Parintii tremura in asteptarea listelor admiterii la liceu

luni, 09 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 Parintii tremura in asteptarea listelor admiterii la liceu

Directorii de gimnaziu au inceput de ieri sa vina la centrul judetean de admitere pentru a ridica fisele "martor" in vederea verificarii datelor de catre candidati si parintii lor. Referitor la modul in care s-a incheiat prima etapa a admiterii, adica inregistrarea datelor de pe fise pe calculator si transmiterea lor la Centrul National, inspectorul general-adjunct, Catalin Enica, ne-a declarat: "In aceasta prima faza nu am intimpinat prea multe probleme. E adevarat ca s-au depistat o serie de greseli pe fisele de admitere, dar acestea au putut fi corectate. In primul rind s-au gasit coduri numerice persoanle trecute gresit, fie la completarea fiselor, fie din cauza ca lucratorii de la Politie au completat incorect buletinele de identitate. De asemenea, s-au inregistrat greseli in calcularea mediilor, depistate automat la inregistrarea datelor pe calculator". Catalin Enica ne-a mai explicat ca au fost destule cazuri in care candidatii au scris pe fisa de mai multe ori aceeasi optiune. "Desi li s-a spus absolventilor de gimnaziu ca fiecare optiune, adica fiecare cod trebuie scris pe fisa doar o singura data, acestia au trecut acelasi lucru de sapte-opt ori, din motive greu de explicat. Nefericirea e ca, in calculator, pentru cele opt optiuni repetate li s-a trecut doar una singura. Respectivii elevi au ramas cu foarte putine variante, fiind posibil ca, din aceasta cauza, sa fie considerati respinsi, daca nu prind locuri la cele citeva licee pe care le-au trecut pe fisa", a mai spus inspectorul general-adjunct.
Greselile vor fi trecute in procesele-verbale de eroare
Elevii insotiti de parinti vor fi chemati la scoala pina pe 12 iulie pentru a verifica pe "fisele martor" corectitudinea datelor inregistrate pe computer. "Trebuie sa se inteleaga foarte bine faptul ca elevii pot doar sa corecteze eventualele greseli, nu sa-si modifice optiunile facute initial. Greselile constatate vor fi inregistrate de catre directorii de scoala in procesele verbale de eroare, care vor fi apoi transmise centrului judetean de admitere, de unde vor fi informati cei din comisia nationala pentru a opera modificarile necesare. Pe 12 iulie, in fiecare scoala va fi afisata lista cu toti candidatii in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere.
Aproape 600 de absolventi de gimnaziu au legat scoala de gard
584 de elevi care au absolvit clasa a VIII-a anul acesta si care au promovat examenul de capacitate nu s-au inscris la nici un liceu sau scoala profesionala. Acestia provin din mediul rural, iar motivul pentru care au renuntat sa-si continue studiile este faptul ca familiile lor nu dispun de resursele materiale necesare intretinerii unui elev la un liceu dintr-o alta localitate. Desi unii primari din comunele galatene au venit ulterior cu solutii pentru infiintarea unor clase liceale si in alte localitati, propunerea lor vine prea tirziu ca sa poata fi pusa in aplicare anul acesta. Primarul comunei Cudalbi, Palade Drugan, a propus infiintarea, in aceasta localitate, a unei clase liceale, intrucit exista spatiu suficient si elevi doritori sa se inscrie. Cu toate acstea, conducerea ISJ sustine ca propunerea va fi luata in calcul de la anul, astfel sugerindu-se sa li se ofere o sansa in plus elevilor din mediul rural. (Roxana PENCIU)

Comentarii