Politia ieseana a descoperit cum au fost pacaliti deponentii de la Banca Populara "Minerva"

joi, 05 aprilie 2001, 23:00
3 MIN
 Politia ieseana a descoperit cum au fost pacaliti deponentii de la Banca Populara "Minerva"

Politia a descoperit de ce nu si-au primit banii deponentii de la Banca Populara "Minerva". Principalul vinovat identificat de politistii ieseni este Daniel Mitrofan, presedintele Cooperativei de credit Banca Populara "Minerva". Conform cercetarilor Politiei iesene, acesta poate fi acuzat de inselaciune si abuz in serviciu. In esenta, actul final al anchetei consemneaza faptul ca directorul "a indus in eroare deponentii, spunind ca fiecare depozit este garantat 100%, aspect care, ulterior, avea sa se dovedeasca mincinos si nereal".
Peste 200 de ieseni au solicitat Politiei, in cursul anului trecut, declansarea unei anchete la Banca Populara "Minerva" (BPM), pentru a-si putea recupera banii depusi in conturile bancii.
Dupa intrarea in incapacitate de plata, banca nu a mai onorat returnarea nici macar a depozitelor initiale. Colapsul bancii a fost determinat, in buna parte, conform anchetei Politiei, de caderea Fondului National de Investitii (FNI) si de rezilierea contractului de asigurare pentru depozite. Banca a incheiat, la 1 iunie 1999, cu Asigurarea Nationala Romana Bucuresti (ANR) un contract de asigurare a depozitelor. In contract se stipula ca "Banca Populara «Minerva» se obliga sa asigure, in limitele stabilite, bonuri de depozit pentru care s-a incheiat asigurarea si pentru care a fost platita prima de asigurare". De asemenea, era precizat faptul ca raspunderea ANR inceteaza atunci cind plata primei de asigurare nu a fost efectuata in termenul prevazut in polita de asigurare. ANR urma sa plateasca despagubiri deponentilor numai in cazul declararii starii de faliment a bancii.
Incepind cu 1 noiembrie1999, ANR a trimis bancii "Minerva" formulare necompletate de risc financiar, semnate si stampilate in original de asigurator, pentru a fi completate si inminate deponentilor. Pe parcurs, astfel de asigurari de risc financiar au fost completate si predate fiecarui deponent, inclusiv celor care aveau depozite constituite anterior datei de 1 iunie1999. Politistii au considerat ca, in acest mod, s-a creat imaginea si convingerea ca toti clientii au depozite asigurate in proportie de 100%, indiferent de perioada in care au incheiat contracte cu banca.
In contractul de asigurare inminat de BPM tuturor deponentilor, la capitolul "relatia directa intre ANR si persoana nominal asigurata", se preciza in mod clar ca "asiguratorul se obliga sa plateasca titularului contractului de depozit, in urma refuzului platii de catre «Minerva», valoarea nominala a contractului de depozit". Ceea ce a evitat conducerea bancii sa precizeze clientilor era articolul din contractul de asigurare in care se spune ca "ANR acorda despagubiri numai in cazul declararii starii de faliment a bancii".
Ofiterii de Politie au descoperit ca directorul Daniel Mitrofan a dat dispozitie bancii pentru incetarea platilor primelor de asigurare catre ANR incepind cu luna aprilie a anului 2000. Dispozitia nu a apartinut Consiliului de Administratie. Banca nu a comunicat acest lucru agentiilor teritoriale, iar la constituirea depozitelor s-au emis formulare de asigurare de risc financiar chiar si dupa rezilierea contractului. Dosarul instrumentat de Politia Iasi a fost inaintat Parchetului de pe linga Judecatoria Galati.
Rezultatele anchetei au fost remise procurorilor din Galati, pentru a fi puse in corelatie cu baza de date a bancii din acest oras.
(Fanica DUMITRASCU)

Comentarii