Recorelari de spoiala

duminică, 05 august 2001, 23:00
4 MIN
 Recorelari de spoiala

Anuntatele avantaje ale noului sistem de pensii s-au dovedit a fi doar praf in ochii celor mai multi dintre viitorii pensionari. Cele mai mari pensii abia daca ajung la 4 milioane de lei, fata de 10 milioane de lei in trecut, iar taranii cu ani multi de munca la vechile CAP-uri abia primesc maximum 400 de mii de lei. De luna viitoare, pensiile stabilite anterior datei de 1 aprilie a.c. vor intra la recorelat, insa este greu de crezut ca acestea vor creste atit cit sa satisfaca toate nevoile pensionarilor.
De la intrarea in vigoare a noului sistem de pensii, respectiv 1 aprilie 2001, si pina in prezent la Casa Judeteana de Pensii s-au inregistrat 3.305 dosare, adica cam tot atit cit in ultima luna de aplicare a fostei legislatii. Cele mai multe solicitari sint pentru pensionare anticipata – 1059, urmate de cererile de recalculare a pensiiolor – 601, dar si pentru limita de virsta si invaliditate, cu 424 si respectiv 409 cereri depuse la CJP Vrancea. La capitolul emiterea deciziilor lucrurile stau ceva mai slab, motivele intirzierilor fiind legate atit de greutatile intimpinate la implementarea noului sistem, dar mai ales de noianul de cereri ramase dinainte de 1 aprilie a.c. Potrivit informatiilor care ne-au fost furnizate de conducerea Casei de Pensii, in cele patru luni de aplicare a noilor prevederi s-au rezolvat 1120 de cereri si aici cele mai multe fiind pentru pensionarea anticipata si partial anticipata, 551 de decizii emise carora li se alatura alte 214 decizii pentru pensionarea la limita de virsta, 207 pentru pensie de urmasi si alte 140 pentru invaliditate. Spre deosebire de pensiile stabilite dupa vechea legislatie, de aceasta data dupa o viata de munca exista riscul de a primi cel mult doua sau trei milioane de lei. Cele mai mari pensii stabilite dupa 1 aprilie incoace ajung la 4 milioane de lei, pentru vechime integrala, "fericitii" fiind fosti angajati ai sistemului bancar unde se stie ca salariile si implicit contributiile platite la stat sint destul de consistente. O comparatie cu pensiile vechiului sistem arata diferente de milioane bune, stiut fiind ca cea mai mare pensie, stabilita anterior lunii aprilie a.c., ajungea la 10 milioane de lei. La capitolul pensionare anticipata si partial anticipata lucrurile stau si mai prost, aici indemnizatia lunara, dupa ani buni de mers la slujba, abia daca ajunge la 1,7 milioane de lei, minimul fiind de circa 800 de mii de lei. Cel mai rau stau in continuare pensionarii agricultori, nici actuala legislatie, ca si anterioara de altfel, nefavorizindu-i in vreun fel. Un agricultor care a muncit 10 ani la fostele CAP-uri va pimi pe cuponul de pensie 150-200 de mii de lei, maximul pentru ani buni in slujba agriculturii fiind de 400 de mii de lei.
Anul acesta pot iesi la pensie barbatii nascuti in 1939 si femeile nascute in 1944
Pentru anul in curs, virstele standard de pensionare sint de 62 de ani pentru barbati si 57 de ani pentru femei, in conditiile in care vechimea in munca este de 30 si respectiv 25 de ani, minimul acceptat in ambele cazuri fiind de 10 ani de cotizare. Virstele de pensionare cresc de la an la an, astfel incit peste 13 ani barbatii se vor pensiona la 65 de ani iar femeile la 60 de ani. In cazul in care o persoana a lucrat cu zece ani mai mult decit stagiul complet de cotizare prevazut de lege exista posibilitatea pensionarii anticipate, situatie in care viitorul pensionar va primi o pensie integrala. Pentru pensionarea anticipata integrala, cuatumul pensiei primite luna de luna se reduce in raport cu vechimea realizata. Trebuie precizat ca in oricare dintre aceste cazuri, pensionarea se poate face cu pina la cinci ani inainte de virsta standard de pensionare. Cit priveste stabilirea pensiilor, aceasta se face tinindu-se cont de anii de cotizare raportati la valoarea punctului de pensie stabilit de guvernanti. Ceea ce inseamna ca un salariat care a avut luna de luna un salariu aproximativ egal cu cel mediu pe economie va beneficia de o pensie de circa 1,6 milioane de lei. Pentru angajatii care au inscrise pe cartea de munca salarii egale cu minimul pe economie pensia va fi de citeva sute de mii de lei.
Vechile pensii vor intra la recorelare
Nici pensionarii vechii legislatii nu vor scapa de rigorile noului sistem de pensii, ei urmind sa beneficieze pe o perioada de trei ani de un program de recorelare a pensiilor. " Pentru corectarea inechitatilor intre pensionari, Guvernul a hotarit sa asigure recorelarea pensiilor pe baza unui program care se va desfasura pe o perioada de trei ani, incepind cu trimestrul IV al anului in curs pentru a stabili proportii firesti intre diferitele categorii de pensionari. Totodata, in vederea protejarii puterii de cumparare a pensionarilor, pensiile vor fi indexate trimestrial cu un procent care sa acopere integral rata inflatiei", a precizat Coman Andrei, directorul CJP Vrancea. In intentia guvernantilor se afla si pensionarii agricultori care vor beneficia de cresterea progresiva a pensiilor cu pina la 100% in 2004. Pentru anul in curs este prevazut un procent de majorare de pina la 40%; in 2002 cu pina la 75% si in anul 2004 cu pina la 100%. Startul in aceasta actiune de echilibrare a pensiilor se va da luna viitoare, insa pina in prezent nu a fost adoptata modalitatea dupa care se va face acest lucru. (Elena CRISTIAN)

Comentarii