Vinzare cu cintec la IAS Odobesti

miercuri, 01 august 2001, 23:00
4 MIN
 Vinzare cu cintec la IAS Odobesti

Pretul cu care s-a vindut acest imobil a fost de 4,4 miliarde de lei, o valoare pe care conducerea IAS-ului o considera sub cea reala a obiectivului. Mai mult insa, prin achizitionarea acestei cladiri, noul proprietar, SC Dominus Grup SRL Bucuresti, poate limita oricind accesul la utilajele IAS-ului, utilaje care sint evaluate la aceasta data la peste 16 miliarde de lei.
Azi, Romvitis SA Odobesti va contesta licitatia prin care Casa de Pensii a vindut cladirea Combinatului de vinificatie. "Vom arata si alte deficiente ale acestei vinzari", sustine directorul IAS-ului Toader Corduneanu.
Directorul IAS-ului Odobesti, Toader Corduneanu, va ataca, astazi, in contencios licitatia prin care cladirea Combinatului de vinificatie a fost vinduta catre firma bucuresteana SC Dominus Grup SRL, administrata de omul de afaceri Dan Stefanescu.
Directorul Romvitis SA Odobesti a declarat reporterilor nostri ca prin instrainarea doar a cladirii de vinificatie se opreste practic accesul la utilajele din incinta acesteia. "Vineri, pe data de 27 iulie a.c., Casa de Pensii a vindut la licitatie cladirea Combinatului de Vinificatie cu 4,4 miliarde de lei, desi noi am contestat, la data la care s-a facut evaluarea, acest pret. Practic, prin aceasta vinzare se incearca o inginerie financiara. Utilajele noastre din acest Combinat sint ingropate in ciment si nu pot fi deplasate din acele locuri. In momentul in care Dominus Grup a cumparat peretii, ce mai poti sa faci cu utilajele? Decit sa darimi si sa iei cisternele din interior, mai degraba te rogi de cel care a cumparat cladirea sa ti le ia el.
Pe de alta parte, vineri 3 august a.c., noi avem un termen privind contestatia pe care noi am facut-o in legatura cu pretul cladirii, care noua ni se pare subevaluat. Graba cu care s-a vindut vinerea trecuta acest imobil demonstreaza ca s-a avut in intentie tocmai aceasta teorie de preluare a combinatului pe nimic. Directorul Casei de Pensii, Andrei Coman, mi-a confirmat chiar faptul ca societatea din Bucuresti are in intentie sa cumpere si restul bunurilor care acum sint sub sechestru. Intrebarea mea este insa la ce pret se vor mai cumpara aceste bunuri acum cind cel mai important lucru, imobilul, a fost vindut", ne-a spus Toader Corduneanu.
Casa de Asigurari a cerut lichidarea judiciara a Romvitis
Pe linga aceste declaratii, directorul de la Romvitis a mai adus si alte argumente menite sa sustina aceasta teorie prin care se doreste preluarea combinatului de vinificatie la un pret mult mai mic decit cel al pietei. "In acest moment noi avem pe stoc, numai in cisternele din Combinat, aproximativ 640 de vagoane de vin, ceea ce inseamna aproximativ 54 de miliarde de lei. Pe de alta parte, in acest an estimam sa avem o productie de 12.000 de tone de struguri, care odata prelucrati mai reprezinta 90 de miliarde de lei. In conditiile in care noua ca si societate ni se ia inima, respectiv combinatul de vinificatie, va intreb ce vom face cu vinul de pe stoc si cu productia de struguri din acest an. Vom ajunge sa vindem la un pret derizoriu", a mai adaugat Toader Corduneanu.
Argumentul final pe care directorul de la Romvitis l-a adus in favoarea sa este cel legat de procedura de licitatie. Acesta a invocat un articol din Legea 64/95 privind procedurile de faliment prin care se arata ca societatile aflate in reorganizare judiciara nu mai pot avea si alte litigii in instanta. "Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a cerut reorganizare financiara a societatii noastre conform legii 64/95. In aceasta lege se specifica faptul ca la data deschiderii procedurii de reorganizare se suspenda toate actiunile judiciare sau extra-judiciare pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau a bunurilor sale", a mai precizat pentru "Monitorul de Vrancea" directorul de la fostul IAS Odobesti.
Conducerea CJP sustine ca licitatia a fost legala
In ceea ce priveste starea societatii, se poate spune ca aceasta este plina de datorii. La momentul privatizarii societatea avea 120 de miliarde de lei datorii, iar pina in acest moment s-au platit doar 40 de miliarde din aceste creante. Numai la Casa de Pensii IAS Odobesti inregistreaza datorii de peste 40 miliarde de lei, in timp ce la CJASS datoriile Romvitis sint de 5,6 miliarde de lei. Nici la capitolul impozite si taxe datorate bugetului de stat fostul IAS nu sta mai bine, Finantele avind de recuperat nu mai putin de 60 de miliarde de lei iar la Agentia de Ocupare a Fortei de Munca sint inregistrate alte 3 miliarde de lei. Insumate aceste datorii sar binisor de suta de miliarde de lei. Totodata, toate cele patru institutii au pus sechestru pe bunurile fostului IAS, acestea urmind sa fie vindute la licitatie pentru recuperarea banilor.
Referinde-se la licitatia de vineri, directorul general al Casei de Pensii, Coman Andrei, a precizat ca nu s-a incalcat in nici un fel legea, atita timp cit aceasta a fost anuntata in termenul legal. In plus, directorul CJP sustine ca, contestatia depusa de conducerea Romvitis cu privire la evaluarea cladirii a fost respinsa, lucru care a facut posibila vinzarea acesteia. "Am vindut cladirea Combinatului pentru ca numai acesta fusese sechestrat. In viitor vom scoate la vinzare si instalatiile de vinificatie. Cert este ca societatea in cauza are datorii foarte mari, nu numai la noi ci si la alte institutii ale statului, sume pe care nu le putem recupera decit prin sechestrarea bunurilor. Daca exista nemultumiri vizavi de aceasta vinzare, exista calea contestarii in termen de 15 zile", a precizat directorul CJP. Coman Andrei a mai precizat ca la data sechestrarii bunurilor si scoaterii acestora la licitatia nu se pusese problema lichidarii judiciare a Romvitis. (Traian NEGULESCU, Elena CRISTIAN)

Comentarii