Guvernul lucreaza pentru ca prefectul sa nu mai fie trintor de lux

vineri, 16 ianuarie 2004, 00:00
2 MIN
 Guvernul lucreaza pentru ca prefectul sa nu mai fie trintor de lux

Prefectul va deveni in citeva luni cel mai important om din judet. Cel putin asa sustine secretarul Prefecturii. Conform unui proiect de lege aflat pe masa Guvernului, atributiile prefectului ar urma sa fie extinse, ca si pirghiile de decizie puse la dispozitia sa. Astfel, prefectul va fi functionar de cariera si va conduce politia judetului. Practic, prefectul ar urma sa devina un veritabil prim-ministru judetean. „Se doreste adaptarea modelului francez in ce priveste administratia publica la conditiile din Romania. Si prin reglementarile actuale prefectul are numeroase atributii clare. In schimb, posibilitatile sale de interventie concrete sint destul de limitate”, a declarat secretarul general al Prefecturii, Tudor Leonte.
Prefectul, seful politiei
Conform precizarilor acestuia, prefectul nu va mai fi numit de Ministerul Adminstratiei si Internelor, ci va fi functionar de cariera. Astfel, el nu va fi afectat de schimbarea Guvernului, putind aplica o politica coerenta de dezvoltare a judetului, indiferent cine s-ar afla la putere. Totodata, institutiile descentralizate de tipul Directiei Agricole sau a Finantelor Publice urmeaza sa treaca treptat in subordinea directa a prefectului. Pina acum, subordonarea fata de prefect era doar formala, sefii directiilor descentralizate raspunzind doar in fata ministrului de resort. Prefectul va deveni un veritabil prim-ministru, putind sa demita sau sa numeasca directori si sa bata cu pumnul in masa fiind sigur ca va fi ascultat. „Interventia prefectului in activitatea consiliilor locale sau a directiilor descentralizate nu va depasi limitele autonomiei locale. Va exista un control permanent al autoritatilor centrale asupra deciziilor prefectului. In Franta, prefectul este totodata si comandant al Politiei departamentale, fara ca acest fapt sa duca la disfunctii. Dimpotriva”, a spus Leonte. Un prim pas in intarirea rolului Prefecturii in judet a fost de altfel facut, prin unificarea fostului Minister al Administratiei Publice cu cel al Internelor, in toamna anului trecut.
„Legea va trebui sa fie functionala pina la alegerile locale din iunie”
Totodata, daca pina acum Prefectura a functionat doar ca o anexa a Consiliului Judetean, situatia se va inversa. Prefectura va fi cea care va realiza si propune proiectele de investitii, va intocmi programul de dezvoltare a judetului, va da sfaturi consiliilor locale si va imparti banii pentru sprijinirea comunelor. CJ va avea doar un rol consultativ, ca reprezentant al populatiei din judet. Prefectura va organiza de altfel un concurs la sfirsitul acestei luni pentru angajarea a 5 noi consilieri. Doi dintre acestia vor fi specializati pe intocmirea si controlul bugetelor locale. „Fiecare buget local va fi analizat la Prefectura pentru a se vedea daca prevederile lui sint conforme cu legislatia existenta”, a explicat Marian Tudoran, seful directiei de resurse umane din cadrul Prefecturii.
Conform aprecierii lui Leonte, noul proiect de lege ar urma sa ajunga in dezbaterea Parlamentului in urmatoarele doua-trei luni. „Legea va trebui sa fie functionala pina la alegerile locale din iunie. Aceasta inseamna ca promulgarea legii trebuie sa aiba loc pina in aprilie-mai, astfel incit autoritatile judetene si locale sa o poata asimila”, a incheiat Leonte. (A.Z.)

Comentarii