Palatul generalului Viorel Cheptine

luni, 19 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Palatul generalului Viorel Cheptine

Nivelul de trai al militarilor este direct proportional cu numarul treselor de pe epoleti. In timp ce racanul de rind isi admira gaurile din bocanci si din coatele vestonului, generalii isi admira propriile vile. Generalul de brigada (r) Viorel Cheptine, fostul comandant al Corpului 10 Armata, este unul dintre cei care nu au regretat niciodata imbratisarea carierei militare.
Viorel Cheptine si-a cumparat, in 1993, 1.800 mp de teren in comuna Tarcau. Totodata, Cheptine obtinea si o autorizatie pentru a-si construi o locuinta modesta, de numai 12 mp. In locul casutei insa, generalul si-a ridicat o vila cu o suprafata de 20 de ori mai mare. Gravitatea faptei sale consta, insa, in aceea ca, pentru a-si ridica vila de la Tarcau, el s-a folosit de salariati ai C10 Armata, de militari in termen si de masini apartinind unor unitati militare din subordine.
Dornic sa aiba si o locuinta "de serviciu", pe linga cea de vacanta, Cheptine a inceput sa-si construiasca si o vila in Copou. In toamna lui 1995, Cheptine se afla in plin efort de a-si ridica ceea ce "Monitorul" a numit "Palatul de iarna" al generalului. Suspendarea din functie a generalului si trecerea sa in rezerva nu au facut decit sa amine finalizarea lucrarilor de constructie.
Scos pe usa din dos a armatei, fostul comandant si-a ridicat in scurt timp o vila-palat, pe Aleea Sadoveanu nr. 32. Imobilul a fost estimat la peste 2 miliarde lei, avind o suprafata de circa 400 de metri patrati, cu zeci de camere si dependinte. "Am o mostenire de 30 milioane lei de la mama, 10 milioane are fiul meu, materialele de constructie le-am cumparat in anii trecuti, am imprumutat bani de la doua banci si, in plus, am un CAR la unitate", isi justifica Cheptine fondurile necesare ridicarii palatului.
Considerat, in 1993, drept cel mai tinar general din Romania, Cheptine si-a incheiat cariera intr-o maniera dezonoranta pentru un militar. In primele zile ale lui 1996, Colegiul MAN decidea suspendarea generalului din functia de comandant si trecerea lui in rezerva. Urmarit penal sub acuzatia de abuz in serviciu contra intereselor publice, Cheptine a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare. El a fost gasit vinovat de folosirea abuziva a personalului militar si a utilajelor MAN pentru constructia casei de vacanta de la Tarcau. Ilegalitatile comise l-au costat pe Viorel Cheptine functia, si putin a lipsit sa-l coste si libertatea. Trecut in rezerva, condamnat pentru abuz in serviciu, cu onoarea "nereperata", Viorel Cheptine se poate, totusi, consola cu gindul ca este stapinul necontestat a doua vile, una mai mareata ca alta.
Vila e plina de bilbiieli, considera arhitectul Nicolae Vericeanu
Gusturile lui Cheptine par a fi la fel de ciudate ca si cariera sa militara. "Palatul de iarna" din Copou nu s-a bucurat de prea multa apreciere din partea arhitectului Nicolae Vericeanu. "Este evidenta inconsecventa in folosirea elementelor decorative. Balustrada clasica este in flagranta contradictie cu fatada in stil modern. Parterul este prea inalt, in comparatie cu etajele. Etajul «de onoare» ar fi trebuit evidentiat, nu parterul", considera Vericeanu. Alternanta de linii curbe si drepte a fost si ea criticata de arhitect. "Nu inteleg de ce unul dintre balcoane este curb, iar celalat drept, cind ar fi trebuit tratate la fel. Si formele acoperisului par bilbiite", a spus Vericeanu. Arhitectul considera ca vila lui Cheptine este un amestec de parti bune si proaste. "Intrarea este bine tratata, desi scarile sint prea monumentale. Axul central este, si el, foarte bine pus in evidenta. S-a preferat, insa, un ax de simetrie, in locul unuia de compozitie. Chiar daca arhitectul se va supara, trebuie spus ca ansamblul nu are calitati volumetrice. Volumele au fost rezolvate prea simplu. Totusi, daca lasam la o parte bilbiielile, pe ansamblu, este o vila curatica, lipsita de imbicseli de prost-gust", a incheiat Vericeanu.
(Alexandru ZANOAGA)

Comentarii