Bomba cu ceas in curtea lui Nichita

vineri, 26 august 2005, 23:00
5 MIN
 Bomba cu ceas in curtea lui Nichita

Haos in actele Primariei. Acesta ar putea fi concluzia rezultatelor controlului Camerei de Conturi la Primarie. De la incasarea taxelor, cheltuierea banilor publici si pina la inventarierea de strazi, pentru toate, inspectorii de control au identificat probleme uriase. Harababura din gestiunea Primariei poate fi observata cel mai bine din taxele colectate de la ieseni. Din datele preliminare ale inspectorilor se pare ca aproximativ 30% dintre iesenii care contribuie la bugetul local prin taxe si impozite au platit mai mult sau mai putin decit ar fi trebuit. O alta concluzie a controlului a fost ca Primaria se „faulta” singura. Astfel, patrimoniu al CL in valoare de aproximativ 800 miliarde lei nu se regasea in actele Primariei. In actele Primariei sint invaluite de mister si sume ametitoare de bani publici, la capitolul subventii acordate pentru fotbal, RATP sau CET. Debandada gasita in relatiile dintre Primarie si societatile din subordine poate fi ilustrata cel mai bine de 6,5 miliarde lei platiti de Primarie catre RATP pentru lucrarile din Alexandru. „Au fost stabilite plati efectuate necuvenit de Primarie catre RATP in valoare totala de 6.477.986.687 lei”, se mentioneaza intr-un raport intermediar al Camerei de Conturi prezentat deja sefilor Primariei. Aceeasi inspectori au descoperit o brambureala totala si in ceea ce priveste banii publici cheltuiti de Primarie pentru investitiile din invatamint. „Tocmai acesta a fost si scopul controlului. O institutie abilitata sa poata lua masurile care se impun. O serie de deficiente erau cunoscute si primarul Gheorghe Nichita a luat masurile necesare. Altele, descoperite acum, vor fi remediate in viitor”, a declarat Andrei Trofor, purtatorul de cuvint al Primariei.
Controlul Camerei de Conturi a fost realizat pe parcursul a aproape cinci luni. Un numar de patru inspectori au verificat ce s-a intimplat cu banii iesenilor anul trecut si inceputul anului in curs. „Urmare controlului efectuat prin sondaj in cadrul actiunii de audit financiar si regularitate, au fost constatate fapte prin care au fost cauzate prejudicii, nereguli sau abateri cu caracter financiar”, incepe raportul inspectorilor de la Camera de Conturi. Datele strinse de cei care au efectuat controlul evidentiaza exact proportiile dezastrului din actele Primariei. Cifrele inaintate scot in evidenta ca in jur de o treime din ieseni au platit incorect taxele si impozitele la Primarie. Greselile au condus, in opinia inspectorilor, la sume incorecte de ordinul miliardelor, efectele resimtindu-se in executarea bugetului local. Pentru a contabiliza exact proportiile dezastrului, inspectorii au efectuat si verificari prin sondaj, rezultatele confirmind datele initiale. Mai mult de jumatate dintre persoanele platitoare de impozite verificate au fost gasite cu greseli. Tot la capitolul incasari taxe s-au descoperit si alte grave nereguli. „Nu s-au inregistrat in evidenta contabila venituri de realizat din impozite si taxe din activitatea proprie a Primariei in valoare de 4,5 miliarde lei”, se arata intr-un raport preliminar al Camerei de Conturi. Taxele la care face referire raportul sint taxa de sport si cea pentru masini de tonaj greu.
Lucrari de miliarde date fara licitatie
Un capitol aparte a fost dedicat de inspectori banilor cheltuti de Primarie in 2004 si 2005 pentru lucrarile la sina din Alexandru. Investitia a fost demarata inca din 2000. Atunci, Primaria a hotarit sa nu faca licitatie pentru modernizarea sinei, ci sa ofere lucrarea direct RATP. Totul a fost perfect legal, obtinindu-se si avizul a doua ministere. Acestea au pus insa citeva conditii, printre care a interzis predarea lucrarii in subantrepriza. Inspectorii au descoperit ca aceasta prevedere a fost incalcata anul trecut si Primaria a efectuat plati „necuvenite” de 6,5 miliarde lei. „A fost o decizie a Consiliului de Administratie al societatii. Anul trecut s-a decis predarea unei parti din lucrare catre SCCF Moldova. Nu s-au luat bani in plus, ei avind acelasi pret ca si noi. Situatia a fost doar anul trecut. Firma a realizat lucrari de aproximativ 7 miliarde lei”, a explicat Cristi Stoica, inginerul sef al RATP. Inspectorii Camerei de Conturi au identificat si alte probleme la plata celor 6,5 miliarde catre RATP, dar reprezentantii Primariei sustin ca problema a fost deja rezolvata. „In 2004 s-au renegociat cotele contractului. Ei sustin ca nu trebuia sa renegociem. Oricum, problema s-a rezolvat chiar in timpul controlului, iar acum nu mai exista”, a afirmat Cosmin Coman, directorul executiv al Primariei.
Sume nejustificate date clubului de fotbal
Un alt capitol la care s-au intilnit nereguli cu sume uriase este cel referitor la subventii. Inspectorii au vizat sume pentru CET, RATP, clubul de fotbal Politehnica, precum si alte subventii. „Nu au fost inregistrate cheltuieli cu subventiile in valoare de 136 miliarde lei, din care cu finantare din bugetul de stat 72 miliarde lei si din bugetul local 64 miliarde lei, subventii datorate SC CET-UFET pentru diferente de pret calculate asupra productiei livrate populatiei pentru anul 2004”, se arata in raport. Aceeasi situatie a fost observata de inspectori si in cazul RATP. Aici, suma neinregistrata este de 37,5 miliarde lei, reprezentind subventii neachitate de Primarie catre RATP si „Autobuzul”. O situatie speciala se pare ca a fost intilnita la subventiile sportive catre clubul de fotbal Politehnica Iasi. Astfel, sume de miliarde lei, primite de club de la Primarie, se pare ca nu au fost justificate conform legilor in vigoare. Inspectorii au gasit probleme si in ceea ce priveste modul de acordare a acestor subventii catre Poli. „Justificari ale clubului de fotbal exista. Oricum, nu cunosc aceste date. Ce s-a prezentat este un raport preliminar. Trebuie sa asteptam raportul final. Daca vor fi alte probleme, le vom clarifica atunci”, a adaugat Coman.
„Controlul este in desfasurare”
Investitiile de la scoli, achitate de Primarie, au nascut alte semne de intrebare inspectorilor. Situatia a fost creata si de schimbarea foarte deasa a responsabilitatilor asupra lucrarilor intre Inspectoratul Scolar si Primarie. Astfel, exista mai multe semne de intrebare, uneori de zeci de miliarde lei, asupra majorarii unor contracte. Semne de intrebare planeaza si asupra modalitatilor de plata a unor lucrari. Probleme extrem de grave au fost evidentiate si in ceea ce priveste patrimoniul Primariei. Astfel, au fost semnalate mai multe nereguli in ceea ce priveste evaluarea multor imobile, precum si inregistrarea lor in actele Primariei. Municipalitatea a „uitat” sa-si treaca in patrimoniu chiar si actiuni la societatile din subordine. Cea mai mare parte a acestora se regasesc la CET, unde municipalitatea avea neinregistrate actiuni de 787 miliarde lei. Alte aproape 3 miliarde lei erau la Tehnopolis, si inca 2,2 miliarde lei la Salubris. „Directia economica si cea de patrimoniu au fost deseori criticate si de primar. La directia economica s-a schimbat si directorul”, a declarat Trofor. Sefii Camerei de Conturi sustin ca datele finale ale controlului nu sint inca gata. „Controlul este in desfasurare si concluziile vor fi prezentate in perioada urmatoare”, a explicat Constantin Iatco, presedintele Camerei de Conturi. Primarul Gheorghe Nichita nu a putut fi contactat, el aflindu-se in concediu de odihna, in Grecia. (Felix GUZGA)

Comentarii