O armata de functionari se afla pe urmele nomenclaturistului Mitrica

vineri, 09 februarie 2001, 00:00
3 MIN
 O armata de functionari se afla pe urmele nomenclaturistului Mitrica

Prefectura a pierdut prima repriza a meciului cu Ionel Mitrica pe mina ei. Dupa sentinta din iunie 1999, Prefectura a avut la dispozitie un an pentru a inainta un recurs in anulare. Intrucit acest termen a expirat fara ca Prefectura sa fi facut ceva, procesul a fost cistigat de Mitrica. Singura posibilitate de actiune ramasa pentru a se obtine anularea titlului lui Mitrica este initierea unei interpelari in Parlament, pentru a se cere redeschiderea cazului.
De ce nu s-a cerut recurs in anulare
Fostul secretar PCR pe probleme de agricultura, Ionel Mitrica, a obtinut, in decembrie 1996, transferul unui hectar de teren din comuna Virfu Cimpului, din judetul Botosani, la Miroslava, vizavi de actualul "Metro". Legea 18/1991 prevede obligativitatea obtinerii, in astfel de cazuri, a unei aprobari din partea Ministerului Agriculturii (MA). Mitrica a reusit, totusi, sa-si mute terenul fara aceasta aprobare, pe baza unor simple semnaturi ale sefilor de IAS din Virfu Cimpului si din Miroslava.
Intrucit Mitrica nu a avut acordul MA pentru efectuarea transferului, Florin Vitan, fostul prefect, a cerut, in 1998, declararea nulitatii titlului de proprietate al acestuia. Initial, Judecatoria a dat dreptate Prefecturii. Mitrica a facut imediat recurs la Tribunalul Iasi. De aceasta data, decizia justitiei a fost inversa celei initiale. La 11 iunie 1999, Tribunalul respinge actiunea Prefecturii, considerind-o neintemeiata. Prefectura a cerut desfiintarea deciziei Tribunalului, dar si aceasta cerere a fost respinsa.
Timp de un an si jumatate, nu s-a mai auzit nimic de cazul Mitrica, dosarul sau raminind uitat intr-un fiset metalic din Prefectura. Recursul in anulare nici nu a fost cerut de Prefectura. "In cei patru ani cit am fost prefect, nici un recurs in anulare cerut de noi nu a fost acceptat. A existat un caz in care am solicitat promovarea unui astfel de recurs in 1997. Cererea noastra a fost insotita si de recomandarea Corpului de Control al Guvernului, dar nici macar asa nu am primit un raspuns favorabil", a explicat Florin Vitan motivele pentru care nu s-a solicitat un recurs in anulare.
Juristii Prefecturii au fost bagati in priza
Dupa primele dezvaluiri din "Monitorul" legate de transferurile ilegale de teren, prefectul Corneliu Rusu Banu s-a hotarit sa ia taurul de coarne. Juristii Prefecturii au fost pusi in priza pentru a gasi o modalitate prin care sa se ceara anularea titlurilor de proprietate ilegale. Pentru transferurile efectuate de Mircea Artenie si Toader Berlea, Prefectura a inaintat deja actiuni la Judecatorie. In cazul lui Mitrica insa, ar trebui sa reinceapa un proces cu exact aceeasi tema, fapt interzis de lege. Juristii Prefecturii se arata, totusi, optimisti. "Vom introduce o noua actiune si pentru Mitrica. De data aceasta, vom aborda chestiunea din alt punct de vedere procesual, astfel incit cauza sa intre pe rol", a precizat Marian Tudoran, seful Directiei de Fond Funciar din cadrul Prefecturii.
Daca nici asa nu se va putea obtine rejudecarea cazului, unica varianta posibila ar fi o interpelare in Parlament adresata Ministerului Functiei Publice. "Juristii Prefecturii au gresit atunci cind nu au solicitat promovarea unui recurs in anulare. Nu detin, acum, datele problemei, dar daca decizia Tribunalului a fost, intr-adevar, gresita, initierea unei interpelari in Parlament este perfect posibila", a declarat deputatul PNL, Adrian Mogos. O astfel de interpelare ar putea avea ca rezultat rejudecarea cazului Mitrica. De aceasta data, Prefectura ar putea avea cistig de cauza, iar Mitrica s-ar putea trezi ca-i fuge mosia de sub picioare. (Alexandru ZANOAGA)

Comentarii