Nota de plata a inundatiilor: 250 miliarde lei

marți, 23 august 2005, 23:00
3 MIN
 Nota de plata a inundatiilor: 250 miliarde lei

Dupa doar citeva ore de ploi torentiale, drumurile si podurile din judet au nevoie de mai multi bani decit cheltuie Primaria Iasi pe investitii intr-un an. Pagubele provocate de inundatii la drumurile si podurile din judet se ridica la aproximativ 250 miliarde lei, o suma aproape egala cu a zecea parte din bugetul anual al municipiului Iasi. Estimarea a fost realizata ieri de specialistii Consiliului Judetean (CJ). „Am discutat cu Sulfina Barbu, ministrul Mediului. Aceasta a spus ca joi va prezenta Guvernului situatia de la Iasi. Am propus ca banii ce vor fi acordati sa fie dati direct la consiliile locale. Cred ca saptamina viitoare vom organiza si noi o sedinta extraordinara pentru a rectifica bugetul in vederea acordarii de ajutoare localitatilor afectate”, a declarat Lucian Flaiser, presedintele CJ. In afara de pagubele materiale, inundatiile ar putea duce si la aminarea inceputului de an scolar pentru aproape 3.000 de copii. Cladirile a doua unitati de invatamint din Pascani au fost afectate ape.
Satul Costesti, rupt in doua
O analiza preliminara a aratat ca doar refacerea drumurilor, podurilor si podetelor din judet va costa 250 de milioane de lei. „Inundatiile au afectat 76,8 kilometri de drum judetean, 214,6 km de drum comunal si 77 de km de drumuri interioare. Pe drumurile nationale nu avem probleme mari. Doar la Tirgu Frumos exista ceva probleme, dar nu sint provocate de inundatii. Au fost lucrari pe partea carosabila, santurile fiind acoperite cu piatra. Apa a luat toata piatra”, a explicat Flaiser. Acesta a mai spus ca o situatie speciala este la Costesti. Astfel, inundatiile au dus la distrugerea a mai multe poduri, precum si a unui drum nou, aflat aproape de finalizare. „Am vazut acolo cum bucati mari de beton erau la citeva zeci de metri de pod. Nu mi-am putut imagina asa ceva. In localitate au mai fost afectate alte doua poduri si nu se poate face legatura dintre doua parti ale satului. In plus, drumul care se construia de la Tirgu Frumos la Costesti a fost distrus aproape in totalitate”, a completat Flaiser. Presedintele CJ a precizat ca drumul era realizat din fonduri ale CJ, cheltuindu-se in jur de 1,5 milioane dolari. „Drumul nu a fost inca receptionat si nici nu era asigurat. In cazul in care nu primim fonduri suficiente, drumul va trebui refacut cu banii constructorului. Situatia de la Costesti este o prioritate”, a afirmat Flaiser.
3.000 elevi nu au unde invata
Inundatiile au afectat si 9 scoli din judet. Cele mai mari probleme au fost identificate la Grupul Scolar Unirea si o scoala speciala, ambele din Pascani. „Am fost acolo. Au fost afectate foarte tare parterele scolilor, sali de clasa, laboratoare, tot. Nu cred ca pina la inceputul anului scolar vor fi refacute. Trebuie sa incepem foarte repede reparatiile. Vom discuta cu mai multi constructori sau fabrici de materile de constructii, poate ne vor ajuta. Oricum, Primaria Pascani va trebui sa caute spatii pentru cei aproximativ 3.000 de elevi”, a explicat Flaiser. Reprezentantii Prefecturii sustin ca au obtinut promisiunea Guvernului ca fondurile pentru cele doua scoli sa fie date cit mai repede. „S-a discutat la Ministerul Educatiei si ni s-a promis ca dupa o saptamina de la finalizarea evaluarilor vom primi fondurile. Cred ca evaluarile vor fi gata saptamina viitoare”, a declarat subprefectul Florin Ungureanu. Acesta a mai spus ca la Pascani a fost evacuata aproape toata apa din oras, in cursul serii de luni ajungind si cele doua pompe de mare capacitate de la Braila. „A fost reparat si digul de la Fintinele, care a fost distrus pentru ca apa a depasit digul si l-a erodat”, a completat Ungureanu.
Inundatiile de la sfirsitul saptaminii trecute au provocat pierderi imense in judetul Iasi. Astfel, din datele prezentate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, au fost acoperite de ape peste 11.000 ha de teren agricol, au fost inundate 33 de localitati, un numar de 901 case au fost inundate, iar altele 135 au fost distruse. Inundatiile au dus la evacuarea a 532 de persoane si la distrugerea sau avarierea a 380 de poduri si podete, iar peste 600 fintini au fost colmatate. (Felix GUZGA)

Comentarii