Razboiul orbilor

sâmbătă, 12 ianuarie 2002, 00:00
6 MIN
 Razboiul orbilor

Ca aceste doua articole sint calcate in picioare in Romania in mod flagrant, la tot pasul, o dovedesc abuzurile grosolane pe care le comit zilnic contopistii din aparatul birocratic. Faradelegi care ingradesc drepturile cetatenilor si care, in final conduc la revoltarea constiintelor celor abuzati. Va prezentam in continuare un caz iesit din comun. Teodor Lapadatu, presedintele Asociatiei Nevazatorilor din Romania, a poprit pensia unui barbat orb din Galati, cu de la sine putere. Cica nevazatorul in cauza, Valeriu Borsan, care este student si rezident in Bilbao – Spania, vine in tara ocazional si nu e corect ca acesta sa mai ia pensie de la statul roman, asa considera Lapadatu. Mai mult, acest prezident, orb si el, care in mod normal ar trebui sa apere drepturile confratilor sai de suferinta pe care ii pastoreste in regatul intunericului, a inaintat la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale o sesizare in care arata ca circa 50 de romani loviti de cecitate se afla in acceasi oala cu Borsan si a solicitat un raspuns clar de la imparatie: sa le mai dea sau nu pensie acestor plimbareti? Gestul lui Lapadatu trezeste serioase doze de suspiciune cu privire la capacitatile sale manageriale. Daca exista legi clare care dau drept la pensie acestor oameni lipsiti de lumina ochilor, atit timp cit ei sint cetateni romani, de ce nu se aplica prevederile actelor normative? Au ajuns legile sa fie aplicate dupa cum vor globii oculari ai lui cutare sau cutare? Daca da, atunci inseamna ca notiunea de stat de drept poate fi aruncata la gunoi, inseamna ca traim tot intr-un sistem bazat pe dictatura. Dictatura incompetentei, a reavointei si a sfidarii cetateanului de rind, o dictatura care aminteste de ciuma rosie de care, chipurile, ne-am "lapadat" in ’89.
Lapadatu, imparat in tara orbilor
Valeriu Borsan are 34 de ani si este nevazator de gradul I. El s-a nascut orb si a fost diagnosticat cu retinoza pigmentara, o maladie care nu poate fi tratata. In ciuda acestui handicap sever, Valeriu a fost un elev eminent. A urmat apoi cursurile Liceului Sanitar din cadrul Centrului Scolar nr. 1 Bucuresti si a devenit fizioterapeut. In 1996 a plecat in Spania la niste prieteni care i-au facut chemare, l-au ajutat sa obtina rezidenta si sa se stabileasca la Bilbao. In 1998, Valeriu a pasit in mediul studentesc din tara lui Cervantes: s-a inscris la facultatea de Psihologie din Bilbao. Cu toate ca putea deveni lejer cetatean spaniol, Valeriu Borsan nu s-a aratat dispus sa-si renege obirsia. Conform legilor romanesti, galateanul beneficiaza de pensie sociala. Suma nu este foarte mare, depaseste cu putin 1 milion de lei. Recent, Valeriu a fost frustrat de acest ajutor pecuniar din partea statului. "Pe data de 3 ianuarie 2002, cind am revenit in Romania, am depus o cerere la Asociatia Nevazatorilor din Romania (ANR) – filiala Galati pentru a-mi incasa drepturile banesti pe perioada august – decembrie 2001, in suma de 5,7 milioane de lei. Am fost neplacut surprins sa aflu ca nu mai primesc pensie. Motivul? Chipurile s-au facut niste demersuri la Ministerul Muncii pentru clarificarea problemei legate de plata pensiilor catre cetatenii romani nevazatori care au rezidenta in alte tari. Am ramas uimit. Am plecat la Bucuresti si am discutat cu presedintele ANR, domnul Teodor Lapadatu. Am aflat ca insusi domnia sa a inaintat o sesizare la Ministerul Muncii – Departamentul Protectiei Sociale pentru a cere lamuriri in privinta pensiilor pentru nevazatorii rezidenti. Practic, pensia mea este blocata. Si nu inteleg de ce. Exista legi care prevad drepturile de care beneficiez. Atunci de ce nu se respecta aceste legi? Cine ii permite d-lui Lapadatu sa dispretuiasca legea si implicit pe mine? Eu cataloghez actiunea acestui om ca un abuz", a declarat Valeriu Borsan. Acesta a tinut sa precizeze ca nedreptatea nu rezida din faptul ca nu simte in buzunar cele citeva milioane de lei, ci din aceea ca este strivita in picioare o lege. "Eu am o situatie materiala buna, am conditii de viata decente, nu ma cramponez de cele 5 milioane. Aici este vorba de incalcarea unui drept, practic de incalcarea Constitutiei. Acest lucru m-a facut sa ma simt lezat. E o chestiune de onoare. Azi sint eu nedreptatit, miine altii ca mine si asa mai departe. Unde s-ar putea ajunge daca toti ar proceda astfel? Am trai intr-un haos unde fiecare se ghideaza dupa propria lege", a accentuat Valeriu Borsan.
Legi ocolite prin pipaire cu bastonul alb
Drepturile si obligatiile nevazatorilor sint stipulate foarte clar in Ordonanta de Urgenta nr. 40/2000, menita sa completeze niste legi care prevad drepturile si obligatiile persoanelor cu handicap. In aceste acte normative se arata ca un roman lipsit de vedere este indreptatit sa primeasca pensie sociala. !n mod firesc, o persoana lipsita de vedere decade din drepturile sale odata cu renuntarea la cetatenia romana. Chiar daca un orb capata rezidenta intr-un alt stat, el se bucura in continuare de drepturile sale pe teritoriul patriei-mama, cu conditia sa ramina cetatean roman.
Contactat de reporterii "Monitorului", presedintele ANR Bucuresti, Teodor Lapadatu a emis un punct de vedere cel putin ciudat cu privire la situatia in care a ajuns nevazatorul Borsan. "In tara sint vreo 50 de asemenea cazuri, adica nevazatori rezidenti in alte state care iau pensii din Romania. Nu mi se pare firesc ca aceste persoane care sint mai mult plecate din tara sa ia ajutoare sociale de la statul roman, mai precis bani proveniti din bugetul tarii. Pentru ca pe noi, ANR-ul, ne controleaza Curtea de Conturi a Romaniei am considerat ca este necesar sa aflu daca acesti rezidenti care vin ocazional prin Romania pot beneficia de aceste pensii. De aceea am inaintat la Ministerul Muncii o adresa in care solicitam ca organele abilitate sa se pronunte: le dam sau nu le dam pensii? Luni, 14 ianuarie, o sa merg acolo si, daca dinsii spun ca acele persoane sint indreptatite sa primeasca bani, o sa le dam. Pentru ca aceasta pensie nu este de munca, ci de protectie sociala. Pina atunci, banii sint consemnati", a declarat Lepadatu.
Excesul de zel al presedintelui ANR ne indreptateste sa tragem concluzia ca domnia sa nu are cunostinta de prevederile OUG 40/2000 care, la art. 19, al. 1, lit. b arata ca nevazatorii au drept de pensie. In legea cu pricina nu se pomeneste nimic despre rezidenti, ci doar despre nevazatori. Altfel spus, Lepadatu a blocat cu de la sine putere pensia lui Valeriu Borsan. Acest lucru il poate "vedea" pina si un orb. Ceea ce nu pare a fi valabil si pentru presedintele Lapadatu.
Cu privire la aceasta incalcare flagranta a legii, Valeriu Borsan a mai declarat: "Este aberant ce se poate intimpla in Romania. Eu imi platesc impozitele catre stat, respect legea, dar nu sint respectat ca cetatean. Voi lua legatura cu un avocat care sa-mi apere interesele. Repet, nu banii in sine ma intereseaza, ci dreptatea. Mai sint eu cetatean roman sau nu? Aceasta e intrebarea care ma macina. Pentru ca observ ca aici, in tara mea, sint tratat ca un venetic ce intinde mina la pomana statului. Nu este cazul meu. Nu cer de pomana. Cineva a conceput o lege. Si ea trebuie respectata. De aceea vreau sa se mediatizeze cazul meu, care sint convins ca nu este singular."
Prin reducere la absurd, sa presupunem ca un batrin care a hamalit o viata pentru stat si are o pensie amarita, cistiga peste noapte 1 miliard de lei la 6/49. Si citeva zile mai tirziu, cind se duce sa-si ridice pensia, cei de la Posta ii spun: "Tataie, dom’ diriginte ti-a taiat pensia. Cica esti miliardar si nu-i drept sa-ti mai dea statu’ nici un chior, ca acu’ esti putred de bogat. Pensia lu’ matale se popreste si se varsa la buget, sa dea la altii care-i amarasteni vai de mama lor. Hai, la revedere, tataie!" Ar fi acesta un caz similar cu cel al lui Valeriu Borsan? Pai ar cam fi. Vom reveni cu amanunte intr-un numar viitor. (Nicu MIRCEA, Nicu MATEI)

Comentarii