Indiferenta totala la atacul aerian simulat ieri la Iasi

joi, 20 noiembrie 2003, 00:00
3 MIN
 Indiferenta totala la atacul aerian simulat ieri la Iasi

„Actionind cu formatii mici si numeroase, utilizind des manevra in directie si inaltime, inamicul a reusit sa strapunga apararea antiaeriana a trupelor noastre si a lovit puternic zona industriala”. Iasul a fost bombardat ieri, inamicul urmarind transformarea orasului in ruine. Intentiile acestuia au fost insa dejucate de autoritatile locale si de populatia civila. Alarma antiaeriana a rasunat in intreg orasul cu citeva minute inainte ca primele avioane sa ajunga in preajma Iasului. Cei mai multi dintre cetateni au reusit sa se refugieze la timp in adaposturile aeriene echipate cu toate utilitatile necesare. Datorita masurilor luate de autoritati si comportarii admirabile a civililor, atacul nu s-a soldat cu nici un mort. Doar 15 ieseni au fost raniti, cei mai multi aflindu-se in afara oricarui pericol. De fapt, acesta a fost doar un scenariu. Un scenariu de razboi pe care iesenii nu l-au luat in seama.
Iesenii nu au luat in seama alarma
Acesta a fost scenariul dupa care s-a desfasurat exercitiul de alarmare publica organizat de Inspectoratul de Protectie Civila. Conform scenariului, la ora 11, in Iasi ar fi trebuit sa se intrerupa orice activitate timp de un sfert de ora. Masinile trebuiau sa traga pe dreapta, tramvaiele sa se opreasca, iar pasagerii sa se adaposteasca in primul adapost antiaerian. Gardienii publici ar fi urmat sa-i conduca pe pietoni spre adaposturi. Inspectorii apararii civile au recomandat chiar cetatenilor sa evite panica si sa astepte cu calm sfirsitul alarmei.
Actiunea s-a dovedit un fiasco aproape total. Alarma s-a declansat cu cinci minute mai tirziu, cind Iasul ar fi fost deja transformat in ruine. Sirenele nu prea s-au auzit pe Bulevardul Independentei, strada Sf. Lazar, Frumoasa si „Fortus”. In plin centrul orasului, sirenele s-au auzit doar ca un vuiet surd venind de undeva din zona industriala. Soferul unei masini cu radioul deschis nu ar fi auzit nimic, fiind expus direct atacului aerian. Nici un autoturism nu a tras pe dreapta si nici un tramvai nu a oprit brusc intre statii. Panica a fost absenta cu desavirsire, fiind inlocuita de o indiferenta totala. Nimeni nu s-a speriat de sunetul sirenelor.
„Limitarea si inlaturarea urmarilor cutremurului”?
Iesenii au trecut printr-un bombardament distrugator cu un curaj de veterani. Adaposturile au ramas goale, iesenii vazindu-si mai departe de treburi fara a cauta nici un moment sa se ascunda de bombardament. „Cine sa vina peste noi, rusii? Ca astia nu au nici avioane, nici benzina si nici chef. Sa fim seriosi”, a comentat Emil Voicu, unul dintre iesenii care au intimpinat alarma cu indiferenta.
Nici gardienii publici nu s-au sinchisit mai mult de exercitiu. In loc sa-i conduca pe cetateni spre adaposturile antiaeriene, gardienii au continuat sa se plimbe linistiti prin centrul orasului. Nici chiar inspectorilor apararii civile nu le-a fost clar ce urmareau prin exercitiul de ieri. In planul de desfasurare al exercitiului de alarmare publica a fost prevazuta pentru ora 11 lansarea semnalului de alarma aeriana. In schimb, pentru ora 11:30 s-au prevazut actiuni pentru „limitarea si inlaturarea urmarilor cutremurului”. Cu toate ca nimeni nu a luat in seama alarma aeriana, comandantul IPC, Dan Axinte, s-a aratat multumit de rezultatele actiunii. „Vom desfasura in continuare actiuni de educare a cetatenilor pentru eventualitatea unor situatii reale. Totodata, vom propune Primariei achizitionarea unor sirene electrice pentru a le schimba pe cele care nu au functionat sau chiar inlocuirea intregului sistem de alarmare cu sirene electronice”, a spus Axinte. (A.Z., M.P.)

Comentarii