Administratia locala marginalizeaza pe fata persoanele cu handicap

marți, 26 martie 2002, 00:00
2 MIN
 Administratia locala marginalizeaza pe fata persoanele cu handicap

La Iasi, persoanele cu handicap locomotor pot sa stea acasa. Acestia nu pot intra nici macar intr-o biblioteca. Motivul este simplu: institutiile care si-au amenajat rampe de acces pentru carucioarele cu rotile pot fi numarate pe degetele de la o mina. Cele 13 trepte de la intrarea in Prefectura, cele 11 de la intrarea in Corpul B al Universitatii "Al.I.Cuza" sau scarile din fata magazinului "Super Copou" reprezinta tot atitea obstacole pentru o persoana imobilizata in scaunul cu rotile. Aceasta in conditiile in care atit legile Romaniei, cit si normele europene, cer exact contrariul.
Rampele pot fi numarate pe degete
Pentru cei 400 de ieseni aflati in aceasta postura, depunerea unei cereri sau cumpararea unui pachet de tigari dintr-un magazin reprezinta o proba mai dificila decit escaladarea unui virf muntos. "Legislatia prevede realizarea unor rampe pentru persoanele cu handicap", a declarat Carmen Grigoras, sefa Inspectoratului de Stat Teritorial pentru Persoanele cu Handicap (ISTPH). Singura institutie publica ieseana care respecta insa aceasta prevedere este ISTPH. Mall-ul, Hala Centrala, Centrul de Plasament "Ion Holban", Hotelul Europa, Banca Agricola si spitalele au amenajat si ele rampe de acces. "Mai sint citeva rampe in oras, dar acestea sint prea abrupte pentru a putea fi utilizate", a spus Mihai Panainte, presedintele Asociatiei Persoanelor cu Handicap.
Doar trei telefoane publice accesibile
Normele legale impun ca ghiseele, cutiile postale si bancomatele sa fie amplasate la o inaltime cuprinsa intre 0,9 si 1,2 metri, pentru a permite persoanelor cu handicap locomotor sa le utilizeze. Bancomatele fie sint dispuse la o inaltime prea mare pentru a fi utilizate, fie pentru a ajunge la ele trebuie urcate citeva trepte. Conform normativelor, la un sir de telefoane publice, cel putin unul va fi destinat persoanelor cu handicap. In Iasi exista insa doar trei telefoane publice situate la inaltimea corespunzatoare: in Piata Unirii, la sediul Romtelecom si in Podu Ros.
Nici un loc de parcare special
Ordonanta Guvernului a impus institutiilor publice sa amenajeze si locuri speciale de parcare pentru persoanele cu handicap. Desi amenajarea ar fi constat doar in montarea unei placute indicatoare, acest lucru nu s-a realizat. "Nu am avut cunostinta de prevederile acestei ordonante. Nu este o scuza, dar poate fi vorba de o lipsa de comunicare intre institutii", a justificat Cornel Simighian, purtatorul de cuvint al Prefecturii.
Persoanele cu handicap beneficiaza de gratuitate la transportul in comun. Pentru cei imobilizati in carucior insa, aceasta facilitate este inutila. Ei nu pot sa urce intr-un autobuz sau tramvai decit purtati pe brate.
Singura facilitate efectiva de care dispun persoanele cu handicap locomotor din Iasi sint rampele amenajate la trecerile de pietoni. Construite inca de acum cinci ani, ele nu au fost urmate de nici o alta initiativa de acest gen. "Exista ca intentie realizarea unui regulament local pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta persoanele cu handicap", a incheiat Ionel Oancea, arhitectul-sef al Primariei. (A.Z.)

Comentarii