Primaria Odobesti se supara brusc pe Caminul Atelier

duminică, 23 aprilie 2000, 23:00
7 MIN
 Primaria Odobesti se supara brusc pe Caminul Atelier

Printr-o hotarire recenta a Consiliului Local Odobesti, gradina de doua hectare atribuita gratuit Caminului Atelier, de primaria din localitate, a fost luata inapoi inainte de termen. Totodata, contul institutiei de asistenta sociala a fost subtiat, in luna martie a.c., cu peste 100 de milioane de lei. Din spusele lui Aurel Cristian, directorul Caminului Atelier Odobesti, reiese ca atit gradina, cit si banii ar face traiul mai usor celor 350 de asistati din institutia odobesteana.
Caminul Atelier Odobesti sta, se pare, ca un cui in coastele Primariei din localitate. Cert este ca in respectiva institutie de asistenta sociala vietuiesc 350 de oameni, care n-au avut bafta sa se nasca sub semnul unei stele norocoase. Ei depind, astfel, in totalitate, de bunavointa forurilor superioare care, pe cit posibil, ar trebui sa le asigure un trai decent. Aceasta pretentie impusa de o societate ce se vrea civilizata nu poate fi normalizata atita timp cit, de o vreme incoace, intre conducerea Caminului Atelier si Consiliul Local Odobesti se poarta un inversunat razboi de hotariri si adrese.
"Vreau sa punem gradina serios pe picioare"
Aurel Cristian, noul director al Caminului Atelier Odobesti, s-a gindit ca terenul de doua hectare al institutiei ar putea aduce foloase asistatilor. Asadar, cum a venit primavara, omul a format echipe de lucru cu care a pregatit pamintul si l-a insamintat. "Dar in ziua in care am cumparat folie pentru solar si seminte, am primit o adresa din partea Primariei, prin care ni se cerea sa retrocedam terenul. Motivul invocat in adresa era faptul ca au trecut cei cinci ani in care terenul a fost dat de Primarie in folosinta gratuita Caminului Atelier Odobesti", a spus Aurel Cristian. Seful caminului sustine ca a incercat in numeroase rinduri sa poarte un dialog fata in fata cu Florin Sandu Minea, primarul Odobestiului, dar nu a reusit. Drept urmare, a raspuns adresei cu o alta adresa, prin care reamintea primariei faptul ca terenul de doua hectare a fost atribuit caminului nu pe cinci, ci pe o perioada de zece ani printr-o hotarire din 1997, data de Consiliul Local Odobesti.
"De vreme ce termenul nu a expirat, am continuat lucrarile. Vreau sa punem gradina serios pe picioare, asa incit sa avem legume proaspete tot anul, ca sa nu le mai cumparam. Pe cele doua hectare a fost facut un sistem de irigatii cu put forat, investitie finantata de oamenii de afaceri vrinceni inscrisi in clubul «Rottary», in valoare de 6.500 de dolari. Nu stiu ce a fost aici inainte de a veni eu, dar consider ca este nedrept sa ne fie luata gradina acum. Primaria sa astepte sa vada ce vom face, si de-abia apoi sa hotarasca", este de parere Aurel Cristian.
Directorul Caminului Atelier a declarat reporterilor "Monitorului" ca pentru viitoarele investitii necesare celor doua hectare de solar a solicitat bani ministerului. Totodata el a precizar ca, fundatia "Solidarites" din Franta va aduce curind folie speciala in valoare de un miliard de lei, rezistenta opt ani. Iar Clubul olandez "Rottary", din partea caruia mai exista in contul institutiei patru mii de dolari, asteapta proiecte din partea caminului. La momentul vizitei noastre pamintul, ce-i drept, era sapat si insamintat, iar rasadurile de rosii si ardei crescusera deja cit palma.
"Ani de zile n-au facut nimic"
Cu toate acestea, la sfirsitul lunii martie, Consiliul Local Odobesti intrunit in sedinta ordinara, a emis o hotarire prin care a fost abrogata cea din 1997. "Caminul Atelier a avut un protocol cu noi in conditii foarte clare si foarte certe. Adica sa faca productie. Strictul necesar pentru ei, si restul sa-l dea la liceu, la spital si la casa de copii din Odobesti. Terenul a stat ani de zile la ei si n-au facut efectiv nimic acolo. Gradina nu mai e a lor, si cu asta basta. Hotarirea a fost luata de C.L, nu primarul a hotarit. Eu pot sa propun, nu pot sa si dispun. Terenul va trece in administrarea spitalului", a declarat primarul Florin Sandu Minea.
Faptul ca directorul Caminului Atelier nu a avut ocazia sa-si spuna punctul de vedere nici inainte, nici la sedinta cu pricina nu a reprezentat un motiv de ingrijorare pentru nimeni. "Caminul Atelier a avut un reprezentant la sedinta in persoana administratorului Titi Marin, care este consilier local si care a votat impotriva. Noi am chemat directorul si bineinteles ca n-a venit", a spus primarul Odobestiului.
"Gradina este foarte utila. S-a spus ca nu s-a produs nimic si din cauza asta ne ia terenul. Dar sint convins ca anul acesta o sa avem recolta. Si apoi, lucrul pamintului reprezinta pentru asistati si terapie ocupationala" a fost de parere Titi Marin, care a precizat ca n-a fost anuntat despre sedinta de consiliu decit cu o zi – doua inainte. Ca raspuns la cele petrecute, Aurel Cristian a trimis o ultima adresa C.L. Odobesti, prin care spune ca "ne rezervam dreptul de a contesta in instanta aceasta hotarire si, in cazul ratificarii ei vom solicita despagubiri echivalente cu investitiile si cheltuielile efectuate".
"Am retras banii, ca vroiau sa-si ia masina"
Alt motiv al neintelegerilor iscate intre C.L. si Caminul Atelier Odobesti il reprezinta suma de 126 milioane de lei retrase, in doua transe, de Primarie din contul institutiei de asistenta sociala. Motivul invocat de primarul Florin Sandu Minea este faptul ca "vroiau sa-si cumpere masina cu banii astia. Vroiau sa-si ia o Dacie noua, un fel de salvare. Dar ei au deja o salvare, pe care pot sa o foloseasca. Cu zece milioane pot s-o repare. Noi dadeam banii pentru mincare, cheltuieli materiale si atit. Nu pentru investitii".
In replica, Aurel Cristian, directorul Caminului Atelier spune ca nu si-a dorit masina personala. "Am facut o solicitare scrisa prin care ceream aprobarea ordonatorului principal de credite sa cumparam o Dacia-salvare. In prealabil, am vorbit cu primarul si a fost de acord. A fost de fapt singurul contact fata in fata cu el, de pe 10 martie de cind sint director aici. Atunci a fost de acord. Oricum, el putea sa aprobe sau nu cererea scrisa. Iar neaprobarea nu implica si retragerea banilor. Am fi cumparat cu ei alimente", a subliniat Aurel Cristian.
Conventie cu prevederi clare
De mentionat ca, in conventia incheiata pentru primul trimestru al anului intre Secretariatul de Stat pentru Persoane cu Handicap, C.L. Odobesti si Caminul Atelier se mentioneaza clar ca: "SSPH aloca in anul 2000 trimestrul I suma de 1,750 miliarde de lei din Fondul Special de Solidaritate Sociala, Caminului Atelier Odobesti, pentru personal si cheltuieli materiale". In acelasi timp, "C.L. Odobesti reprezentat de Minea Sandu Florin aloca in anul 2000 trimestrul I, suma in valoare de un miliard de lei din bugetul local, Caminului Atelier Odobesti pentru cheltuieli materiale". La institutia de ocrotire sociala n-au ajuns, insa, decit aproximativ 800 de milioane de lei date in primele luni ale anului din partea C.L. Odobesti.
"Nu sint ai nostri, nu sint din Odobesti"
Nu se stie, deocamdata, ce se va intimpla de acum incolo cu asistatii Caminului Atelier. Din ce bani vor fi hraniti, spalati si imbracati ramine un mister, atita timp cit C.L. Odobesti nu le-a mai deschis linia de creditare pe luna in curs. "Daca ei nu justifica cum sint cheltuite sumele, de la noi n-or sa mai primeasca un leu pentru ca sint si alte chestiuni in Odobesti. Sint oameni care mor de foame. Sa vedeti cit de multi sint cei care au nevoie de ajutoare sociale de urgenta. Cei din camin nu sint ai nostri, nu sint din Odobesti. Este normal ca un oras de cinci mii de locuitori sa suporte 350 de handicapati si salariatii? Si cum sa le deschid cont, daca nu mai avem protocol semnat cu ei? Asteptam sa vina bugetul, sa vedem pe ce bani vom merge noi si apoi discutam", a declarat primarul Florin Sandu Minea.
"Nu inteleg reactia primarului"
Directorul Caminului Atelier Odobesti si-a exprimat insa stupefactia in fata tuturor acestor lucruri petrecute. Omul este de parere ca afirmatiile primarului nu au nici o baza. Totodata, Aurel Cristian apreciaza ca n-ar trebui sa i se impute lui starea caminului si a tuturor lucrurilor ce tin de aceasta institutie, atita timp cit se afla la conducerea ei de mai putin de doua luni.
"Nu inteleg reactia primarului, atitudinea ostila a acestuia si poate multe lucruri care se intimpla aici in Odobesti nu le inteleg. Am certitudinea, insa, ca nici primarul Florin Minea nu intelege ca aceia care sufera sint acesti 350 de orfani ai societatii, care reprezinta produsul nefericit al unui lant intreg de neintelegeri. Neintelegeri care i-au plasat, prin ignoranta semenilor, la periferia conditiei umane", a spus directorul Aurel Cristian.
De ce schimba Primaria macazul abia acum?
Aurel Cristian este director al Caminului Atelier nmai de doua luni, deci imputarile formulate de primar nu i se pot face lui, cit predecesorului sau, Costel Costandache. De altfel, acesta din urma a fost indepartat din postul de director tocmai pentru felul defectuos in care si-a desfasural activitatea ca manager. Acest amanunt pare sa nu fi dat de loc de gindit nici primarului si nici consilierilor. Imediat ce noul director a pus mina pe friiele institutiei, l-au incoltit din toate partile, retragindu-i si terenul si fondurile, cu argumente pentru care ar putea fi considerat responsabil precedentul director si nu actualul. Poate ca Aurel Cristian chiar are de gind sa puna pe picioare Caminul. Dar, asa cum stau lucrurile acum, practic nu este lasat sa o faca. In schimb, cit timp la cirma caminului s-a aflat Costandache, problema terenului nefolosit si a fondurilor cheltuite nejustificat nu i-a prea interesat pe alesii orasului. Faptul ca demersurile in forta ale municipalitatii, chiar daca justificate, intervin abia acum, dupa schimbarea directorului, ridica serioase semne de intrebare. Aceleasi argumente puteau fi folosite de conducerea orasului si atunci cind Caminul a fost condus de Costel Costandache, cu rezultatatele care
se vad. (Laura BREANA)

Comentarii