2,7 miliarde de lei si-au luat zborul de la Aeroport

joi, 02 august 2001, 23:00
2 MIN
 2,7 miliarde de lei si-au luat zborul de la Aeroport

In patru ani, la Aeroportul iesean s-au topit fara urma 1,5 miliarde lei, suma care actualizata inseamna 2,7 miliarde de lei. Conducerea Consiliului Judetean Iasi a prezentat ieri raportul preliminar al comisiei de expertiza care a investigat stadiul lucrarilor de la Aeroport. Dupa 5 ore de discutii si consultari cu usile inchise, presedintele Consiliului Judetean (CJ) s-a declarat satisfacut de rezultatele prezentate de raportul comisiei. "S-a constatat o diferenta semnificativa intre situatia din acte si cea de pe teren. Practic, s-a constatat ca s-a facturat suplimentar fata de lucrari o suma importanta", a precizat Flaiser. "Gaura" de la Aeroport a fost apreciata de comisia de expertiza la 1,495 miliarde lei. "Este vorba doar de o suma bruta, inregistrata pe o perioada de 4 ani, din 1996 si pina in noiembrie 2000. Actualizata cu rata inflatiei, suma se ridica la circa 2,7 miliarde", a explicat presedintele CJ.
Diferenta dintre stadiul lucrarilor si valoarea oficiala a acestora a fost explicata prin "umflarea" artificiala a costurilor. "Au fost facturate materiale de constructie, fara ca acestea sa existe in fapt la Aeroport. In alte situatii, s-a platit un tip de material, dar a fost utilizat efectiv un altul, mai ieftin", a precizat vicepresedintele CJ, Nicolae Ivanciu.
La discutiile referitoare la Aeroport a participat si directorul "Inproiect" SA, antreprenorul general al lucrarilor de constructie de la Aeroport. Timp de doua ore, conducerea CJ a cerut explicatii pentru modul in care s-a lucrat la Aeroport. Fara a intra in amanunte, Gheorghe Ionescu, directorul "Inproiect" SA, a contestat rezultatele prezentate de conducerea CJ. Ionescu a apreciat ca, departe de a i se putea imputa 2,7 miliarde, CJ ii datoreaza citeva sute de milioane de lei. "Nu se poate sa ti se reproseze ceva cita vreme ti se datoreaza bani. In cursul acestui an, «Inproiect» a lucrat practic pe datorie. CJ imi este dator, nu invers. Eu mi-am prezentat punctul de vedere si consider ca, in ceea ce priveste lucrarile, totul este in regula", a spus Ionescu.
Desi anuntat initial pentru joi, raportul final al comisiei de expertiza nu va fi definitivat decit la inceputul saptaminii viitoare. Pina marti, comisia urmeaza sa verifice situatiile de lucrari corespunzatoare perioadei decembrie 2000-februarie 2001. Reprezentantii CJ considera ca aminarea verdictului final pina marti nu poate schimba esential datele problemei. "Suma de 1,5 miliarde este «batuta in cuie». Verificarile in curs vor putea mari suma, dar in nici un caz sa o scada. Cei care au determinat aceasta pierdere va trebui sa o acopere", a declarat Ivanciu.
Conducerea CJ nu a prezentat masurile ce vor fi luate dupa primirea raportului final al comisiei de ancheta. Insa, neoficial, se discuta deja despre posibilitatea rezilierii contractului cu "Inproiect" SA. Flaiser a aminat insa adoptarea unei pozitii clare pentru ziua de marti. "Vom lua o decizie finala dupa ce vom avea raportul final. In functie de concluziile la care se va ajunge, vom actiona in consecinta", a incheiat presedintele CJ. (A.Z.)

Comentarii