Unde se duc banii Europei?

marți, 30 septembrie 2003, 23:00
4 MIN
 Unde se duc banii Europei?

Patalamaua de judet „provincie europeana” pare sa-i fi ajutat foarte mult pe primarii puterii din Vrancea. Aproape un milion de euro din banii alocati de Uniunea Europeana in cadrul programelor de preaderare a Romaniei, prin intermediul Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud Est Braila, au intrat in buzunarele unor apropiati ai puterii si chiar a unor PSD-isti cu carnet. Fara sa-i acuze de vreo ilegalitate, „Ziarul de Vrancea” publica astazi citeva din ideile de afaceri ale alesilor PSD care au convins Uniunea Europeana sa-si deschida larg baierele pungii. Afaceristii s-au dovedit a fi extrem de priceputi in intocmirea proiectelor si, fiind prosperi din punct de vedere financiar, au avut la dispozitie si banii cu care sa inceapa. Cazul ministrului Hildegard Puwak, care a beneficiat financiar de pe urma celebrelor programe „Leonardo da Vinci” nu este singular.
Familia primarului din Panciu, Ion Petre, Iulia Bacinschi, sotia primarului Decebal Bacinschi, fostul viceprimar Dan Constantin Radovici sint doar citiva citeva numele care s-au grabit sa fructifice oportunitatile de finantare oferite de Uniunea Europeana. Potrivit informatiilor furnizate de ADRSE Braila, aproape un milion de euro, fonduri aferente programului Phare 2000, dar si a altor sisteme europene de creditare, au fost in judetul lui Marian Oprisan. De altfel, presedintele Consiliului Judetean Vrancea si primarul Decebal Bacinschi fac parte din comisia care analizeaza aceste proiecte.
Primarii au lipici la banii Europei
Primarul Ion Petre din Panciu a obtinut recent un credit nerambursabil de peste 20.000 de euro pentru ca angajatii din primarie sa deprinda „manipularea computerului”. Cu alte cuvinte, Uniunea Europeana ii ajuta pe salariatii administratiei pancene sa deprinda tainele calculatorului. Cum a avut succes cu Primaria, Ion Petre nu a ezitat sa-si bage si nevasta pe firul banilor alocati de UE. Lenuta Petre, administrator la SC Trans-National SRL Panciu a obtinut un credit Phare de peste 50.000 de euro pentru a-si dezvolta afacerea cu confectii pe care o are in orasul dintre vii. Banii au fost alocati pentru infiintarea unei „sectii de productie confectii textile” si sint folositi pentru cumpararea unor masini si utilaje performante. In timp ce Ion Petre se ocupa cu afacerile primariei, sotia sa Lenuta confectioneaza imbracaminte pentru export. Primarul spune ca si-a lasat afacerile pe mina sotiei, mai ales ca legea nu i-ar fi permis sa ramina in firme. Familia Petre a incercat sa convinga Agentia de Dezvoltare Regionala Sud Est sa finanteze si o alta firma a sa. Este vorba de SC Coli Sprint SRL Panciu, afacere de care se ocupa sotul contabilei de la Primarie, Neculai Cristian. Proiectul nu a intrunit cerintele impuse de UE, motiv pentru care a fost declarat neeligibil. Cu celalalt, treaba merge ca pe roate.
Iulia Bacinschi da de munca la Marasesti
O alta familie care a beneficiat de ajutor european in afaceri este cea a primarului din Focsani Decebal Bacinschi. Desi gospodarul sef al Focsaniului a renuntat la afaceri, domeniul in care s-a consacrat, sotia sa pare ca-l depaseste, mai ales in ultimii ani. Se stie, Iulia Bachinschi a obtinut o finantare europeana pentru infiintarea unei fabrici de confectii la Marasesti, oras declarat zona defavorizata. Experienta de pe vremea comunismului, cind era secretar cu probleme economice la judeteana PCR, pare sa o fi ajutat pe prima doamna din Focsani.
Iulia Bacinschi are de ani buni propria afacere si de mai bine de un an lucreaza intr-o “oaza a facilitatilor fiscale”, cum sint numite zonele defavorizate. Iulia Bacinschi a obtinut pentru SC Rodesign SRL o finantare de 62.500 de euro. Patroana a contribuit cu o parte din bani la bugetul total al proiectului. Ca si in cazul primarului din Panciu, in timp ce Decebal Bacinschi transpira la Primarie, sotia sa face cariera in domeniul confectiilor. Fabrica Iuliei Bacinschi a angajat peste 100 de someri, iar produsele finite pleaca la export dupa binecunoscutul sistem LOHN.
Si fostul viceprimar Dan Constantin Radovici a tinut in mina banii Uniunii Europene. Inainte de a demisiona din functie ca urmare a incompatibilitatilor prevazute de „pachetul anticoruptie”, Radovici a obtinut un credit Phare pentru amenajarea binecunoscutului hotel Solar. Fostul viceprimar s-a vaitat ca banii nu i-au ajuns decit pentru mizilicuri, hotelul sau inghitind miliarde. O alta firma a familiei Dan Radovici figureaza in evidentele ADRSE pentru o afacere cu catering. SC Vella Constant Com SRL de care se ocupa fiica sa a fost implicata si in provizionarea Caminului Atelier de la Odobesti. La ADRSE si-a incercat norocul si celalalt viceprimar, Neagu Nistoriu pentru firma sa de instalatii, dar a fost refuzat. Initial, proiectul nu a intrunit punctajul insa functionarii ADRSE au promis ca revin asupra lui cind vor sosi si alte finantari.
Primarul telemea
La fel de descurcaret a fost si primarul PSD din Dumitresti. Petrica Dogaru a obtinut, prin intermediul SC VitaProd SRL Dumitresti, un
credit Phare in valoare totala de 75.000 E pentru infintarea unui centru
de achizitie si prelucrare a laptelui la el in comuna. Pe linga cei peste 40 000 de euro primiti de la ADRSE, Petrica Dogaru a plusat cu restul pentru a i se incredinta proiectul. Initiativa, 100% privata este in plina desfasurare. Primarul a renuntat intre timp la functia de administrator, dar a ramas in actionariat impreuna cu un om de afaceri din Buzau. Primarul Dogaru vrea sa produca la Dumitresti brinza, lapte pasteurizat si iaurt din laptele achizitionat de la tarani. Merita precizat ca primarul pesedist, Petrica Dogaru, reprezinta alesii localitatilor rurale din Vrancea la ADRSE Braila, institutia care a finantat propriul sau proiect. Vom reveni cu amanunte. (V.D., R.T.)

Comentarii