Patru profesori se lupta cu Inspectoratul Scolar Judetean

marți, 17 octombrie 2000, 23:00
4 MIN
 Patru profesori se lupta cu Inspectoratul Scolar Judetean

Desi un vechi proverb romanesc spune ca "unde-i lege, nu-i tocmeala", unele acte normative intocmite in ultimii ani au lasat loc la interpretari, dind dureri de cap celor care sint pusi sa aplice legea. In categoria actelor normative care contin articole ambigue poate fi inclusa si Legea 128/1997 privind statutul personalului didactic, care stabileste conditiile de salarizare a personalului didactic si didactic auxiliar care-si desfasoara activitatea in mediul rural. Astfel, articolul 49 al Legii 128/1997 prevede la aliniatul 1 ca salarizarea personalului didactic de predare din invatamintul preuniversitar se stabileste diferentiat, in raport cu locul si conditiile specifice in care-si desfasoara activitatea. La aliniatul doi este stipulat ca personalul didactic calificat care are resedinta sau domiciliul in mediul rural sau in localitati izolate primeste indemnizatie de 5-80% din salariul de baza a functiei didactice indeplinite, in raport cu zona geografica respectiva. Diferentierea pe zone si localitati se aproba prin Hotarire de Guvern, la propunerea Ministerului Educatiei Nationale. Prin acordarea sporurilor de zona cadrelor didactice care locuiesc si predau la scolile din mediul rural, MEN a dorit sa atraga profesorii calificati la scolile din mediul rural. Cu toate acestea, factorii de raspundere nu au banuit ca prevederile Legii 128/1997 va da dureri de cap celor care trebuie sa o aplice.
Patru profesori de la Scoala Balasesti, somati sa dea inapoi sporurile de zona primite
In urma verificarilor efectuate in aceasta vara la scoala Balasesti, inspectorii Controlului Financiar Intern (CFI) din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Galati au constatat ca unii profesori au primit sporul de zona in mod nelegal, sumele fiind calculate in functie de localitatea de resedinta si nu in raport de localitatea unde si-au desfasurat activitatea. Ca urmare a acestui fapt, deoarece organele de control ale ISJ Galati au considerat ca sporurile de zona au fost incasate in mod necuvenit de cele patru cadre didactice calificate, inspectorii CFI au emis deciziile de imputatie a anumitor sume pe numele acestora. Astfel, directoarei Scolii Coordonatoare Balasesti, Stan Tinca i s-a imputat 6,695 milioane de lei (reprezentind sporurile de zona primite in perioada 1.05.1998-30.04.1999), profesoarei Maria Gherghina i s-au imputat 2,79 milioane de lei (insumind valoarea sporurilor de zona incasate in perioada 1.05.1999-30.04.2000), profesorului Nichifor Tinca 2,457 milioane de lei (reprezetind valoarea sporurilor primite in perioada 1.05.1999-30.04.2000) si profesorului Ciobanu Pavel i s-a imputat 2,59 milioane de lei, reprezentind sporuri incasate necuvenit in perioada 1.05.1999-30.04.2000.
Nemultumiti de deciziile de imputare emise in luna iulie de ISJ Galati, cadrele didactice au facut contestatie impotriva acestor hotariri la Colegiul Jurisdictional al Curtii de Conturi Galati.
Profesorii sustin ca, potrivit articolului 49 din Legea 128/1997 si a HG nr. 769/1998, sumele li s-au acordat in mod legal, tinind cont de faptul ca aveau domiciliul in satul Ciurestii Noi si isi desfasurau activitatea la Scoala Balasesti. In plus, Stan Tinca, directoarea scolii Balasesti, a afirmat ca a cerut informatii legate de modul de acordare a sporului de zona la Serviciul de Contabilitate din cadrul ISJ Galati. De asemenea, aceasta mai sustine ca Gheorghe Dumitru, contabilul sef al ISJ Galati, ar fi sunat in prezenta ei la Ministerul Educatiei Nationale, de unde i s-a comunicat ca sporul de zona se acorda in functie de localitatea de domiciliu, si nu de localitatea unde se afla scoala la care presteaza activitatea. In aceste conditii, cele patru cadre didactice au solicitat Instantei de judecata suspendarea executarii deciziilor de imputare, pina la rezolvarea contestatiei.
Profesorii au avut cistig de cauza
La sfirsitul luni septembrie, Colegiul Jurisdictional al Curtii de Conturi Galati a admis contestatia facuta, impotriva ISJ Galati, de cele patru cadre didactice. Dupa judecarea procesului, instanta a dat cistig de cauza celor patru cadre didactice, anulind deciziile de imputare si scutindu-i pe contestatari de plata sumelor imputate.
Nemultumit de hotarirea judecatoreasca, ISJ Galati a declarat pe 9 octombrie recurs impotriva sentintei nr. 27, data de Colegiul Jurisdictional al Curtii de Conturi. Conducerea ISJ considera ca la calcularea sporurilor de zona s-au aplicat gresit prevederile Legii 128/1997, in sensul ca in acest act normativ se arata ca "salarizarea personalului didactic de predare din invatamintul preuniversitar se stabileste tinind seama de mai multe criterii, din care locul si conditiile specifice in care-si desfasoara activitatea cadrul didactic".
Contactat telefonic, inspectorul general Vasile Ciuchina ne-a spus ca la baza acestui conflict sta o problema de interpretare a textului legislativ. "Am inteles de la referentii biroului CFI ca tocmai cei de la Curtea de Conturi le-ar fi sugerat ca s-au dat gresit sporurile de zona in cazul acestor profesori. De aceea au trecut la imputarea sumelor respective. Consider ca la mijloc e o problema de interpretare a legii.
Oricum, ISJ a declarat recurs in acest caz, pentru ca nu e vina noastra ca textul legii e ambiguu", a spus Vasile Ciuchina. (Magda CONDOS, Roxana PENCIU)

Comentarii