Seceta si foamete in Vrancea

joi, 15 iunie 2000, 23:00
4 MIN
 Seceta si foamete in Vrancea

Vrancea este unul dintre judetele cele mai grav afectate de seceta din acest an. Practic, 40% din cultura de griu a fost pirjolita de soare,iar porumbul risca sa se usuce tot, daca Dumnezeu nu va da ploaie.
Taranii din Vrancea nu mai au alta solutie decit aceste procesiuni religioase, deoarece sistemele de irigiatii mostenite dupa vremea lui Ceausescu au fost jefuite de hoardele tiganesti, care se ocupa cu reciclarea fierului vechi sau maritate pe doi bani de managerii trecatori de la fostele IAS-uri.
Bilantul societatii nationale de imbunatatiri funciare (RAIF) este dezastruos. In fiecare an sistemele de irigatii din judetul nostru se imputineaza. Numai anul trecut hotii au facut pagube de 1 miliard de lei. Insa, asa cum ne-au spus oficialii RAIF, capacitatea de irigatii a judetului a fost diminuata cu aproximativ 90% din ’90 pina acum.
"In ’90 se irigau in timpul campaniei 36.000 de hectare de teren agricol, udam zilnic 1.000 de hectare si ajungeam sa udam de trei ori aceeasi cultura intr-o campanie. Astazi irigam pe toata perioada campaniei doar 2.500 de hectare", ne-a spus seful serviciului Exploatare, Ioan Draghis.
Oficialul RAIF spune ca s-a ajuns in aceasta situatie datorita faptului ca an de an alocatiile bugetare ale regiei au fost diminuate.
"In ’90 aveam 600 de salariati pentru intretinerea amenajarilor, iar acum am ajuns sa avem mai putin de 150 salariati", a mai adaugat Ioan Draghis, de la RAIF, explicind astfel incapacitatea societatii de amenajari funciare de a salva de pirjol recolta din acest an.
Rezerva de griu ajunge inca o luna
Compromiterea recoltei de griu din acest an a determinat o crestere rapida a pretului pe kilogram pe piata libera. Conform statisticilor intocmite saptaminal de Directia Agricola Vrancea, in prezent pretul unui kilogram de griu a ajuns la 4.000 – 4.500 lei pe piata libera, dublu fata de cit era acum doua saptamini. Rezerva de griu a judetului nostru la aceasta data este de 5.800 tone, cantitate ce ar ajunge pina la noua recolta. "Aceasta cantitate exista la unitatile de industrializare si in gospodariile populatiei. Pe piata libera preturile ajung la 4.500 lei/kilogram, iar unitatile care achizitioneaza griu ofera 3.000 lei pe kilogram, plus prima de griu de 300 lei/kilogram oferita de Ministerul Agriculturii. Marea problema este ca nu sint vinzatori, cantitatile scoase la vinzare fiind din ce in ce mai mici", ne-a declarat Viorica Ghionea, sefa Serviciului Politici si Agroalimentare din cadrul DGAA.
O situatie asemanatoare intervine si in cazul porumbului, si aici preturile fiind in crestere. In numai doua saptamini, pretul unui kilogram de porumb a crescut de la 1.700 lei la 3.500 lei, iar un kilogram de malai costa 7.000 lei, dublu fata de luna precedenta.
Marea problema este ca rezervele sint tinute in gospodarii, taranii nemaifiind dispusi sa vinda indiferent de pretul care li se ofera.
Va creste pretul piinii?
Specialistii Directiei Agricole ca si marii producatori de piine din judet sint de parere ca este inevitabila o crestere a pretului piinii. In conditiile in care pretul griului se dubleaza si poate chiar mai mult, energia electrica si combustibilul se scumpesc, o crestere a pretului piinii este imposibil de impiedicat", este de parere inginera Viorica Ghionea. Opinia sa este impartasita si de marii producatori de piine, dar deocamdata nimeni nu a putut lansa un pret al piinii in toamna acestui an. Sint vehiculate cresteri de 25, 50 sau chiar 100%. Problema cea mare este ce se va intimpla cind rezervele de griu ale producatorilor se vor epuiza, iar taranii vor refuza sa vinda din hambarele lor. Atunci nu se va mai pune problema pretului, ci a producerii piinii in general.
Meteorologii prevad ploaie si vijelie
Meteorologul Elena Novac de la Statia Meteorologica Focsani ne-a spus ca astazi simiine vremea va fi deosebit de calda , chiar caniculara, cu cer variabil, vint slab si temperaturi maxime de 33 de grade Celsius. In week-end, vremea se va raci si va deveni instabila. Vestea cea buna este ca pe arii extinse va ploua sub forma de averse insotite de descarcari electrice si izolat grindina cu intensificari de vint din sectorul nord-vest. Aceste intensificari vor avea caracter de vijelie. Cantitatile de precipitatii pot fi semnificative, ajungind pina la 15 – 20 litri/metru patrat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 18 si 23 de grade Celsius. Luni si marti vremea va fi rece, iar pe alocuri va mai ploua in averse. Temperaturile din aceste doua zile sint destul de scazute pentru o luna de vara, minimele fiind cuprinse intre 5 – 13 grade Celssus, iar maximele intre 16 si 23 grade Celsius.
Cit priveste ploile din aceste zile, meteorologii cred ca vor fi suficiente pentru a salva ceea ce mai poate fi salvat din culturile agricole. (Elena CRISTIAN, Traian NEGULESCU)

Comentarii