Prin caminele culturale din judet urla ciinii

luni, 15 noiembrie 2004, 00:00
5 MIN
 Prin caminele culturale din judet urla ciinii

„Ceausescu PCR!”. Lozinca ce rasuna odinioara in salile caminelor culturale la intrunirile de partid a fost inlocuita de citiva ani cu „Nasule, Maria Ta!”. Odata mindria satelor, aici concertind chiar si vedete nationale, caminele culturale au acum un altfel de fast. Nimeni nu mai flutura stegulete rosii cu secera si ciocanul, nimeni nu mai aplauda vreun rapsod cunoscut. Cel mult, poti vedea pe geamul de la intrare citeva afise electorale. Nici filme cu „nea Marin” nu mai ruleaza pentru tinerii din sat. La caminul cultural se da in schimb discoteca in fiecare simbata. Asta daca nu e nunta sau cumetrie.
Caminul din Letcani nu are lumina
Caminul cultural din Letcani, cea mai veche cladire din comuna, datind de la inceputul secolului al XIX-lea, nu le mai poate aminti taranilor de aici de „vremurile bune”. Ca sa intri aici insa iti trebuie nu cheie, ci curaj. Cele trei incaperi ale vechiului camin cultural din Letcani nu mai amintesc deloc de trecut. Totul a fost transformat pentru mai multa utilitate. Din fosta sala de spectacole nu a mai ramas decit scena. In rest, totul e putred. Podeaua din lemn scirtiie la fiecare pas, iar umezeala si-a facut loc in toti porii peretilor. De cum intri in fosta sala de spectacole te compleseste un miros intepator de mucegai. Incaperea este foarte intunecoasa. Abia daca patrund citeva raze de soare prin cele doua geamuri din lemn vechi. „Nu avem lumina aici. Vedeti ca nici becuri nu sint”, spune unul dintre elevi, in timp ce batea o minge. Tavanul sta si el sa se prabuseasca. Este coscovit si din loc in loc are gauri. Alaturi, in cea de-a doua incapere nu se pregatesc artistii sa intri in scena, asa cum se intimpla cu ani urma, ci stau ingramadite sase banci. Aici invata elevii de clasa a IX-a de la „Arte si Meserii”. Incaperea de unde rulau filmele odinioara a fost si ea transformata in cabinetul profesorului de sport si depozit pentru material didactic. Ovidiu Ursache, primarul de la Letcani, spune ca fostul camin ar necesita o reparatie capitala insa fara bani nimic nu e posibil. „Bugetul pentru cultura este de vreo 190 de milioane. Din acesti bani nu putem sustine insa si bibliotecile, reparatiile la biserici si caminul”, spune primarul Ursache.
La Baltati, peste tot poze cu Nastase
La Baltati, caminul cultural iti aminteste de urmele pe care le lasau vizitele lui Ceausescu pe la sate. Si atunci, si acum, peste tot numai afise. Atunci cu Nicolae, acum cu Adrian Nastase. Pe cladirea caminului sta asezat ostentativ un afis de peste un metru patrat cu candidatul PSD la presedintie. Pe geamul usii de la intrarea in camin, o poza a aceluiasi personaj. Peretii din afara caminului sint si ei burdusiti cu „tablouri” de campanie. Salile dinauntru la fel. Pe fiecare usa din camin, cite o poza cu Nastase. In holul de la etaj sint asezate doua fotolii acoperite cu o pinza din catifea. Fiecare cu stapinul lui: pe unul din fotolii „domneste” Iliescu, pe celalalt, Nastase. Acum, de camin are grija, ca in toate comunele, consiliul local. Spre deosebire de alte sate, aici in fiecare simbata se intimpla cite ceva: nunta, botez sau discoteca. Ca sa inchiriezi sala pentru o sindrofie nu platesti mai mult de 2 milioane. „Nu vrem sa ne imbogatim din asta”, spune primarul Mihai Hlihor, care vrea ca in cel mult un an sa deschida la Baltati si sala de cinema. „Sa le dau filme la oameni. O sa trag si caldura aici”, marturiseste primarul. Consiliul local a delegat un om din sat care sa se ocupe special de activitatile „culturale”. Asa s-a infiintat aici un club de sah si unul de dansuri populare. „In functie de banii pe care ii avem, dam si spectacole. Ultimul spectacol a avut loc pe 15 septembrie, la deschiderea anului scolar”, povesteste primarul.
La Popesti, un lacat mare
Pentru tinerii din Popesti, spectacolele de la Baltati par un vis. Caminul cultural de aici este doar sala de nunti, botezuri si discoteci. Saptamina trecuta, intr-o marti, caminul cultural din comuna purta inca urmele ultimei nunti organizate aici. Prin unul dintre geamurile cladirii se vad doua siruri de mese, acoperite cu fete din nailon. Pe masa mirilor si a nasilor par uitate cele doua luminari. La fel si farfuriile cu piine si citeva pahare pline ochi cu vin rosu. Este aproape ora 12. Cladirea, destul de ingrijita, este inchisa cu un lacat mare. In fata, citiva oameni din sat care sapau o groapa tin sa ne lamureasca: „N-o sa gasiti pe nimeni. Nea Costea are grija de camin, dar acum nu e. Incercati la primarie”. Ii urmam sfatul. La primarie, unul dintre functionari ne recomanda sa venim in alta zi: Costea e in concediu. Si el e singurul care are cheie.
Bogdan Birleanu: Cultura e nunta sau discoteca
Ca si la Popesti, la Lungani caminul cultural arata ca o sala de mese. „Ultima data aici s-a tinut o petrecere. Fiul primarului a avut botez”, ne explica Maria Vornicu, secretarul primariei. Caminul cultural de la Lungani are doua incaperi: sala unde se pregateste mincarea, si unde se zaresc prin geam vrafurile de farfurii, sutele de furculite si linguri, si sala unde se serveste masa. „Sala de mese are o capacitate de 100 de persoane si se inchiriaza cui are nevoie”, spune secretarul primariei. Sala mare a caminului de la Lungani, ridicat chiar in curtea primariei, are si o scena improvizata din lemn. Pina acum insa nu s-a sustinut decit un spectacol, la receptia drumului facut in comuna printr-un program Sapard. In rest, aici se mai tin discoteci. „Noi pina in acest an nici nu am avut camin. Cladirea este terminata in vara si a costat 100 de milioane”, a explicat Maria Vornicu. Satenii din Lungani par sa fie norocosi cu investitia in caminul cultural. In mai toate comunele, consiliile locale se ingrijesc de cladiri doar cu un vopsit sau renovat.
„In mod normal ar trebui sa aiba un capitol special pentru caminele culturale. Dar nu sint bani”, spune sceptic Bogdan Birleanu, seful Inspectoratului Judetean de Cultura. Pina vor fi gasite resurse financiare, Birleanu crede ca la sate cultura va continua sa fie „o nunta, un botez, o discoteca de simbata”. (Marinela RATA)

Comentarii