Proteste „albe” in justitie

marți, 08 februarie 2005, 00:00
3 MIN
 Proteste „albe” in justitie

Magistratii vrinceni vor purta incepind de azi banderole albe in semn de protest fata de refuzul Guvernului de a le creste salariile la acelasi nivel cu cei care judeca afaceri de coruptie. In cadrul Adunarii generale a Tribunalului Vrancea, care a avut loc ieri, s-a hotarit trimiterea unui protest catre Guvern, Presedintie, Parlament. „Adunarea generala a hotarit ca, incepind cu miine dimineata, judecatorii sa poarte o banderola alba, atit in salile de judecata, cit si in birouri. Motivul este faptul ca puterea judecatoreasca nu este bagata in seama, desi Constitutia prevede ca are drepturi egale cu celelalte puteri”, a declarat judecatorul Vasile Teodorescu, purtatorul de cuvint al Tribunalului Vrancea. O parte dintre judecatori au purtat de ieri banderole albe, insa de azi vor adopta cu totii aceasta forma comuna de protest. Trebuie mentionat ca magistratilor le este interzis sa faca greva si, din acest motiv, acestia sint nevoiti sa gaseasca alte modalitati de a atrage atentia asupra situatiei din justitie, fara a incalca prevederile legale. „Noi, magistratii semnatari ai acestui memoriu, intelegem sa luam atitudine fata de pozitia puterii executive in ceea ce priveste solicitarile salariale reparatorii cuprinse in proiectul de ordonanta intocmit de Ministerul Justitiei si aflata pe agenda de lucru a Guvernului la data de 26 ianuarie 2005”, se arata in protestul magistratilor vrinceni.
Marirea pentru coruptie a produs discordie
Monica Macovei, ministrul Justitiei, a propus eliminarea discriminarilor salariale din rindul magistratilor, insa proiectul ordonantei pe care l-a initiat nu a fost avizat favorabil de Ministerul Finantelor. Cristian Diaconescu, fostul ministru al Justitiei, a acordat o marire salariala de 40% judecatorilor care se ocupa de dosare de coruptie, ceea ce a produs nemultumiri in rindul celorlalti judecatori. „Salarizarea preferentiala a unei categorii de magistrati, astfel cum aceasta s-a realizat prin Legea nr. 601/2004, creeaza tensiuni atit in interiorul corpului magistratilor, judecatorii si procurorii fiind nevoiti sa suporte frustrarea unui grad inferior de salarizare fata de colegii lor de birou ori de instanta in afara caror criterii rezonabile, cit si asupra opiniei publice, care nu-si poate explica suprasalarizarea unei categorii de magistrati decit ca o «cumparare» a bunavointei”, sustin magistratii vrinceni in memoriul trimis autoritatilor centrale. Acestia nu sint de acord cu asocierea, „fie si numai la nivel de principiu”, de corpul functionarilor publici, asa cum a sugerat ministrul Finantelor, Ionut Popescu. O parte dintre judecatorii spun ca ar fi de acord sa se intoarca la situatia anterioara Legii 601/2004, aparuta pe ultima suta de metri a vechii guvernari. Acest lucru ar insemna insa ca magistratii care se ocupa de dosare de coruptie sa ramina fara cresterea salariala de 40 la suta, ceea ce ar produce alte nemultumiri. In acest caz, singura solutie pentru a elimina discriminarea introdusa de vechiul guvern este aducerea salariilor la acelasi nivel.
O zi de protest la Parchet
Procurorii vrinceni au purtat si ei banderole albe ieri dimineata, „fiecare cum a putut”, dupa spusele prim-procurorului Ion Lefter. Cu toate acestea, reporterii nostri nu au reusit sa gaseasca nici un procuror cu banderola alba. Procurorii au protestat pentru ca se considera si ei nedreptatiti in ceea ce priveste grila de salarizare. „Nu cerem decit sa se respecte grila de salarizare. Nu este normal ca cei de la PNA, Curtea de Apel sau Inalta Curte de Casatie sa primeasca cei 40% in plus la salariu, iar noi nu. Protestul nostru a fost de o zi si nu cred ca va mai fi cazul pentru o alta forma de protest. Sint convins ca totul se va rezolva favorabil, pentru ca ce se intimpla acum sint doar discriminari. Nu se poate ca altii sa ia cu 40% mai mult decit noi. Si cei de la Parchetele din Adjud, Panciu, sau din alta parte tot anchetete efectueaza”, ne-a declarat Ion Lefter. Formele de protest initiate de magistrati sint o noutate dupa patru ani de „liniste” in justitie. Venirea noii puterii a adus din nou in actualitate protestele, chiar si in domenii unde acest lucru nu prea este obisnuit. (Mihai BOICU, Dan CHIRIAC)

Comentarii