Gaura de 25 de miliarde la RATC

joi, 14 februarie 2002, 00:00
2 MIN
 Gaura de 25 de miliarde la RATC

Transportul public iesean a ajuns pe chituci. RATC merge din prost in mai prost de la an la an, lucru evident din pierderile inregistrate de regie anul trecut. Suma trecuta la capitolul pierderi in 2001 este de 25 miliarde lei, mai mare cu 50% decit pierderile din 2000. Directorul Petru Girlea a oferit aceeasi explicatie sablon, valabila pentru fiecare bilant catastrofal al RATC. "Este simplu: tariful practicat de regie este mai mic decit costurile reale si nu este indexat in functie de cresterea inflatiei", afirma Girlea. Pretextele lui Girlea nu-i incalzesc insa pe ieseni, care calatoresc de ani de zile in aceleasi sicrie de tabla care au intirzieri de zeci de minute.
Intr-un singur an, 8 milioane de ieseni au fugit de RATC
Cifrele din raportul de activitate al RATC pe 2001 vorbesc de la sine despre dezastrul transportului in comun iesean. Fata de 2000, numarul de calatori al regiei a scazut de la 73 milioane la 65 milioane, deci cu aproape 8 milioane de calatori. In acelasi ritm a scazut si numarul de kilometri parcursi, de la 14 milioane in 2000 la 12,6 milioane in 2001. Directorul regiei nu a luat in calcul nici o clipa ca aceste cifre ar fi rezultatul unui management defectuos, preferind sa acuze concurenta. "Noi trebuie sa facem fata unei concurente tot mai acerbe si neloiale din partea operatorilor de maxi-taxi, care activeaza fara licenta si fara sa elibereze bilete", a declarat Girlea. Nu e mai putin adevarat, insa, ca in interiorul regiei lucrurile nu sint tocmai in ordine. Raportul de activitate arata clar ca la RATC s-a muncit mai putin decit trebuia in 2001. Chiar Girlea recunoaste ca "utilizarea timpului de munca a fost de 84,56%, mai mica decit procentajul de 85% prevazut in nomenclatoarele in vigoare", din cauza cresterii numarului de absente nemotivate si a cresterii zilelor de concediu medical.
Consilierii locali nu stiau nimic de bilantul pe 2001
Conducerea RATC a acuzat si Primaria ca nu a oferit subventii la timp. Astfel, potrivit conducerii regiei, administratia locala mai are de virat inca 17 miliarde de lei reprezentind o parte din subventiile pe 2001. "Aceste 17 miliarde nu reprezinta pierderi, ci sint neincasari ale regiei. Consiliul Local nu a virat catre RATC valoarea totala a subventiilor, ceea ce a dus la o lipsa de lichiditati. Din aceasta cauza, regia a fost penalizata de furnizorii de utilitati si piese de schimb", a declarat Petra Carp, consilier local, dar si membra in CA al regiei de transport public. In fata sumei uriase a pierderilor, consilierul local, Antimir Dasu, a preferat sa nu se pronunte. "Cunosc doar in linii mari raportul RATC pe 2001, nu pot sa fac comentarii pe marginea lui". (Catalin PRISACARIU)

Comentarii