Jumatate dintre datornici nu-si pot plati intretinerea

miercuri, 12 februarie 2003, 00:00
3 MIN
 Jumatate dintre datornici nu-si pot plati intretinerea

Aproape jumatate dintre familiile care locuiesc la bloc si au datorii la intretinere vor fi scutite de plata acestor restante. Aceasta este prima estimare facuta in urma recensamintului datornicilor, aflat in prima desfasurare. Procentul contrazice flagrant estimarile Guvernului, care miza pe un procent de "insolvabili" de circa 15%. "Practic, sint ceva mai multe familii care nu au cu ce plati decit cele 27.000 de familii inregistrate oficial ca primind cupoane de caldura", a spus Ioan Rata, presedintele Grupului Asociatiilor de Proprietari si Locatari (GAPL). Pina in acest moment, din datele oficiale reiese ca au fost recenzati 35% dintre iesenii care stau la bloc, au fiecare datorii de minimum 5 milioane lei si sint clienti ai RADET.
Au fost recenzati 35% dintre datornici
Oficialii CET au declarat ca recensamintul va fi gata pina la finalul acestei luni. "Numarul de oameni care fac recensamintul va fi marit. Conform estimarilor noastre, toate datele ar trebui sa fie strinse pina pe 25 februarie, dupa care listele vor fi trimise la Prefectura", a declarat Neculai Parasc, purtatorul de cuvint al CET. Recenzorii au intrat pina acum in 35% din apartamentele iesenilor vizati de aceasta actiune. "Exista datele pentru cei 35% din locatari, culese de la asociatii, dar nu au fost inca introduse in computere pentru a fi prelucrate. Este o chestiune de zile pina vom avea primele date oficiale defalcate, pe categorii de datornici", a spus Cristian Macovei, purtatorul de cuvint al RADET.
Datele preliminare, cu 50% insolvabili
Ceva mai repede decit reprezentantii CET si RADET s-au miscat sefii de asociatii. Cel mult pina pe 20 februarie, recensamintul va fi terminat in cazul GAPL. "S-au facut centralizatoare pe punct termic, sintem intr-o faza avansata cu stringerea datelor. Cel mai probabil, vom incheia inainte de sfirsitul saptaminii viitoare", a spus seful GAPL. In componenta acestui grup de asociatii intra ceva mai mult de 10% dintre locatarii din Iasi, adica 11.000 de familii. Avind in vedere informatiile culese pina acum de Ioan Rata, reiese ca aproape jumatate dintre cei care au datorii la plata intretinerii vor fi scutiti de la plata acestora. "In prima categorie, cea a insolvabililor, intra aproximativ 50% din locatarii cu restante. In a doua categorie se incadreaza intre 25 si 30% din locatari, restul fiind cei care pot plati, dar nu au facut-o din alte motive decit cele financiare", a spus seful GAPL.
Cele trei categorii de datornici
Actiunea concertata a angajatilor regiei de termoficare si a sefilor de asociatii a facut ca incasarile sa creasca. "In mod normal, incasam zilnic intre 7 si 10 milioane de lei. De cind a inceput recensaminul, am avut si zile in care am incasat cite 30 de milioane de lei. Bineinteles, banii au venit de la cei cu dare de mina, dar si cu restante", a adaugat Ioan Rata. Cele trei categorii de datornici sint: "insolvabilii", "datornicii ocazionali" si "rau-platnicii" . "Insolvabilii" vor scapa de datoriile la termoficare, care vor fi practic radiate de Guvern, "datornicii ocazionali", cu o situatie materiala ceva mai buna, care se vor putea imprumuta fara dobinda pentru a-si plati datoriile, iar in cazul "rau-platnicilor" se va trece la recuperarea datoriilor, mergind pina la executarea silita. Desi a adoptat decizia, Guvernul nu stie inca de unde va lua bani pentru a compensa cheltuielile regiilor de termoficare facute cu cei carora li se vor radia datoriile. Pentru ca o familie sa fie declarata "insolvabila", venitul mediu lunar net pe membru de familie trebuie sa fie de maximum 1,8 milioane de lei, iar in cazul persoanelor singure, de maximum 2 milioane. A doua categorie cuprinde familii ceva mai instarite, cu un venit intre 1.800.000 si 2.500.000 lei/net de fiecare membru."Rau-platnice" au fost definite familiile care mai au alte locuinte, alte surse de venit, sau aduna peste 2.500.000 lei net de fiecare membru al familiei. (Catalin PRISACARIU)

Comentarii