Pensiile ocupationale impun limita de virsta

marți, 13 ianuarie 2004, 00:00
4 MIN
 Pensiile ocupationale impun limita de virsta

Comparativ cu pensionarii zilelor noastre, care isi duc existenta in lipsuri si saracie fara sa mai aiba nici o nadejde de mai bine, cei inca salariati trag nadejde ca, atunci cind le-o veni rindul, vor avea parte cel putin de un trai decent. Pensiile private ar fi singurele care ar putea sta la baza acestei sperante ca altfel, cuantumul actualelor pensii de stat nu reprezinta decit sursa de depresii. Mai cu frica-n sin, mai cu incredere, multi spun ca ar vrea sa cotizeze de exemplu la sistemul pensiilor ocupationale. Putini stiu insa ca trebuie sa indeplineasca si o conditie, cel putin ciudata: sa aiba pina in 35 de ani! De parca banii celor de 38, 40 sau chiar 50 de ani n-ar fi buni!
Aflat deocamdata in dezbatere parlamentara, proiectul de lege privind fondurile private de pensii va intra in atentia camerelor legislative in perioada imediat urmatoare. Mai toti salariatii care au auzit de acest sistem, care zice-se ca va indulci batrinetile tuturor, s-au bucurat. Motivul e lesne de inteles: doua pensii in loc de una, incasate lunar cind va veni vremea, ar suride oricui. Legiuitorul crede insa ca doar o parte din poporul muncitor are nevoie de asa ceva. Cel putin astfel reiese din proiect, care prevede ca participarea la fondul pensiilor ocupationale se adreseaza exclusiv persoanelor in virsta de pina la 35 de ani si anume: participare obligatorie pentru cei de pina la virsta de 35 de ani, noi intrati pe piata muncii si facultativa pentru persoanele pina in 35 de ani, care sint deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii. Limita de virsta precizata apare ca inexplicabila atita timp cit, pentru a beneficia de drepturi, salariatul trebuie sa cotizeze minim 60 de luni, adica cinci ani. Timp berechet si pentru salariatii care depasesc virsta impusa! „Potrivit proiectului de lege, dreptul se deschide la cererea participantului, daca este angajat si are pina in 35 de ani. Cei pina in 35 de ani care nu si-au ales un fond de pensii, care sint la prima angajare, vor fi repartizati obligatoriu la un fond, de institutia la care lucreaza. Pentru a beneficia de pensia ocupationala trebuie achitate minim 60 de contributii lunare, exceptie facind doar cei pensionati pe caz de boala. Daca participantul moare, banii depusi in acest fond vor fi dati urmasilor acestuia in transe lunare sau intr-o singura transa, la alegere. Intr-adevar, nu inteleg nici eu de ce persoanele care au depasit 35 de ani nu pot cotiza. Cred ca mai degraba ar opta pentru acest fond un om mai in virsta, dar care mai are de exemplu 10-15 ani pina la pensie, decit tinerii care nu se gindesc asa mult la pensie. Oricum, e doar un proiect care poate suferi modificari”, a declarat Coman Andrei, directorul general al Casei Judetene de Pensii Vrancea.
Avantaje multe pentru oameni putini
Potrivit legiuitorului, marele avantaj de care va beneficia cel care va cotiza pentru pensia ocupationala este ca va sti in orice moment ca suma depusa in respectivul fond este proprietatea lui. Si ca va putea folosi aceasta suma ca pe o pensie suplimentara ce va fi incasata lunar, pe linga cea pe care o va primi de la stat. Participantul la acest sistem nu va fi nevoit sa cotizeze cu mai multi bani la asigurarile sociale. Contributia sa pentru pensia ocupationala va fi scazuta din contributia individuala la sistemul public de pensii, este deductibila din aceasta, neimpozabila si plafonata. „Contributia de asigurari sociale nu va fi majorata. O parte din aceasta va merge la acest sistem privat. In prezent, contributia la CAS pentru conditii normale este de 34%, din care 9,5% reprezinta contributia salariatului si 24,5% cea a angajatorului. Din aceasta, o parte va fi dirijata spre pensiile private”, a precizat Coman Andrei, director la CJP Vrancea. De mentionat ca dreptul la pensie privata se deschide la indeplinirea conditiilor de pensionare pentru limita de virsta in sistemul public.
In orice caz, pina la aprobarea legii va mai trece ceva vreme, timp in care trebuie sa fie gasiti si administratori ai fondurilor de pensii obligatorii. Acestia inseamna firme ce vor avea ca obiect unic de activitate administrarea, calculul si plata pensiilor obligatorii. Societatile respective vor mai trebui sa aiba oameni cu pregatire de specialitate si experienta si mai ales cite un capital social minim de 10 milioane Euro, fara aport in natura. Un administrator poate administra mai multe fonduri de pensii ocupationale iar finantarea activitatii lui se va realiza din comisioane, reprezentind un procent din contributia lunara si un procent din profitul obtinut din investitiile realizate. Administratorul trebuie sa constituie un fond de rezerva, in scopul garantarii indeplinirii obligatiilor, ce va fi tinut intr-o banca, precum si un fond de solvabilitate, depus sub supravegherea Comisiei de Supraveghere a Asiguratilor. In orice caz, potrivit celor declarate ieri de presedintele Casei Nationale de Pensii la un post de televiziune, actualmente nici o firma din Romania nu are 10 milioane Euro, adica minimum de capital social impus de lege celor ce doresc sa devina administratorii unui fond privat de pensii. (Laura BREANA)

Comentarii