Subiecte destul de usoare la penultima proba de bacalaureat

joi, 05 iulie 2001, 23:00
4 MIN
 Subiecte destul de usoare la penultima proba de bacalaureat

Dupa ce au fost "bubuiti" cu subiecte foarte grele la matematica, la penultima proba candidatii au rasuflat usurati intrucit subiectele au fost destul de usoare. La iesirea din salile de examen absolventii de liceu se comportau ca si cum ar fi scapat de bacalaureat si au inceput deja sa-si faca planuri de vacanta.
"Ceea ce a fost greu a trecut. Miine (n.r. – azi) nu cred ca vom mai avea probleme, subiectele vor fi mai usoare pentru ca e proba la o disciplina la alegere din profilul opus", ne-a spus un candidat de la Colegiul "Vasile Alecsandri". Atit inspectorii de specialitate la disciplinele la care s-a sustinut ieri proba, cit si elevii care au trecut prin focurile examenului au declarat ca subiectele au fost acceptabile si destul de usoare. Singurii care s-au plins ca au primit subiecte foarte grele au fost absolventii liceelor cu profil industrie alimentara care au dat proba la biologie-chimie. La celelalte discipline tehnice subiectele au fost chiar prea usoare pentru un examen de bacalaureat. "Desi au fost ceva mai elaborate fata de anul trecut, subiectele la desen tehnic si la organe de masini au fost rizibil de usoare, pentru un examen care se vrea national", ne-a declarat inspectorul de specialitate la disciplinele tehnice, Mihai Fulger.
Greseli la subiectele de informatica
Elevii care au sustinut proba la informatica ne-au spus ca in timp ce rezolvau subiectul III au descoperit ca exemplul pe care-l aveau era gresit. S-a comunicat acest lucru reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean, acestia au luat legatura cu cei de la Minister, care la rindul lor au transmis in teritoriu ca subiectul sa fie rezolvat fara sa se tina cont de exemplu. Cu toate acestea, e laudabil ca, de la an la an, cei de la Serviciul National de Examinare si Evaluare gresesc din ce in ce mai putin in redactarea subiectelor si baremelor de corectare de la bacalaureat.
"Bacalaureatul nu ar mai trebui luat in calcul la admiterea la facultate"
Din cauza ca examenul de bacalaureat a capatat o pondere din ce in ce mai mare la admiterea la facultate, absolventii de liceu sint disperati si ar fi in stare sa faca orice pentru a obtine note mai mari, fie si cu 50 de sutimi. Astfel au aparut diverse "practici" de a inmuia vigilenta comisiilor de bacalaureat. S-au strins bani de protocol, sau umplut sacose cu daruri, si chiar s-au pus plicuri cu sume destul de consistente pe catedra. Au fost cazuri in care "darurile" au fost refuzate, dar si cazuri in care totul a mers bine, adica vigilenta supraveghetorilor a fost "indulcita" iar elevii din clasa respectiva au reusit sa discute intre ei si sa faca lucrari impecabile. Din nefericire, astfel de situatii s-au intimplat chiar la liceele de elita din Galati. Absolventii acestor institutii de invatamint ar fi promovat oricum bacalaureatul, iar in conditii normale nu s-ar fi pretat sa mituiasca profesorii supraveghetori. Dar, pentru ca orice farima de nota conteaza la admiterea la facultate, acestia au facut lucruri de-a dreptul nebunesti pentru a nu-si periclita viitorul. Astfel s-a ajuns ca, dupa ce s-au pus sacose cu cadouri si au fost refuzate, candidatii la bacalaureat au ascuns plicuri cu bani in ziarele puse pe catedra. E adevarat ca unii profesori au refuzat aceste "atentii", iar la iesirea din examen se imparteau banii inapoi elevilor care au "cotizat". Insa au fost si cazuri in care alti candidati au iesit bucurosi din examen, laudindu-se ca intreaga sala a lucrat la rezolvarea subiectelor si ca toti au rezolvat aproape perfect tezele. Conducerea Inspectoratului Scolar fusese deja pusa in tema despre astfel de situatii. "Bacalaureatul nu ar mai trebui sa fie luat in calcul la admiterea la facultate, obtinerea unei note mai mari ii impinge pe elevi la gesturi disperate. Desi am interzis directorilor si dirigintilor sa adune bani de protocol, am semnale ca unii elevi s-au organizat singuri. Eu am facut tot posibilul ca astfel de lucruri sa nu se intimple, acolo unde am auzit ca s-ar fi procedat asa am luat legatura cu profesorii corectori, dar acestia mi-au spus ca intr-adevar au fost puse pe catedra sacose si plicuri cu bani, dar ca ei au refuzat sa le ia. Mi-au dat si numele elevilor care s-au ocupat cu stringerea banilor si voi discuta si cu acestia. La anul voi merge din liceu in liceu si le voi atrage atentia viitorilor absolventi ca ii voi elimina din examen daca se vor mai stringe bani pentru asa ceva. Este destul de greu sa stirpesti un obicei care e incetatenit de citiva ani. De asemenea, propune la Minister sa se schimbe modalitatea de admitere, pentru ca altfel elevii vor recurge la aceste lucruri disperati sa-si mareasca media", ne-a declarat inspectorul general Simion Stefan. (Roxana PENCIU)

Comentarii