Pretul apei ne ineaca

vineri, 27 iulie 2001, 23:00
5 MIN
 Pretul apei ne ineaca

Luna august devine pentru buzunarul gol al focsanenilor una din cele mai "negre" ale acestui an. Dupa ce Guvernul a pus parafa pe scumpirea cu 200.000 de lei a gigacaloriei si pe dublarea, aproape, a pretului la gazul natural, colac peste pupaza o alta veste "neagra" ii ingrozeste pe focsanenii care locuiesc la bloc. Primarul Bacinschi a anuntat ca apa rece ii va costa pe concitadinii sai de doua ori mai mult decit pina acum, ajungind la aproape 12.500 de lei. Dincolo de prevederile dure ale contractului de imprumut cu BERD, focsaneni platesc acum un pret greu – cel al trezirii dintr-un "dulce vis" care s-a dovedit a fi doar o prelungita perioada electorala.
Pretul apei reci se va dubla de la 1 august, de la 6678 lei cu TVA inclus, cit este acum, pina la 12.495 lei pe metru cub. Vestea, care ii trazneste pe focsaneni drept in moalele capului, a fost anuntata ieri intr-o conferinta de presa de primarul Decebal Bacinschi.
Constient fiind de impactul social al deciziei, primarul a marsat pe formula "trebuie sa pregatim populatia pentru acest lucru". El a precizat, de asemeni, ca majorarea va fi analizata in prealabil in Consiliul Local, in sedinta de marti. Sub nici o forma insa nu va fi pus insa in discutie cuantumul majorarii, a spus Bacinschi, ci doar modul in care aceasta va fi pusa in aplicare – dintr-odata sau progresiv.
"Dublu salt" la pretul apei reci si al canalizarii
Neasteptata masura pusa pe tapet de Bacinschi se datoreaza prevederilor contractuale care stau la baza creditului BERD, prin care s-a derulat in Focsani investitia "Modernizarea sistemului de alimentare cu apa". Una din conditiile de imprumut ale Bancii viza cresterea anuala a tarifului mediu la apa-canal astfel: din iulie 1997 pina la 1 iulie 1998 cu 38% plus inflatie, din iulie 1998 pina la 1 iulie 1999 cu 19% plus inflatie, iar dupa 1999, ajustarea anuala cu inflatia. Atunci din fericire pentru focsaneni, sau din nefericire dupa cum se vede astazi, atit 1999 cit si 2000 au fost ani electorali. Orice majorare de tarif devenise "tabu" pentru administratia locala care, invadata politic, nu putea risca un vot de blam din partea unui electorat afectat la buzunar.
"Dublul salt" al pretului la apa rece si canalizare raspunde acum actualizarii cu o rata a inflatiei insumata pe trei ani. Ca sa arate ca "nu-i CUP-ul asa de negru", primarul Decebal Bacinschi a enumerat si pretul actual al apei in alte patru orase care beneficiaza de credite BERD contractate in 1997, prin Programul National de Dezvoltare a Utilitatilor Municipale, Etapa II (MUDP II). Astfel, in comparatie cu tariful de pina acum practicat de regia focsaneana, 5612 lei/ mc, la Constanta apa rece costa 6377 lei, la Oradea 6076 lei, la Tirgoviste 6508 iar la Braila 7600 lei/ mc, toate fara TVA-ul aferent, de 19 la suta.
"Acesta este motivul pentru care CUP cere actualizarea pretului la apa, actualizare care nu s-a mai produs din 1998", a explicat Bacinschi.
Bacinschi ia CUP-ul in brate

Devenit "purtator de cuvint" al regiei locale, primarul Focsaniului i-a si cuantificat "pierderile" datorate neindexarii pretului la apa. "De la 1 ianuarie, CUP are o pierdere de 19 miliarde, cind ar fi trebuit sa realizeze 40 de miliarde profit in acest an pentru a-si plati ratele la BERD. In viziunea mea, CUP pe undeva a gresit. Au avut in fata experienta «Distrigaz» sau «Electrica», atunci cind au introdus contorizarea, care, dupa mine ar fi trebuit sa fie facuta in doua etape: intii la scara si apoi individual. Apometrele de apartament montate de proprietari nu ar fi trebuit luate in considerare. Nu vreau sa iau apararea CUP, dar acestea sint niste realitati si nu avem ce face. Din cauza celor cu apometre in partament, pierderile sint suportate de cei mai sarmani dintre locatarii de la bloc", a spus Decebal Bacinschi.
Seful executivului local nu crede ca o atit de usturatoare scumpire a apei va pune piedici intentiei CUP de a nu mai lucra cu pierderi: "Cei care nu platesc facturile regiei sint cam 25-30 la suta din consumatori, populatie sau agenti economici, aproape mereu aceeasi. Marea majoritate a cetatenilor platesc pretul apei si al energiei termice si se achita de obligatii".
Prima rata la creditul BERD va trebui platita de CUP, conform contractului, la 8 noiembrie a.c. In afara celor 528.000 de dolari – aproximativ 16 miliarde de lei – a fost deja platita dobinda aferenta pe acest an, de 195 000 USD. "Suma s-a constituit din profitul realizat in anul trecut si impozitul aferent", se arata intr-o nota informativa a CUP. Cit priveste ratele pe care va trebui sa le ramburseze regia Bancii Europene, termenele sint 8 mai si 8 noiembrie, cu sume egale – peste 528.000 USD. Neachitarea ratelor conduce automat la preluarea obligatiilor de catre Consiliul Local sau, mai departe, de catre Ministerul Finantelor ca garant al creditului extern.
Un pret "post-electoral"
Istoricul creditului BERD contractat de CUP a inceput in 1995, cind au debutat analizele economico-financiare si tehnice ale consultantilor bancii, pentru stabilirea conditiilor de implementare la Focsani a programului MUDP II. Din valoarea totala a programului, de 10,8 milioane de dolari, 2,4 milioane USD au constituit surse nerambursabile PHARE iar alte 2,56 milioane USD fonduri nerambursabile guvernamentale, cu aportul Consiliului Local. In ce priveste diferenta pina la valoarea completa a investitiei, cele 5,8 miliarde de lei creditate de BERD au fost imprumutate pe o perioada de 15 ani, cu o dobinda de 7 la suta.
Acordul de imprumut a impus conditii dure – aducerea creantelor pentru activitatea apa -canal la maximum 20 la suta din productia desfasurata, si reducerea costurilor, pentru aceeasi activitate, cu 2% pe an in primii 3 ani. Tot aici intra si cresterea anuala a tarifelor practicate de CUP, precum si constituirea unui Fond de Imprumut, Intretinere si Dezvoltare, ca garantie ca ratele vor fi platite la termen.
Incepute in 1997, lucrarile incluse in investitia din Focsani au vizat contorizarea apei reci la case si blocuri (doar la scara) , reabilitarea magistralelor de alimentare cu apa pe o lungime de 12 km, modernizarea uzinei de apa, automatizarea si monitorizarea frontului de captare.
Gazele si energia termica pun capac
Coincidenta face ca anuntul local privind dublarea pretului apei sa fie facut aproape simultan cu cel guvernamental legat de scumpirea gigacaloriei si a pretului la gaze.
Cum anticipase deja presa, pretul national de referinta a fost stabilit de Guvern la 550.000 de lei/ gigacalorie, de la 350.000 de lei pina acum.
Noul pret la energia termica s-ar putea aplica tot de la 1 august, daca hotarirea de guvern va fi publicata in Monitorul Oficial pina la finele acestei luni.
In aceeasi sedinta a Guvernului, petrecuta joi, s-a decis ca pretul unui metru cub de gaze naturale pentru toti consumatorii de gaze, inclusiv populatia, sa coste de la 15 august 2.876 de lei. Aceasta, in urma stabilirii unui pret reglementat unic, de 2.417.000 lei/1.000 de metri cubi de gaze naturale, pret care nu cuprinde insa TVA. Ordinul prin care se stabileste acest pret reglementat unic anuleaza practic prevederile unei alte decizii emise in luna iunie tot de ANRGN, care stabilea preturi diferite ale gazelor pentru populatie, societati comerciale, Termoelectrica si centralele termice zonale.
Anuntata scumpire se apropie practic de o dublare a pretului la gazul natural pentru populatie. Pina pe 15 august consumatorii vor mai plati totusi 1.514 lei pentru un metru cub de gaze naturale. (Lidia GROSEI)

Comentarii