In dosarul "Mafia alcoolului", o avocata cere sa se fluiere ofsaid

joi, 26 aprilie 2001, 23:00
4 MIN
 In dosarul "Mafia alcoolului", o avocata cere sa se fluiere ofsaid

Aburii alcoolului din mafia descoperita de un procuror de la Parchetul de pe linga Curtea de Apel, Adrian Tudor Idriceanu, au invaluit ieri salile de judecata.
Ieri, avocata Elenei Petrea, principala acuzata din dosarul incendiar realizat de procurorul Idriceanu, a recuzat completul de judecata solicitind mutarea dosarului la un alt judecator. "Judecatoarea, intr-o incheiere de sedinta referitoare la decizia de prelungire a starii de arest, s-a pronuntat asupra vinovatiei Elenei Petrea afirmind despre ea ca a reusit sa constituie un grup mafiot urmarind sa eludeze statul", a explicat avocata Aneta Luca de ce a recuzat completul de judecata. "In aceste conditii", a continuat avocata, "cind un judecator se pronunta inainte de terminarea procesului, singura cale de a obtine un proces echitabil a fost sa recuzez judecatorul".
Scandalul declansat in jurul acestui dosar, plin de acuzatii incendiare la adresa comisarilor Garzii Financiare, inspectori de la Administratia Financiara, un procuror, un avocat, a inceput cu afirmatia socanta a unei judecatoare de la Tribunal. Maria Cenusa a spus ca la un termen in care urma sa se analizeze plingerea Elenei Petrea impotriva arestarii, procurorul Curtii de Apel, Adrian Tudor Idriceanu, i-a luat dosarul din birou orientindu-l spre un alt coleg.
Procurorul incriminat a negat ca s-ar fi amestecat in treburile justitiei. In schimb, Parchetul de pe linga Curtea de Apel a trimis o sesizare cu privire la acest conflict la Parchetul de pe linga Curtea Suprema de Justitie deoarece, declara in urma cu o saptamina procurorul Alois Imbrea, "este vorba de un procuror si un judecator".
Dosarul care incinge atit de tare spiritele in Palatul de Justitie este unul in care sint suspectati de coruptie comisari ai Garzii Financiare, inspectori ai Administratiei Financiare, un procuror, un avocat, precum membri unei presupuse retele a mafiei alcoolului. In postura de inculpati au ajuns patroana unei firme de imbuteliat alcool, Elena Petrea, fostul primar al Iasilor, Dumitru Nagit, nepotul patroanei, Valentin Asandoaiei si o fosta gestionara, Maria Grecu. Acuzatiile din partea procurorilor au curs cu nemiluita: evaziune fiscala, fals material, uz de fals, instigare la fals, asociere in vederea comiterii de infractiuni, iar prejudiciul reclamat de procurori este doua miliarde lei. Din partea apararii, acuzele sint la fel de grave. "Este un dosar fabricat", a caracterizat pe scurt dosarul Dumitru Nagit. El a contracarat rechizitoriul procurorului sustinind ca a fost implicat aiurea in proces. "Intre mine si Elena Petrea a fost doar un contract de asociere prin participatiune; deci fiecare a fost cu firma sa. Pur si simplu nu inteleg de ce am fost acuzat pentru ca eu nu m-am bagat la firma Elenei Petrea sub nici o forma", si-a exprimat nedumirea Nagit. Pina la sfirsitul procesului, fostul primar intentioneaza sa prezinte judecatorilor probele in aparare, probe pe care, mai sustine el, nu a fost lasat de procuror sa le foloseasca. Comentind notele telefonice depuse de SRI la dosar, Nagit nu-si poate ascunde stupoarea. "Este ceva de domeniul fantasticului. Cele 21,3 tone de alcool pe care sustin ei ca le-am vindut nu au existat niciodata. Din cele 21 de tone despre care am discutat la telefon am primit de la Botosani doar 8,5 tone pe care le-am intors pentru ca erau slab calitative, sint si documente in acest sens", a spus Nagit. Apoi, ca sa demonstreze interesul deosebit cu care s-a lucrat pentru a fi neaparat trimis in judecata, Nagit s-a referit la o anume nota telefonica. "La un moment dat am vorbit cu un prieten din Bucecea care, la sfirsitul convorbirii, mi-a spus ca imi trimite un peste mare de Florii. Ei, acel peste a fost descifrat de SRI cum ca ar fi fost vorba de o cisterna de alcool", a ris Nagit. Una din supararile fostului primar se leaga de faptul ca nu i s-a permis in timpul cercetarii penale sa-si aduca probe in aparare. "Am cerut reaudierea martorilor si efectuarea unei expertize financiar-contabile, dar capitanul Bejan mi le-a refuzat spunind ca vreau sa tergiversez ancheta", s-a plins Nagit.
Procurorul Idriceanu il acuza pe Dumitru Nagit de evaziune fiscala, fals material, uz de fals, instigare la fals material si asociere in vederea savirsirii de infractiuni. "Prin continutul notelor de redare a convorbirilor telefonice efectuate de inculpati rezulta ca Nagit Dumitru, Petrea Elena si Asandoaiei Valentin Daniel au transportat de la Botosani, fara a evidentia in contabilitate si fara forme legale, cantitatea de 21,3 tone alcool", arata procurorul cum a depistat tonele de alcool din cauza carora s-a produs o evaziune fiscala de 1,227 miliarde lei. Celelalte acuzatii au la baza declaratiile unor muncitori de la firma Elenei Petrea, muncitori care au declarat despre fostul primar ca "avea o conduita de dispret si superioritate si dadea dispozitii ca si cum ar fi fost singurul in masura sa faca acest lucru". "Activitatea in conducerea SC ?Theo? (firma Elenei Petrea – n.r.) desfasurata de inculpatul Dumitru Nagit", mai este cuprins in dosar, "s-a intensificat odata cu arestarea lui Petrea Elena si a lui Asandoaiei Valentin Daniel cu care a cooperat pina in momentul arestarii si dupa punerea acestuia in libertate cu perseverenta, elaborind strategii de obturare a adevarului". Dosarul mafiei alcoolului pare a fi departe de momentul in care se va da o solutie. Razboiul dintre aparare si acuzare va avea loc la fiecare termen al procesului. Ieri, s-a dat o noua lupta in care apararea a recuzat completul. Azi va avea loc o noua etapa deoarece se va decide daca Elena Petrea va ramine in arest si daca judecatorul va fi recuzat. (A. PLECAN)

Comentarii