Un profesor de la Economie face declaratii incendiare

joi, 03 iulie 2003, 23:00
5 MIN
 Un profesor de la Economie face declaratii incendiare

Cine este in spatele fraudei comise la examenul de licenta de la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA)? La aceasta intrebare au cautat ieri un raspuns majoritatea universitarilor de la „Cuza”, punind cap la cap toate coincidentele legate de acest caz. Inca de la inceputul scandalului privirile tuturor s-au indreptat spre prof.dr. Rusalim Petris. Este seful Catedrei de Contabilitate, iar multe subiecte de la disciplinele din acest domeniu au fost supraevaluate la licenta. In plus, asa cum au remarcat majoritatea colegilor si dupa cum afirma chiar profesorul Petris, scrisul sau seamana mult cu cel al persoanei ce i-a redactat Anei-Raluca Lucaci unul dintre subiecte. Absolventa este fiica directorului de la „Ceramica” SA, firma de la care profesorul Petris spune ca si-a cumparat caramida pentru vila. Profesorul Petris i-a notat cu 9 o lucrare de nota 2. In afara acestor coincidente, citeva detalii pina acum nerostite tind sa incendieze spiritele la FEAA. Un profesor de la Catedra de Contabilitate, prof.dr. Emilian Dumitrean, pare sa dezlege doua dintre necunoscutele acestui scandal: cine si cind a scris subiectul pe teza Anei-Raluca Lucaci, precum si cum se explica umflarea notelor pentru o parte din cele 400 de subiecte supraevaluate la licenta.
„Subiectul a fost scris dupa ce am corectat eu”
Daca pina acum nu era clar cind a fost scris subiectul de la Contabilitate de gestiune pe teza Anei-Raluca Lucaci, pentru profesorul Dumitrean pare sa fie clar acest lucru. „Pachetul in care era aceasta teza a fost corectat de mine prima data. Subiectul a fost scris dupa ce am corectat eu acel pachet de teze”, spune prof.dr. Emilian Dumitrean. Aceasta ar insemna ca subiectul ar fi fost adaugat pe teza fiicei sefului de la „Ceramica” SA in timpul corectarii tezelor, dupa terminarea examenului. Daca ipoteza este adevarata, cel mai probabil persoana care i-a scris absolventei subiectul cu pricina este unul dintre profesorii ce au avut acces la teza. Varianta de mai sus infirma astfel ipoteza sustinuta de profesorul Petris ca insasi Ana-Raluca Lucaci ar fi putut sa scrie subiectul, diferenta caligrafica el explicind-o prin prezenta oboselii. Mergind mai departe pe acest fir, intrebarea imediat urmatoare este ce profesor ar fi putut comite frauda si ce l-ar fi determinat sa o faca. Desi nu se bazeaza pe dovezi categorice, profesorii privesc spre Rusalim Petris. Un motiv la indemina este asemanarea intre scrisul lui si cel de pe teza, recunoscuta chiar de el intr-o anumita masura. „Asemanarea de scris exista, insa el a spus de fata cu toti colegii mei ca nu a scris acel subiect. Un profesor la virsta aceasta ar fi putut face asta doar intr-un moment de cadere”, se rezuma sa spuna profesorul Dumitrean. Misteriosul autor al fraudei va fi identificat, spera conducerea facultatii, abia dupa expertiza grafologica.
Au fost sfatuiti „sa corecteze mai larg”
Profesorul Dumitrean are o explicatie si pentru numarul mare de note umflate la licenta. Aproximativ 400 de subiecte au fost corectate pentru a treia oara intrucit la prima corectura au fost supraevaluate cu pina la opt puncte. Multe dintre acestea au fost la disciplinele din domeniul Contabilitatii, dupa cum spune prof.dr. Emilian Dumitrean, 30 fiind doar la disciplina Contabilitate financiara, la care s-a numarat initial printre cei cinci corectori. Notele ar fi fost marite, dupa ce membrii Catedrei de Contabilitate ar fi fost convocati de seful lor, prof.dr. Rusalim Petris, care i-ar fi sfatuit sa „corecteze mai larg”, sustine profesorul Dumitrean. „Initial, la partea teoretica a unui subiect s-au acordat prin barem doar 0,5 puncte, in ideea de a pune mai mult accent pe aplicatii. Cind am inceput sa corectam tezele si am vazut ca notele sint foarte mici, seful de catedra (Rusalim Petris – n.r.) a convocat toti corectorii de la Contabilitate si s-a luat decizia sa marim toate notele cu pina la doua puncte”, spune prof.dr. Emilian Dumitrean. „In media finala, la care s-a facut media a sapte subiecte, de exemplu, cresterea este nesemnificativa, chiar daca s-ar fi dat trei puncte in plus”, spune prof.dr. Emilian Dumitrean. O nota marita cu doua puncte a determinat o crestere de 0,3 puncte in media finala a unui absolvent. Daca acesta si-a ales patru discipline din domeniul Contabilitatii, cum a facut Ana-Raluca Lucaci, media absolventului respectiv a crescut insa cu 1,2 puncte. Daca profesorii de la Contabilitate nu ar fi pus in aplicare decizia de a mari notele cu doua puncte, dupa cum recunoaste profesorul Dumitrean, putini absolventi de la Contabilitate ar fi reusit sa ia peste cinci. „Sistemul de sustinere a licentei s-a schimbat cu doar doua luni inainte”, expune profesorul Dumitrean unul dintre argumentele pentru umflarea notelor. Dupa prima corectura a tezelor, cind s-a descoperit ca pe teza Anei-Raluca Lucaci apar doua tipuri de scris, FEAA a fost intoarsa cu josul in sus. Martea trecuta, cei noua profesori care au avut acces la teza ei au fost chemati seara la decanat, pentru a da note explicative. Intrucit multi dintre acestia au remarcat asemanarea intre scrisul profesorului Petris si cel de pe teza fiicei directorului de la „Ceramica” SA, seful Catedrei de Contabilitate s-a simtit ofensat de suspiciunile ce planau asupra sa si nu a mai participat la licenta, desi era presedintele uneia dintre comisiile de la specializarea Contabilitate si informatica de gestiune. O atitudine care i-a contrariat pe multi dintre colegii sai. (Mirela CORLATAN)
Rectorul Oprea a anchetat si licenta de la Drept
Examenul de licenta a creat emotii si tensiuni nu doar la FEAA. Rectorul Dumitru Oprea, insotit de trei dintre prorectorii institutiei, au verificat marti „la singe” tezele de la Drept. Dupa cum declara prof.dr. Tudorel Toader, prodecanul facultatii, nu a fost descoperita nici o neregula. In prima faza, din cei 295 de inscrisi la examen, au picat 65 dintre care 13 au promovat proba scrisa dupa contestatii. Pe Universitate, din cei 3887 de inscrisi la licenta, 11% au picat. In urma cu patru ani, numarul celor care au fost admisi la Universitatea „Cuza” a fost de 5656, ceea ce inseamna ca doar aproximativ 65% au luat licenta din prima sesiune. „Ideea a fost in ultimii ani de a muta centrul de greutate de pe admitere pe licenta: sa dam la cit mai multi tineri sansa sa intre la facultate si sa termine cine poate”, explica prof.dr. Mihai Toma, prorectorul cu activitatea didactica. (M.C.)

Comentarii