Psiho-aberatia bacalaureatului 2001 ramine un mister

vineri, 21 septembrie 2001, 23:00
3 MIN
 Psiho-aberatia bacalaureatului 2001 ramine un mister

Dramele petrecute in timpul examenului de bacalaureat din vara, datorate unor examinatori incorecti, in special in prima sesiune de concurs, sint ignorate si astazi de conducerea invatamintului vrincean. Desi au declarat public ca, in urma rezultatelor cercetarilor ulterioare concursului vor sanctiona examinatorii care se fac vinovati de evaluari subiective sau incorecte, sefii invatamintului evita sa ia "taurul de coarne", in sensul de a corecta greselile facute de profesorii corectori, si dupa doua luni de la incheierea examenului.
De departe cel mai controversat caz este cel al olimpicei la psihologie, Cristina Iacob, inselata de corectori cu nu mai putin de trei puncte. Nici in aceasta situatie, atit de evidenta, in cazul careia chiar ministrul secretar de stat Vasile Molan a dispus sanctionarea examinatorilor, Inspectoratul Scolar nu a facut lumina, sugerind toleranta in privinta profesorilor care incalca flagrant regulamentul. Cazul olimpicei, care anticipam ca ar trebui sa zguduie scoala vrinceana, sa trezeasca ochii mintii celor responsabili, a fost dat uitarii.
Reamintim cititorilor ca olimpica la psihologie, Cristina Iacob, a fost defavorizata cu nu mai putin de trei puncte la ultima proba din cadrul examenului de bacalaureat, aspect evidentiat de profesorii Paul Spirescu de la Liceul Teoretic "E.Botta" Adjud si Mausi Tescaru de la Grupul Scolar Agricol Adjud. La prima corectura, candidata a luat nota 4.25. La recorectare, insa, lucrarea elevei Cristina Iacob, absolventa a Colegiului Economic "M.Kogalniceanu" Focsani, a primit nota 7.30, in aprecierea profesorilor Vasile Chiper de la Colegiul National "Unirea" si Iulia Costache, Colegiul National "Al.I.Cuza". In plus, si in cazul altor 176 de elevi, corectorii – prima sau a doua echipa – au dat dovada de incompetenta, defavorizind sau favorizind elevii cu unul pina la trei puncte, in conditiile in care baremul de notare a fost fractionat la minim.
In calitate de conducator al sitemului de invatamint judetean, cit si ca presedinte al comisiei de contestatii, inspectorul scolar general Enache Mindrescu a declarat la finele bacalauratului, respectiv in iulie a.c., ca "diferenta intre note creeaza o situatie alarmanta. In cazul olimpicei, este o greseala, chiar daca, probabil, nu s-a luat in calcul punctul din oficiu", iar la celelalte "se va discuta fiecare situatie in parte", "oricum examinatorii vor fi sanctionati". In prezent, inspectorul Mindrescu precizeaza, prin intermediul purtatorului de cuvint al institutiei, ca nu s-au luat nici un fel de masuri in privinta profesorilor examinatori, ca "lucrurile stau asa si asa".
De remarcat ca in regulamentul de bacalaureat se pomeneste de sanctionari, la modul general, in cazul in care se constata diferente de peste 1,50 puncte intre nota initiala si cea de la contestatii, dupa ce au fost consultati profesorii corectori din ambele comisii, intr-un interval de 30 de zile. Ministeriabilii au decis ca greselile facute de corectori sau supraveghetori sa duca si la sanctionarea presedintilor si vicepresedintilor de comisii, prin diminuarea cu 20-70% a indemnizatiei primite pentru functia indeplinita in timpul examenului. Inspectoratul Scolar a avut obligatia de a intocmi un raport catre MEC, in care sa precizeze neregulile constatate in timpul derularii examenului.
Reamintim ca in aceeasi sesiune de bacalaureat, in timpul examinarilor, Comisia Judeteana de Examen a dispus sanctionarea cu avertisment a sase supraveghetori. (Cristina LAZARIN)

Comentarii