Parintii si profesorii ieseni vor fi scoliti de psihologi

luni, 01 noiembrie 2004, 00:00
3 MIN
 Parintii si profesorii ieseni vor fi scoliti de psihologi

Profesorii ieseni vor urma in aceasta luna un curs intensiv despre cum sa-i ajute pe elevi in situatii de criza. Concret, dascalii vor fi invatati de psihologii Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica (CJAPP) cum sa le vorbeasca elevilor, care trec prin perioada adolescentei, cum sa-i stimuleze ca sa invete mai bine si chiar ce sfaturi trebuie sa le dea daca se indragostesc. Cursul elaborat de psihologii ieseni cuprinde sapte lectii si va fi predat mai intii in scolile din oras.
Prima lectie: pubertatea
Prima lectie pe care o vor preda psihologii profesorilor ieseni se va referi la trasaturile de comportament ale adolescentilor si elevilor aflati la pubertate. Psihologii ieseni de la CJAPP cred ca adolescentii se remarca prin 12 trasaturi esentiale. Una din cele mai importante, spun psihopedagogii, se refera dorinta de independenta. Elevul incepe sa nu mai tina cont de opiniile parintilor sau ale profesorilor in cele mai marunte situatii, de pilda in alegerea tinutei. O alta trasatura ar fi negarea regulilor, de fapt a disciplinei, in general. Adolescentul nu mai respecta orele de program impuse de parinti si este posibil chiar sa lipseasca de la scoala pentru ca in acest timp sa se plimbe prin oras. Asa apare, spun psihopedagogii, si „revolta impotriva adultilor”, o alta caracterisitica a adolescentilor. Curiozitatea si atractia spre consumul de alcool, tutun sau droguri sint de asemenea trasaturi ale elevilor aflati la virsta adolescentei.
Dezvoltarea simtului responsabilitatii
Cunoscind cu cine au de a face, profesorii trec la urmatoarele lectii. Psihologii le vor arata prin cazuri concrete ce probleme pot aparea la un adolescent, tinind cont de trasaturile virstei. Unul din cazurile prezentate este cel al unui elev foarte bun la invatatura, premiant si participant la concursuri nationale, de la un liceu cu renume din Iasi. Ajuns in clasa a VII-a, rezultatele elevului incep sa scada, ba chiar ramine corigent la citeva obiecte. In acelasi timp, elevul incepe sa frecventeze un grup de „baieti interesanti”. Parintii nu reusesc sa-l controleze intotdeauna pentru ca sint foarte ocupati, iar pentru a-si imbunatati relatia cu copilul lor incep sa-i satisfaca tot felul de dorinte materiale. Ii cumpara calculator, ii dau bani, totul numai ca sa mearga la scoala. Psihologii ii sfatuiesc in cursul lor pe profesori ca, atunci cind au un astfel de caz, sa incerce sa-l stimuleze pe elev laudindu-l daca face ceva bun, sa-i dea tot felul de sarcini in diverse activitati. Sa incerce chiar sa-l desemneze liderul unui grup, dezvoltindu-i astfel sentimentul responsabilitatii.
Sfaturi si pentru parinti
Psihologii au, intr-un astfel de caz, si sfaturi pentru parinti. Acestia ar trebui sa stea mai mult de vorba cu copilul lor, sa nu-i mai dea bani doar ca sa mearga la scoala. Parintii ar trebui sa nu-l certe pe copil si mai ales sa nu-l bata sau sa-l ameninte cu bataia. Toate aceste lucruri sint cuprinse in cursul elaborat de 12 psihologi ieseni de la CJAPP. „Cursul pentru profesori se va tine mai intii in scolile din Iasi, Pascani, Tirgu Frumos, Podu Iloaiei si Hirlau, incepind cu 10 noiembrie”, a spus Vasile Salaru, inspectorul general adjunct. Acesta considera ca lectiile tinute in scoli de psihologi se adreseaza si parintilor, si au ca scop atragerea acestora spre colaborarea cu psihopedagogii. (Marinela RATA)

Comentarii