Printr-un miracol medical, medicii de la trei spitale au salvat o tinara si pruncul din burta sa

luni, 30 ianuarie 2006, 00:00
3 MIN
 Printr-un miracol medical, medicii de la trei spitale au salvat o tinara si pruncul din burta sa

Medicii ieseni de la trei spitale au reusit sa salve viata unei femei insarcinata in luna a saptea, precum si a copilului ei nascut prematur. Florentina D., in virsta de 38 de ani, a fost adusa in urma cu 10 zile la Iasi, de la Spitalul din Husi, cu insuficienta renala acuta. Femeia nu mai putea sa urineze de citeva zile, iar toxinele din corp riscau sa o otraveasca atit pe ea cit si pe pruncul din pintec.
Tumora gastrica
Internata de urgenta la Maternitatea „Cuza Voda”, tinara a fost pusa imediat in tratament, iar medicii au inceput sa cintareasca solutiile prin care sa reuseasca sa salveze cele doua vieti. „Ii era rau de mai multa vreme, dar toate aceste stari le-a pus pe seama sarcinii. Cind a vazut ca nu mai urina de citeva zile, s-a prezentat la spital. La noi a ajuns cu insuficienta renala acuta. Nici nu se putea pune problema sa ii facem imediat cezariana, pentru ca riscam sa o pierdem. Am banuit chiar de la inceput ca la mijloc era vorba despre o tumora gastrica, care a dus la agravarea stari in timpul sarcinii”, a precizat dr. Mihaela Tirnovanu, care a preluat pacienta in garda la Maternitatea „Cuza Voda”. Pentru ca tratamentele nu au reusit sa elimine insuficienta renala, medicii obstetricieni au decis sa trimita pacienta la Centrul de Dializa de la Spitalul „Parhon”. Aici, medicii au incercat un miracol: si-au asumat riscurile mari pe care le implica acest caz si au reusit. Au facut, in premiera la Iasi, prima dializa unei femei insarcinate. „Astfel de cazuri sint extrem de rare. Nu am avut niciodata un astfel de caz, iar in tara au mai fost citeva, cit sa le numeri pe degetele de la o mina. Este o interventie foarte riscanta, mai ales ca este vorba de doua fiinte de care trebuie sa tii cont”, a precizat conf.dr. Adrian Covic, directorul Spitalului „Sf. Parhon”. Acesta a explicat ca procesul de dializa introduce o variabilitate hemodinamica a corpului, atit din punct de vedere al tensiunii arteriale, cit si in ce priveste volumul singelui din corp.
Doua treceri ale singelui prin aparat
„In acest caz riscurile erau foarte mari, mai ales pentru fat. Cind se scoate singele pentru a fi trecut prin aparate, organismul trece prin episoade de hipotensiune. Daca la ceilalti dializati acestea sint la ordinea zilei si le suporta bine, la o gravida e mult mai complicat, pentru ca existau si riscuri de singerare la nivelul uterului”, a adaugat dr. Covic. Tinara a avut de suportat doua treceri ale singelui prin aparatele de dializa, pentru a i se rezolva insuficienta renala, lucru care l-au reusit medicii de la „Parhon”, care au colaborat cu cei de la Maternitatea „Cuza Voda”. Odata rezolvata cea mai urgenta problema, medicii obstetricieni au intervenit imediat si au efectuat operatia de cezariana. Chiar daca s-a nascut prematur, baietelul Florentinei are sanse foarte mari sa traiasca, avind 2,2 kilograme si fiind sanatos. Cum medicii i-au descoperit tinerei si un cancer gastric, aceasta a fost transferata apoi la Spitalul „Sf. Spiridon”, unde se afla si in prezent internata. „A fost o colaborare foarte buna intre trei echipe de medici, din trei spitale, pentru salvarea acestei paciente si a copilului ei. Mai ales ca ea este la primul copil si, cum spunem noi, la o virsta destul de inaintata pentru a mai face altii”, a precizat prof.dr. Mircea Onofriescu, directorul Maternitatii „Cuza Voda”. Medicii de la Clinica III Chirugie de la Spitalul „Sf. Spiridon” vor incerca si ei sa faca tot posibilul pentru a-i da o sansa acestei femei sa-si creasca baietelul pe care si l-a dorit. (Carmen MAFTEI)

Comentarii