Seceta face ravagii

duminică, 12 august 2001, 23:00
3 MIN
 Seceta face ravagii

Judetul nostru se afla pe un loc de frunte in clasamentul primelor 10 judete din tara unde seceta a facut un adevarat prapad. Canicula din ultimele zile pare sa pirjoleasca tot mai mult culturile agricole, aflate in situatia de a nu mai putea fi salvate nici macar partial. Mii de hectare de culturi sint compromise in procent de peste 50%, in numai o saptamina gradul de afectare dublindu-se, cel putin pentru porumb. Daca la raportarea de saptamina trecuta specialistii agricoli vorbeau despre existenta unor posibilitati de salvare a culturilor de toamna, "pirjolite" atunci doar pe suprafete mai restrinse, mai bine de jumatate dintre culturi sint acum uscate.
Pe categorii, cele mai mari pierderi se anunta la porumb. Cele 69.055 hectare cultivate in Vrancea sint afectate in proportie de 46%, ceea ce inseamna o pierdere de aproape 300 de miliarde de lei. Pentru culturile de floarea-soarelui de pe cele 8.403 hectare, seceta a pirjolit cam 42%, ceea ce transformat in bani inseamna peste 20 miliarde de lei. Cea mai afectata cultura de toamna este pina in prezent sfecla de zahar, specialistii stabilind ca aceasta a fost pirjolita de seceta in proportie de 56%. Pentru cele aproape 500 de hectare cultivate, pierderile reprezinta circa 6 miliarde de lei. La rindul lor, si cele aproape 10 mii de hectare de legume au avut de suferit din cauza secetei. Dupa ce au fost afectate in proportie de 25%, pagubele se cifreaza si aici la alte bune miliarde de lei. Pierderi importante s-au inregistrat pina acum si la plantele furajere, acestea situindu-se la aproximativ 25 de miliarde de lei. Culturile de vita de vie ramin cel mai putin afectate – 10%, iar pierderile de pina acum pentru cele 27.523 hectare insumeaza 66 de miliarde de lei.
Statistica specialistilor din agricultura arata ca practic, in doar o saptamina, pagubele produse de seceta s-au dublat. Aceasta denota ca dupa alte citeva zile de canicula Vrancea poate arata ca pirjolita, mai toate culturile fiind in pericol de a nu mai putea fi salvate.
Irigatiile s-au extins
Directorul RAIF Vrancea, Dan Mocanu, ne-a declarat ca suprafetele irigate au crescut in ultima saptamina, ajungind pina la 3000 de hectare. Problema cea mare este ca, odata cu trecerea timpului, posibilitatile de salvare a culturilor agricole prin irigatii se diminueaza considerabil. Daca, in urma cu o saptamina, doua irigatii zdravene insemnau salvarea porumbului, ceea ce valoric echivala cu 700 de mii de lei, acum este putin probabil ca acest lucru sa mai fie posibil. Taranii spun ca o asemenea seceta nu s-a mai vazut in Vrancea de ani multi, cimpurile fiind pirjolite de caldurile din ultimele zile. "Ne vine sa plingem cind vedem atita jale. Cimpul este trist cum nu a mai fost niciodata. Nu ne este de banii nostri dusi pe apa simbetei, cit de felul in care arata culturile fata de acum o luna" spun agricultorii. Ploaia mult asteptata mai poate salva cite ceva, cel putin la vie si legume, cele mai reduse sanse din acest punct de vedere apartinind porumbului. Pentru a diminua acolo unde este posibil efectele pirjolului, directorul Directiei Agricole Vrancea, Nicolae Marculescu, a solicitat de la nivel central 6,2 miliarde de lei pentru echipamentele de udare pentru anul in curs, si alte 7,2 miliarde de lei pentru 2002. (Elena CRISTIAN)

Comentarii