instanta.
Juristii Primariei au mentionat ca „reclamanta nu are calitatea procesuala activa in cauza de fata nefiind titulara dreptului de administrare” si au solicitat respingerea actiunii.
Conducerea Liceului Agricol considera ca nici un punct din intimpinarea depusa de Consiliul Local Focsani si Primarie nu are suport juridic. „Se cauta argumente facile, in afara legislatiei care reglementeaza in mod direct si explicit sistemul de invatamint preuniversitar de stat pentru a se gasi mijloace de aducere a unor venituri suplimentare Consiliului Local, fata de care scoala nu se pune daca se procedeaza in conditiile legii”, ne-a declarat consilierul Liceului Agricol, profesorul Valeriu Anghel.
„Relatii cordiale”
Oficialul unitatii de invatamint a tinut sa precizeze ca „in toata discutia pe tema administrarii bazei materiale a unitatilor de invatamint preuniversitar de stat s-a facut o nedorita confuzie de termeni si neintelegere a legislatiei in vigoare. Relatiile dintre Grupul Scolar Agricol si primar sint cordiale. Nu cred ca domnul Bacinschi crede in mod serios ca ?terenurile si cladirile scolilor sint ale sale si face ce vrea cu ele?. Daca ar fi asa ar insemna ca este proprietar pe 10 licee, 10 scoli generale, 20 de gradinite, cu mii de cadre didactice si zeci de mii de elevi, la care se adauga parcuri si alte spatii. Ar fi un Saddam Hussein al Focsaniului, renume pe care sintem siguri ca nu si-l aroga”, ne-a declarat profesorul Anghel.
Directorul scolii raspunde
Potrivit regulamentului de organizare a invatamintului preuniversitar de stat, „directorul unitatii de invatamint, in calitate de ordonator tertiar de credite raspunde de urmarirea modului de incasare a veniturilor, (…) si integritatea bunurilor aflate in administrare. Directorul hotaraste strategia de realizare si gestionare a resurselor financiare extrabugetare!, conform legislatiei in vigoare”. Si se preocupa de atragerea de resurse extrabugetare, se arata la articolul 25 din regulamentul stabilit de MEC. In planul de amplasament si delimitare a bunului imobil – Liceul Agricol Focsani, avizat de Ministerul Administratiei Publice prin SC Tudorprest SRL, se observa clar ca bucata de teren scoasa la licitatie de Primarie se afla in curtea liceului, fiind in imediata vecinatate a intrarii elevilor in scoala. Zvonul ca primarul Bacinschi a intervenit pentru a concesiona acest teren actualului chirias, aflat intr-o relatie tensionata cu directorul liceului, este infirmat cu tarie de conducerea scolii. (Cristina LAZARIN)

Comentarii