Prefectura cauta nod in papura la Marasesti?

joi, 18 aprilie 2002, 23:00
2 MIN
 Prefectura cauta nod in papura la Marasesti?

Comisia de Dialog Social de pe linga Prefectura Vrancea a analizat ieri situatia in care se gaseste Marasestiul. Orasul a fost declarat zona defavorizata, dupa sase luni de la declansarea actiunii de salvare din saracie a orasului, prin hotarire guvernamentala. Concluzia avansata de autoritatea judeteana l-a pus la colt pe primarul orasului, Emilian Brasov, gasit vinovat de faptul ca nu a atras destui investitori in localitate. "Nu s-a facut mai nimic", a subliniat prefectul judetului, George Baesu. In raportul prezentat de Prefectura Vrancea se arata ca, dupa o jumatate de an de la adoptarea actului normativ (H.G.988/2001- n.r.), in orasul Marasesti se regasesc 30 de agenti economici care desfasoara activitate, alti 11 agenti economici care si-au deschis puncte de lucru, au fost create 45 de noi locuri de munca prin creditarea IMM – din care 23 au fost ocupate de someri – si au fost create alte 15 locuri de munca in cadrul comunitatii, printr-un program cofinantat de Banca Mondiala. "In ceea ce priveste noile investitii, nu poate fi prezentata o situatie exacta a certificatelor de investitor in zona defavorizata, intrucit acestea sint eliberate, conform legii, de catre Agentia de Dezvoltare Sud-Est, fara consultarea sau acordul prealabil al Consiliului Local", se precizeaza in raportul formulat de Prefectura.
In replica, primarul orasului Marasesti sustine ca Prefectura este dezinformata. "Cele mai multe investitii le-am facut eu in Marasesti, si nu celelalte orase din judet. Sint dispus la o intrecere intre aceste orase", a subliniat Emilian Brasov. "Faptul ca sint acuzat ca n-am facut mai nimic in Marasesti este o chestiune politica, de denigrare a mea si a PNL. Este o chestiune rusinoasa. Sint de parere ca prefectul George Baesu este un copil nevinovat, influentat negativ. Sper sa devina prefect al judetului si nu al PSD", a declarat primarul Brasov.
Este de remarcat ca hotarirea guvernamentala prin care Marasestiul devine zona defavorizata prevede ca agentii economici care investesc in acest oras sa beneficieze, pe o perioada de trei ani, de anumite facilitati. Printre acestea se numara scutirea de la plata taxelor vamale si a TVA pentru masini, utilaje, instalatii, echipamente, mijloace de transport, alte bunuri amortizabile care se importa in vederea efectuarii de investitii in zona. La acelasi capitol intra scutirea de la plata impozitului pe profit pe durata de existenta a zonei defavorizate, precum si acordarea cu prioritate a unor sume din Fondul special pentru dezvoltare aflat la dispozitia Guvernului. (Cristina LAZARIN)

Comentarii