Cum sa fiti admisi la liceul dorit

miercuri, 06 iulie 2005, 23:00
6 MIN
 Cum sa fiti admisi la liceul dorit

Premiera la admiterea in liceu de la Iasi. Pentru prima prima data de cind se organizeaza admiterea computerizata, toti elevii ieseni care au promovat testele nationale au sansa sa intre la liceu, profil teoretic sau tehnologic. Astfel, absolventii isi vor pune probleme in acest an nu daca intra la liceu, ci unde sint admisi. Ultima medie de admitere la liceele teoretice, cele mai cautate in fiecare an, ar trebui sa fie undeva, in jurul mediei 8,85. La liceele tehnologice se va intra si cu 5,57. Pentru o admitere cu succes, organizatorii admiterii de la Iasi ii sfatuiesc pe elevi prin intermediul „Ziarului de Iasi” cum sa completeze fisele cu optiuni. Absolventii de gimnaziu care nu au sustinut testele nationale nu au sanse sa invete din toamna decit la scoala de arte si meserii.
Medii de admitere mai mici decit anul trecut
Pentru prima data, la Iasi, numarul locurilor la liceu il depaseste pe cel al candidatilor: sint 6048 de locuri , pe care candideaza 5974 de absolventi de gimnaziu. Astfel, la liceu zi – profil tehnologic si teoretic – si seral ultima medie de admitere ar trebui sa fie 5,57, cit are al 5974-lea elev din ierarhia judeteana. Cu o astfel de medie, anul trecut sau acum doi ani, un elev iesean nu era admis nici macar la scoala de arte si meserii, unde ultimele medii depaseau pragul notei 6,00. Organizatorii admiterii spun ca in acest an mediile de admitere vor scadea cu citeva zeci de sutimi. „Aceasta din cauza mediilor scazute la testele nationale si a mediilor de admitere mai mici fata de anul trecut. Tocmai de aceea mediile de admitere de anul trecut nu sint relevante”, explica Villy Busuioc, seful Oficiului de calcul al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ). Daca anul trecut, ultimul elev care a intrat la Colegiul „Emil Racovita”, la profilul matematica -informatica a avut media 9,22, in acest an este posibil ca media sa scada chiar sub 9,00. Insa, ca in fiecare an, este foarte dificil sa se estimeze care vor fi ultimele medii de admitere la cele mai cautate licee teoretice din Iasi. Cele trei colegii, „Racovita”, National si „Negruzzi”, se vor numara cu siguranta printre primele preferinte ale elevilor ieseni. Pe aceasta lista se adauga si Liceul de Informatica „Gr. Moisil”, Liceele „Eminescu”, „Alecsandri”, „Cantemir” si „Ibraileanu”.
Ultima medie la liceele bine cotate nu va fi mai mare de 8,85
In total, la colegiile si licee bine cotate din Iasi, amintite mai sus, sint disponibile in acest an 1176 de locuri. Eleva aflata pe pozitia 1176 in ierarhia pe judet, Alexandra Andronache, de la Scoala Topile, din Valea Seaca, cu media 8,85, ar fi teoretic si ultima care ar avea sanse sa fie admisa la unul din liceele de mai sus, indiferent de profil, considerind ca toti cei 1176 de elevi opteaza in acelasi timp pentru acestea la admitere. Sansele unui elev care vrea sa fie admis, de exemplu, la Colegiul National, indiferent de profil, se opresc, teoretic, undeva in jurul pozitiei 140, cite locuri sint disponibile in total la acest liceu. Aceasta inseamna ca Teona Solomon, cu media 9,70, care a terminat gimnaziul chiar la Colegiul National, si care se afla pe pozitia 140 ar avea, ipotetic, ultima sansa sa prinda un loc la acest liceu. Media de admitere la National va fi insa mult mai mica de 9,70, intrucit nu toti elevii situati pe primele 140 de pozitii vor opta pentru acest liceu.
Elevii din alte judete vor influenta sansele iesenilor
Sansele de admitere la liceu ale elevilor ieseni pot fi micsorate insa si in acest an de numarul inscrisilor din alte judete la liceele iesene. Pina ieri la ora 13.00, erau inscrisi 111 elevi din alte judete, iar organizatorii admiterii aproximeaza ca numarul acestora sa se ridice pina duminica, la terminarea inscrierilor, la aproximativ 200 de elevi. Astfel, totalul candidatilor la admiterea de la Iasi ar putea ajunge la 6174. „Mediile celor veniti din alte judete sint relativ mici fata de anii trecuti”, spune Villy Busuioc. Astfel, din cei 111 elevi inscrisi pina ieri la Iasi din alte judete, 49 au medii intre 5,00 si 8,00 si 62 medii intre 8,00 si 9,88. Cu medii intre 9,00 si 9,88 sint 17 absolventi de gimnaziu din alte judete, ceea ce inseamna peste trei sferturi dintr-o clasa. In fisele de admitere, elevii din alte judete au optat pentru Colegiile „Negruzzi”, National si „Racovita”, pentru Grupul Scolar „CFR”, Liceul Economic nr. 1 si Grupul Scolar „Dimitrie Leonida”.
Nota e mai importanta decit ordinea optiunilor
Sansele pentru o admitere cu succes a absolventilor de gimnaziu porneste astfel de la completarea fiselor cu optiuni. Operatorii care introduc datele elevilor in calculator ii sfatuiesc pe acestia sa fie foarte atenti atunci cind scriu in fise codurile liceelor si specializarilor pe care doresc sa le urmeze. „Calculatorul tine cont in primul rind de nota. Ei trebuie sa retina ca nota e mai importanta decit ordinea optiunilor. Atunci cind se face repartitia, calculatorul trimite un elev la un anumit liceu in functie de medie si apoi de ordinea optiunilor”, spune Villy Busuioc. Asadar, media este prioritara. Sa luam un exemplu concret. Daca un elev cu media 7,34, de pe pozitia 4139 in ierarhia judeteana, trece in fisa prima optiune codurile de la Colegiul „Costache Negruzzi”, prioritate la ocuparea locurilor de aici vor avea elevii cu medii peste 9,00, chiar daca acestia au inscris in fisa „Negruzzi” ca a doua, a treia sau a zecea optiune. Insa, daca prin absurd, un elev cu media peste 9,00 trece ca prima optiune un cod al unui liceu tehnologic, unde se intra cu medii mai mici, el va fi repartizat aici.
Astfel, elevilor li se cere foarte multa precautie atunci cind completeaza codurile specializarilor. Prima eleva din ierarhia pe judet, Oana Catalina Focsa, cu media de admitere de 9,99, este singurul elev din judetul Iasi care isi poate permite sa treaca o singura optiune pe fisa de inscriere. Oana poate fi sigura ca avind cea mai mare medie din judet este admisa oriunde, pe cind Robert Petrov, de exemplu, de pe pozitia 48, cu media 9,84, e bine sa treaca in fisa mai multe optiuni, pentru siguranta. „Calculatorul daca sesizeaza in fisa de inscriere codul unui liceu care nu mai are nici un loc liber la specializarea aleasa de elev va trece la urmatorul cod inregistrat pe fisa de inscriere. Daca nici aici nu mai sint locuri disponibile, ocupindu-se de alti elevi cu medii mai mari, va alege urmatorul cod si asa mai departe. De aceea, pentru a avea cit mai multe sanse, elevii trebuie sa treaca in fisa cit mai multe optiuni, insa nu mai multe fata de anii trecuti”, explica informaticianul Villy Busuioc modul cum functioneaza programul de repartizare computerizata a elevilor.
Luati-va marja de siguranta de minim 100 de locuri
Organizatorii admiterii in liceu de la Iasi, spun ca pentru prima data de la introducerea admiterii computerizate, marja de siguranta pe care trebuie sa si-o ia un elev atunci cind completeaza optiunile pe fisa de admitere scade de la 400 de locuri cit s-a recomandat in 2004, la 100 de locuri. „Aceasta datorita mediilor mici de admitere si a numarului foarte mare de locuri disponibile in acest an”, explica Villy Busuioc.
Sa luam un caz ipotetic. De exemplu, eleva Adina Maria Timofte, cu media 9,66, care se afla in ierarhia judeteana pe pozitia 170 ar putea trece, ca prima optiune, Colegiul National, profilul matematica-informatica, cu codul 100, unde sint scoase la concurs 84 de locuri. Al doilea cod pe care il poate alege candidata ar putea fi 133 pentru matematica-informatica de la Colegiul „Emil Racovita”, unde sint 56 de locuri. Eleva isi acopera pina la aceasta optiune 140 de locuri ocupate in fata ei de alti candidati. Pentru a fi sigur ca va intra la unul din liceele pentru care a optat, Adina ar trebui sa mai adauge cel putin inca o optiune. Aceasta ar putea fi codul 129 pentru matematica-informatica de la Colegiul „Negruzzi”, unde sint 84 de locuri, asigurindu-si pina acum pe fisa cu optiuni 224 de locuri, cu 54 mai mult peste pozitia ocupata de ea in ierarhie. Pentru ca riscul sa fie zero, potrivit recomandarilor organizatorilor admiterii de la Iasi, eleva ar trebui sa treaca pe fisa de inscriere si alte optiuni, asigurindu-si o marja de 100 de locuri peste cele 170 aferente locului pe care il ocupa ea in ierarhie. Astfel, Adina ar mai putea trece inca o optiune, de exemplu codul 147 pentru matematica-informatica de la Liceul „Al. I.Cuza”, unde sint 84 de locuri, asigurindu-si astfel 138 de locuri peste pozitia ei din ierarhie. (Marinela RATA)

Comentarii