Un eveniment asteptat cu bucurie de toata familia s-a transformat peste noapte intr-o tragedie
Mama si fat au murit pe masa de operatie

luni, 25 iulie 2005, 23:00
5 MIN
 <i><u>Un eveniment asteptat cu bucurie de toata familia s-a transformat peste noapte intr-o tragedie</i></u><br> Mama si fat au murit pe masa de operatie

O familie este inca sub stare de soc dupa ce Sabina Boboc, in virsta de 38 de ani, a venit increzatoare la Iasi sa nasca un copil dorit, dar a murit duminica pe masa de operatie impreuna cu fatul ei. Rudele acesteia acuza medicii de la Maternitatea „Cuza Voda” ca nu s-au ingrijit din timp de sarcina Sabinei pentru a nu se ajunge la situatia ca si mama, si copilul sa moara in urma nasterii. Medicii spun insa ca gravida avea un sindrom aparut pe neasteptate. Cazul, ca multe altele, va ajunge pe masa Comisiei de Disciplina a Colegiului Medicilor, care va trebui sa se pronunte daca medicii au gresit sau nu.
O febra rebela
Joia trecuta, femeia, insarcinata in luna a opta, a fost trimisa la Maternitatea „Cuza Voda” de la Maternitatea Onesti dupa ce, cu doua zile inainte, gravidei i s-au rupt membranele, declansindu-se nasterea prematur. „Pacienta era la a doua nastere, cu o sarcina de 33 de saptamini, si a fost trimisa la Iasi in interesul viitorului nou-nascut care era prematur. A fost internata pe 21 iulie, la ora 16:40, si s-a instituit terapie tintita cu antibiotice si tratament special in scopul maturarii pulmonare a fatului”, a precizat dr. Elena Mihalceanu, purtator de cuvint la Maternitatea „Cuza Voda”. Potrivit sorei Sabinei, Dana Boboc, simbata gravidei i s-a depistat o febra rebela. „Mi-a spus la telefon ca are febra. Acest lucru trebuia sa alerteze medicii si sa nu mai astepte sa nasca natural. Puteau sa-i faca atunci cezariana si acum traiau amindoi. Nu se poate asa ceva, aici, la Iasi, unde sint cei mai buni specialisti. Ce fel de specialisti sint daca au lasat-o sa se chinuiasca atunci cind erau probleme cu sarcina. A fost intr-adevar o sarcina cu probleme, dar toti medicii i-au garantat ca totul va fi bine. Un medic trebuie sa-si sfatuiasca pacientul. Trebuia sa-i fi spus: «Doamna, nu merge sarcina asta, renuntati la ea, mai aveti copil acasa, trebuie sa-ti cresti copilul si sa te salvez pe tine»”, spune indurerata si tremurind, cu lacrimi in ochi, Dana Boboc, insotita la Iasi de copilul surorii ei, o fetita de 15 ani, aflata si ea in stare de soc.
Tulburari de coagulare a singelui
Drama s-a declansat duminica dimineata, cind au inceput durerile facerii. „Pacienta a nascut la 14:30 un fat mort de 2.100 grame. Imediat se constata o hemoragie genitala pentru care se decide hiserectomie de hemostaza, adica eliminarea uterului. Echipa de medici operatori si reanimatori au practicat in conditii tehnice bune hiserectomia, constatind insa si prezenta elementelor clinice caracteristice tulburarilor de coagulare ale singelui. Mai mult, s-a constatat si o hepatomegalie, diagnosticele fiind confirmate ulterior de analizele biochimice si hematologiece efectuate. Acest tablou este caracteristic insuficientei hepatice acute si tulburarilor de coagulare din cadrul sindromului Hellp, un sindrom specific sarcinii foarte rar”, a declarat dr. Mihalceanu.
Despre cele petrecute in sala de nasteri si apoi in sala de operatii, Dana Boboc, sora victimei, spune ca a aflat foarte putine lucruri si ca nimeni nu i-a explicat clar de ce sora ei si fatul nascut au murit: „Am vorbit cu doctorita Aldea (n.r. – prof.dr. Marie Jean Aldea), care a fost in sala de operatie, si mi-a spus ca ea a fost anuntata de la maternitate tirziu si, cind a ajuns in spital, a fost prea tirziu sa mai faca ceva pentru sora mea. Cica nu poate sa-mi spuna exact ce s-a intimplat in sala de nasteri sau in sala de operatie. Mi-a mai spus ca simbata, cind i-au facut o noua ecografie, copilul traia, iar cind a nascut, copilul era mort. Mi-a spus ca a facut hemoragie, ca placenta a fost lipita si a bagat mina si a scos placenta. Banuim ca de acolo a inceput hemoragia, ca alt motiv nu putea fi. Au operat-o apoi si i-au scos toate organale genitale, dar pina la urma a murit”, a spus Dana Boboc.
La ora 17, stop cardio-respirator
Intr-adevar, duminica dupa-amiaza, la ora 17, Sabina Boboc intra in stop cardio-respirator, manevrele de resuscitate, mecanice, electrice si medicamentoase dovedindu-se fara folos. La ora 18 este declarat decesul. Despre cauzele care au dus la moartea gravidei si a fatului, purtatorul de cuvint al Maternitatii „Cuza Voda” a explicat ca este vorba si de o insuficienta hepatica acuta a ficatului, care se poate dezvolta in citeva ore: „Trombocitele pacientei erau foarte mici si tulburarile de coagulare ale singelui care s-au instalat consecutiv sint cauze majore de aparitie ale acestui sindrom. Hemoragia este o forma de manifestare a acestui sindrom, si de obicei este declansata de o insuficienta organica multipla. Din pacate, aceasta hemoragie este declansata si in circulatia fetala. Sindromul si hemoragia s-a declansat cred cu putin timp inainte de expulzia fetala si a continuat pe toata perioada de efectuare a hemostazei chirurgicale. Din pacate, mecanismul de declansare a singerarii nu era prin lipsa de hemostaza chirurgicala, ci prin lipsa si consumul factorilor de coagulare a singelui”.
Familia intenteaza proces
In timp ce familia reclama faptul ca medicii trebuiau sa-i faca Sabinei cezariana inca de simbata, dr. Mihalceanu spune ca „analizele biochimice care i-au fost recoltate pacientei si monitorizarea impusa fatului si mamei nu au anuntat nimic din drama care s-a petrecut”. „De obicei, noi temporizam prematurii dupa ruperea membranelor, uneori chiar si 5 saptamini, atit bacteriologic, cit si fizic, prin ecografie. Din pacate, nu s-a intimplat la fel de bine in acest caz, ca in alte cazuri pe care le-am avut”, a incheiat aceasta. Nemultumite ca nu li s-a explicat clar de ce a murit Sabina Boboc, rudele acesteia sint hotarite sa reclame cazul la Colegiul Medicilor si chiar sa deschida proces la toti medicii din echipa care a operat-o. „Nu ne-a spus nimic concret. Sa spuna clar: asta a fost motivul, de asta a murit. A fost intr-adevar o sarcina cu probleme, dar toti medicii i-au garantat ca totul va fi bine. A facut ecografe peste ecografe. A fost internata la Onesti, cind s-a dus cu membranele rupte. De-acolo, medicul a decis sa o transfere la Iasi, pentru binele copilului si al ei. A venit aici, a facut ecografe, i-a facut tratament pentru dezvoltarea organelor copilului. Se putea salva si sarcina, si mama. Intentionam sa facem plingere, sa fie trasi la raspundere”, a mai spus Dana Boboc. Medicii din echipa operatorie au refuzat sa ofere alte detalii, trimitindu-ne la purtatorul de cuvint al unitatii. (Carmen MAFTEI)

Comentarii