Ancheta ultrasecreta la Parchet

miercuri, 10 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Ancheta ultrasecreta la Parchet

Procurorii ieseni lucreaza in aceste zile la depistarea unei retele de falsificatori de vize pentru intrarea in spatiul Schengen. Conform unui ordin al Parchetului General de pe linga Curtea Suprema de Justitie, Parchetul Curtii de Apel Iasi trebuie sa faca o serie de verificari privind obtinerea de vize pentru spatiul Schengen in baza unor documente false. Cel putin deocamdata, reprezentantii Parchetului iesean se feresc sa declare ceva legat de aceasta ancheta. Purtatorul de cuvint al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Iasi, procurorul Alois Imbrea, a aminat pentru ziua de astazi o discutie cu reprezentantii presei despre acest caz. Conform unor surse apropiate anchetatorilor, este vorba despre o retea care confectiona documente false cu ajutorul unor calculatoare performante, fotocopiatoare, scannere si imprimante. Aceste acte erau apoi folosite pentru obtinerea vizelor de intrare in spatiul Schengen. Unul din procurorii Parchetului Curtii de Apel Iasi, Gheorghe Suhan, nu a fost vazut ieri la Parchet. Surse din interiorul Parchetului afirma ca Suhan a fost desemnat sa se ocupe de aceasta ancheta, iar in cursul zilei de ieri a facut mai multe verificari privind falsificarea documentelor in vederea obtinerii vizelor.
Magistratii colaboreaza cu politistii in defasurarea anchetei, insa si acestia se feresc sa dea publicitatii date referitoare la reteaua de falsificatori. "Pentru bunul mers al anchetei sintem nevoiti sa ne abtinem deocamdata de la comentarii", a spus un ofiter din cadrul Serviciului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Iasi. Conform reprezentantilor Parchetului General, actiunea se desfasoara simultan in Iasi, Bacau, Pascani, Roman, Timisoara si Bucuresti. Aceeasi sursa precizeaza ca s-au efectuat perchezitii care au condus la descoperirea unei mari cantitati de documente in alb sau falsificate, emise de mai multe societati comerciale de turism romanesti, precum si diverse tipuri de stampile si alte acte false. La Roman a avut loc o perchezitie la vila lui Mihai Chereches, banuit ca ar fi una dintre persoanele care facilitau obtinerea de vize Schengen. In urma verificarilor, anchetatorii au ridicat hard-disk-ul unui calculator ce se afla in imobilul respectiv. Atit Mihai Chereches, cit si sotia sa, nu au putut fi contactati, ei fiind de negasit la domiciliu sau pe telefoanele mobile. Au mai fost descoperite pasapoarte apartinind unor persoane ce au apelat la serviciile retelei, formulare-tip de cereri pentru obtinerea vizelor, precum si aparatura electronica folosita de infractori.
Actiunea declansata la comanda Parchetului General pare sa aiba strinse legaturi cu angajamentul Guvernului privind securizarea granitelor tarii, conditie impusa de oficialii Comunitatii Europene pentru aderarea Romaniei la acest organism. La nivelul Guvernului este posibil sa existe informatii conform carora multe dintre vizele falsificate au fost deja folosite si oamenii au ajuns in occident, incalcind astfel recomandarile UE. Informatiile adunate de anchetatori indica faptul ca o viza pentru spatiul Schengen putea fi cumparata cu 1.000-1.500 de dolari, o afacere de mare anvergura pentru initiatori. Angajamentul Guvernului pe de o parte si slabele rezultate obtinute in ceea ce priveste securizarea granitelor pe de alta parte sa constituie o nota prosta pentru Executiv, motiv pentru care s-a comandat o actiune de amploare in domeniu. Faptul ca la nivelul Parchetului General s-a constituit un organism care isi desfasoara activitatea in mai multe judete ale tarii arata se lucreaza intens in domeniu, iar in urmatoarele zile se asteapta rezultatele acestei actiuni. (Radu BURLACU)

Comentarii