Miliardarii orasului cer reesalonarea datoriilor catre Consiliul Judetului

vineri, 04 februarie 2000, 00:00
2 MIN
 Miliardarii orasului cer reesalonarea datoriilor catre Consiliul Judetului

SC Seromgal a ramas restanta anul trecut la CJ cu 79 milioane de lei, reprezentind cota de 15% din impozitul pe salarii ce trebuie varsata lunar la bugetul acestei institutii. In urma calcularii si a majorarilor de intirziere aferente, societatea cu pricina are acum o datorie la Consiliul Judetului de 108,8 milioane de lei. Daca alesii judetului vor fi de acord cu proiectul de hotarire initiat de presedintele Angheluta, Seromgal va plati esalonat aceasta suma pina in iulie 2004 (in primele 28 de luni cite un milion, iar apoi aceasta cota va creste pina la patru milioane de lei lunar).
Dunarom, societate aflata pe locul doi in judetul Galati si pe locul sapte pe tara in topul celor mai profitabile intreprinderi mijlocii si care il are ca actionar principal pe consilierul local PDSR Iulian Simionescu, si-a motivat cererea de reesalonare invocind dificultati financiare datorate "sistemului greu de recuperare a creantelor de la Sidex precum si a scaderii volumului marfurilor transportate pe Dunare datorita razboiului din Iugoslavia".
Societatea este restanta la bugetul Consiliului Judetului cu 258,8 milioane de lei, suma la care se adauga majorarile de intirziere de 103,1 milioane de lei. In conditiile in care consilierii judetului vor gasi intemeiate motivele invocate de Simionescu, Dunarom va plati pina pe 20 ianuarie 2001 cite 30 de milioane de lei pe luna, adica o suma care nu acopera nici macar costul intretinerii lunare a vilei in care locuiesc cei doi actionari ai firmei – Iulian Simionescu si Victor Pavel.
Presedintele Consiliului Judetului sustine ca esalonarea datoriilor este o portita lasata de lege agentilor economici restantieri la plata cotei din impozitul pe salarii. "Sint surprins ca pina acum numai aceste doua firme au cerut esalonarea datoriilor, avind in vedere faptul ca aceasta metoda este avantajoasa pentru ele: penalitatile de intirziere sint mai mici, pentru ca se tine cont de inflatie, iar impozitul se calculeaza altfel. Tinind cont de aceste lucruri, nu pot decit sa afirm ca este prost cel care se angajeaza sa plateasca miine, atita timp cit poate folosi alte facilitati", a declarat Rasvan Angheluta. (Mirella AUR, Gabi BEJAN)

Comentarii