Regulament controversat privind autorizarea constructiilor din Galati

marți, 03 octombrie 2000, 23:00
2 MIN
 Regulament controversat privind autorizarea constructiilor din Galati

Constructiile ramase definitive, desi au fost ridicate in baza unor autorizatii pentru constructii provizorii si care nu se incadreaza in Planul de Urbanism General (PUG) si nu respecta Regulamentul de Urbanism vor fi desfiintate, iar proprietarii acestora- amendati. Aceasta este una dintre dispozitiile prevazute in Regulamentul privind autorizarea si exploatarea constructiilor adoptat de Consiliul Local Galati la ultima sedinta. Potrivit acestui act, au dreptul de a solicita intrarea in legalitate numai proprietarii constructiilor care se incadreaza in arhitectura zonei si in PUG. Regulamentul contine prevederi referitoare si la autorizarea garajelor, modulelor precum si modalitatile prin care se vor realiza pe viitor schimburile de teren intre municipalitate si intreprinzatori.
Aprobarea Regulamentului de lucru in autorizarea si exploatarea constructiilor provizorii si definitive din intravilanul municipiului Galati a generat discutii controversate in Consiliul Local, in primul rind datorita unor dispozitii neclare ale respectivului proiect de hotarire.
Astfel, consilierul local PNL Mircea Razvan Cristea, membru in Comisia de Urbanism a CL, a votat impotriva hotaririi, sustinind ca aceasta incalca legea privind autorizarea executarii constructiilor (nr. 50/1991). Concret, liberalul a ridicat problema legalitatii termenului de 45 de zile acordat proprietarilor constructiilor neautorizate pentru a intra in legalitate.
Iata si care sint principalele prevederi ale regulamentului in domeniul constructiilor ridicate pe terenuri inchiriate de la Primarie si in baza unor autorizatii pentru constructii provizorii. In primul rind, dupa intrarea in vigoare a prezentei hotariri, proprietarii constructiilor cu pricina vor fi amendati potrivit legii 50/1991 pentru nerespectarea conditiilor impuse in autorizatie. In cazul in care cladirile lor incalca prevederile PUG si Regulamentului de Urbanism (aprobate de CL la sfirsitul anului trecut), Primaria va sesiza apoi instantele judecatoresti pentru desfiintarea constructiilor. In celalalte cazuri, proprietarii pot solicita Consiliului Local prelungirea sau mentinerea contractelor de inchiriere pentru terenurile ocupate, precum si autorizatie definitiva.
In ceea ce priveste chioscurile amplasate fara autorizatii legale pe domeniul public al municipiului, regulamentul precizeaza ca acestea vor fi desfiintate treptat de Primarie, pe cheltuiala proprietarilor. Daca modulele sint amplasate pe domeniul privat al municipiului dupa ce acestia vor fi amendati, Primaria le va da proprietarilor 45 de zile pentru solicitarea autorizatiei de construire, iar in cazul in care termenul va fi depasit, vor fi dispuse masurile de desfiintare prin hotarire judecatoreasca. (Gabi BEJAN)

Comentarii