Seful Vamii Nicolina si-a facut un palat din economii

vineri, 16 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Seful Vamii Nicolina si-a facut un palat din economii

Vila dupa vila, zonele rezidentiale ale Iasului se populeaza pe zi ce trece. Ca un facut, majoritatea noilor constructii apartin unor politisti, procurori sau sefi de institutii descentralizate, infirmind opinia conform careia bugetarii n-ar avea nici dupa ce bea apa. Printre fericitii proprietari ai unei case intr-o zona de lux a orasului, se numara si Mihai Arcana, directorul Vamii Nicolina. El este posesorul unei vile de toata frumusetea in Valea Adinca, una dintre cele mai "vinate" zone rezidentiale ale Iasului.
In timp ce unii se chinuie 30 de ani sa-si construiasca o casa, Mihai Arcana a reusit performanta ca, in doar un an si jumatate, sa-si cumpere si 1.250 mp de teren in Valea Adinca, si sa-si construiasca si vila de rigoare. Terenul a fost estimat, la momentul cumpararii, la 36 milioane de lei, iar constructia – la 540 de milioane. Reactualizata, suma de 576 de milioane din 1999 reprezinta, acum, aproape un miliard de lei. Intrebat de unde a avut, ca bugetar, bani pentru a construi atit de repede o vila in Valea Adinca, Mihai Arcana a raspuns scurt: "Din economiile personale, ale sotiei si din ajutorul pe care mi l-au dat rudele".
Mihai Arcana sustine ca in iunie 1999 si-a cumparat, cu ultimele economii si cu bani imprumutati de la rude, terenul pe care isi va construi casa. Pina in noiembrie 1999, el a economisit aproape 3 milioane pentru taxa de autorizare a constructiei. Conform autorizatiei de construire, vila trebuia terminata in maximum trei ani. Cu economiile "la rosu", din salariul sau si cel al sotiei, din bani imprumutati, Mihai Arcana a reusit, totusi, sa-si construiasca noua resedinta in nici doi ani, suprafata totala a locuintei fiind de 270 mp. Pentru cele minim 540 de milioane cheltuite pentru ridicarea constructiei, directorul Vamii Nicolina a refuzat sa ne mai dea vreo lamurire. "Nu discut prin telefon. Miine, la birou, va dau toate detaliile", a spus Arcana.
Din punct de vedere arhitectural, Arcana a luat nota de trecere
"Este o constructie tratata destul de bine. Etajul, cel putin, sugereaza clar functionalitatea sa ca locuinta", a fost caracterizarea data de arhitectul Tudor Vericeanu vilei lui Mihai Arcana. Daca etajul a trecut primul test, in schimb, parterul nu s-a mai bucurat de aceeasi apreciere. "Este ciudata alaturarea garajului cu living-ul. Garajul putea fi plasat, foarte bine, la demisol. Cornisa care acopera intreaga intrare este, iarasi, nepotrivita cu ansamblul. In general, restul fatadei este lucrat bine. Peretele lateral, insa, are un aspect de bloc", a spus Vericeanu. Si acoperisul a stirnit nedumerirea arhitectului. "Acest stil de acoperis, cu trei ruperi de panta, aduce cu acoperisul bisericilor din Maramures si da un aspect rustic intregii cladiri. Restul vilei, insa, nu respecta acelasi stil", a precizat arhitectul. Dupa parerea lui Vericeanu, Arcana va mai avea mult de lucru pina sa-si termine vila. "Intrarea trebuie continuata si personalizata. Peretele ar putea fi acoperit cu imitatie de piatra, indeosebi pe lateral, pentru a atenua aspectul de bloc. Garajul ar trebui mutat de la primul nivel la demisol sau in afara locuintei. Mai sint multe de facut", considera Tudor Vericeanu. (Alexandru ZANOAGA)

Comentarii