Mafiei din cimitire i se cinta prohodul

marți, 12 martie 2002, 00:00
3 MIN
 Mafiei din cimitire i se cinta prohodul

Peste 1.000 de galateni joaca sirba pe cadavrul mafiei
Potrivit sefului ADP, Florin Pislaru, peste 1.000 de galateni au venit la el cu jalba-n protap si i s-au plins ca nu au fost pusi in posesia locurilor de veci aprobate in perioada 1999-2000 de catre fostul primar Eugen Durbaca. Dupa cum ne-a declarat directorul Paslaru, reclamantii au intr-adevar cererile pecetluite cu stampila rosie si chitantele doveditoare ca au platit locurile de veci atribuite, in schimb nu sint specificate si locatiile acestora. Practic, oamenii au platit locurile pentru viitoarele "garsoniere" din cimitir, insa acestea nu exista decit pe hirtie. "In perioada 1999-2000, Primaria, prin persoanele abilitate sa dea aceste locuri de veci, punea o serie de stampile rosii pe cererile celor care le solicitau. In plus, oamenii au platit si chitantele pentru locurile respective, dar care de fapt nu existau. In aceasta situatie sint peste o mie de persoane pina acum, dar cine stie cite or mai fi", a declarat directorul Pislaru. Concret, pentru a intra in posesia unui loc de veci, solicitantul trebuia sa obtina aprobarea Primariei, dupa care achita pe loc taxa de 450.000 lei. In rest, Dumnezeu cu mila.
De altfel, metoda de atribuire la intimplare a locurilor de veci a fost aplicata si la acordarea contractelor de inchiriere a imobilelor din fondul locativ, cind pentru aceeasi locuinta primeau repartitii mai multe familii.
Doar 19 firme au autorizatie sa execute lucrari in cimitire
Conform Hotaririi Consiliului Local (CL), Primariei ii revine 10% din valoarea devizului unei lucrari funerare executate in cimitir de catre o firma. Ca sa nu plateasca prea multi bani municipalitatii, firmele specializate pe confectionarea de cruci, cavouri, garduri imprejmuitoare si lucrari de reconditionare a monumentelor funerare aplicau o stratagema arhicunoscuta: subdimensionau costurile lucrarilor. Altfel spus, se tocmeau cu clientii si declarau o suma modica pe hirtie iar in realitate insfacau milioanele cu toptanul, pe sub mina. Deoarece veniturile incasate de pe urma desfasurarii unor asemenea activitati erau prea mici si nu se putea asigura intretinerea cimitirelor cu acesti bani, conducerea ADP a conditionat constructorii sa declare valorile reale din devizele de lucrari. Din cele aproximativ 30 de societati care executau acest gen de lucrari in cimitire, doar 19 dintre au fost autorizate. Pentru restul a cintat cucuveaua.
"Constructorii care faceau lucrarile declarau o suma foarte mica pe devize, astfel incit cota de 10% care trebuia sa revina Administrarii Domeniului Public sa fie cit mai redusa. Nu era posibil ca niste lucrari de asemenea anvergura sa coste doar citeva milioane. Atunci i-am fortat pe constructori sa declare valorile incasate in mod real sau sa nu mai lucreze aici. Avem economisti, juristi si oameni de teren care verifica lucrarile pe care le executa societatile de constructii", a declarat seful ADP, Florin Paslaru. Printre societatile care au dreptul sa execute lucrari funerare in cele trei cimitire din subordinea ADP ("Eternitatea", "Sf. Lazar" si "Stefan cel Mare") se numara si Arcada, Vilceana, SCDG Betex, Dancom Grup, Vasis, Talbomex, Casa de Piatra, Lemn Metal Trading, Poppel, Civica, Fun-Comp Construct. De asemenea, sint abilitate si AF-urile (asociatiile familiale – n.r.) Ionete, Buruiana, Ivan, Gherase si PF-urile (persoanele fizice – n.r.) Pandelea si Cristof Janea.
Groparii, spionati de agenti ADP "sub acoperire"
Este de notorietate faptul ca groparii nu se apucau sa sape un mormint nici sa-i pici cu ceara daca nu capatau anticipat peschesul de rigoare de la familiile indoliate. Probabil ca acest aspect cu duhoare de spaga i-a impins pe rapsozii populari sa scorneasca un cintec de jale care are un refren sugestiv: "Groparule nemerniiic (…)". Pentru a fi sigur ca groparii nu mai baga in buzunare bani care nu li se cuvin, directorul Paslaru a dat ordin ca la fiecare inmormintare sa participe "under cover" cite unul sau doi angajati ai serviciului ADP, care sa stea cu "geana" pe minuitorii de cazmale si hirlete ca pe butelie. In caz ca sint prinsi in flagrant, "cirtitoii" care pretind sperturi de la rudele defunctilor sint concediati pe loc, a precizat Florin Paslaru. "Am lipit anunturi in fiecare cimitir pentru ca oamenii sa vina sa ni se plinga daca cumva groparii le iau bani. Gata, s-a terminat cu taxa de smecher la buza gropii!", a conchis directorul serviciului ADP. (Georgiana MUNTEANU, Nicu MATEI)

Comentarii