Dupa Craciun, numar record de ieseni sositi la spital cu miinile la burta

luni, 29 decembrie 2003, 00:00
2 MIN
 Dupa Craciun, numar record de ieseni sositi la spital cu miinile la burta

Preparatele culinare pregatite pentru masa de Craciun si consumate cu pofta in ultimele zile au inceput sa-si arate efectele. Zeci de ieseni au luat cu asalt Spitalul „Sf. Spiridon”, acuzind dureri abdominale puternice. „Se vede treaba ca sarmalele si salata de boeuf au cazut greu la unii pacienti, care au venit cu ulcere singerinde, ocluzii, colecistite, in general afectiuni gastrice agravate si de consumul de alcool. In numai o zi am avut 80 de pacienti”, a declarat dr. Diana Cimpoesu, medic coordonator la Unitatea de Primire Urgente de la Spitalul „Sf. Spiridon”.
Au fost si multi raciti
Dorinta de a petrece Craciunul in familie, acasa, si nu pe un pat de spital, i-au facut pe cei mai multi dintre acesti ieseni, insa, sa-si trateze boala cu leacuri babesti. Este si cazul celor care, imbonavindu-se de gripa, au facut bronho-pneumonie pentru ca nu s-au prezentat la timp, la medic. „Au fost intr-adevar si astfel de pacienti, destul de multi, in general din mediul rural. Au fost insa si pacienti cu afectiuni cardio-vasculare care si-au agravat boala prin consum exagerat de alcool”, a mai spus dr. Diana Cimpoesu.
Cum sa ne dregem dupa mese grele
Pentru ca incheierea meselor imbelsugate de sarbatori sa nu se lase cu o avalansa de bolnavi care sa ia cu asalt spitalele dupa Revelion, medicii recomanda in primul rind cumpatare in ce priveste consumul preparatelor si al alcoolului. Apoi, odata cu incheierea sarbatorilor de iarna, primul lucru ce trebuie facut, dupa cum spun medicii specialisti in boli de nutritie, este reluarea unui program disciplinat al orelor de masa, ?n functie de activitatile prestate. Astfel, trebuie respectate cu strictete cele trei mese obligatorii (mic dejun, pr?nz si cina), iar ?ntre ele sa existe altele doua, constituite din legume si fructe. ?n prima saptam?na de dupa sarbatori trebuie evitate m?ncarurile grase si tocaturile, care au constituit deliciul meselor din aceasta perioada. Medicii recomanda carnea de curcan (pieptul si aripile), de pui si pestele, lactatele, br?nzeturile, ciorbele acrite cu zeama de varza, multe fructe si legume, precum si pauza ?n consumul bauturilor alcoolice si reducerea dulciurilor. Medicii specialisti spun ca este total interzis consumul sucurilor conservate si al produselor de tip cartofi prajiti la punga, precum si al altor preparate ambalate. Ceaiurile din plante cu multa lam?ie si iaurturile ar trebui sa constituie baza pentru o masa de seara. O recomandare de bun simt este si aceea de a nu ?ncerca sa m?ncati seara tot ceea ce nu ati reusit pe parcursul unei zile ?ntregi. Pentru ca, ?nainte de culcare, nu mai este nevoie de un aport energetic mare, iar stomacul va avea de lucru toata noaptea, fiind supus unei oboseli inutile si nelasindu-va sa dormiti bine. (Carmen MAFTEI)

Comentarii