Un sfert dintre instalatorii UFET sufera de „boala sobolanului”

marți, 03 august 2004, 23:00
2 MIN
 Un sfert dintre instalatorii UFET sufera de „boala sobolanului”

Mai mult de un sfert dintre instalatorii Uzinei de Furnizare a Energiei Termice sufera de „boala sobolanului” sau leptospiroza in termeni medicali. Boli infectioase acute, leptospirozele sint transmise prin urina animalelor, in special a sobolanilor si a soarecilor. Cele mai expuse persoane sint cele care lucreaza in canalizari si in subsoluri. „Este o boala care poate ajunge sa creeze foarte multe probleme daca nu este tratata la timp”, a explicat medicul Carmen Manciuc, de la Spitalul de Boli Infectioase. De-a lungul timpului, circa 20 de angajati ai UFET au decedat din cauza acestei boli. Cei 62 diagnosticati acum au boala in diferite stadii, foarte multi in faza incipienta.
„Anual 25% – 30% dintre instalatori se imbolnavesc de aceasta maladie”
Toti cei 463 de angajati UFET sint obligati sa faca un control medical cel putin o data pe an. „Pina in prezent au fost vericati 238 de angajati, in mare parte instalatori sau oameni care lucreaza direct cu instalatorii. 62 dintre acestia au fost diagnosticati cu diverse forme de leptospiroza. Restul salariatilor vor fi verificati in zilele umatoare”, a declarat Constantin Ciofu, directorul UFET, din cadrul CET. Numarul mare de bolnavi pare normal in conditiile in care anul trecut din 309 de angajati verificati, 60 au fost depistati cu microbul leptospirozei. „Anual 25% – 30% dintre instalatorii societatii se imbolnavesc de aceasta maladie. Problema este ca in fiecare an se imbolnavesc alte persoane decit cele din anul precedent”, a completat Ciofu. Acesta a mai spus ca boala afecteaza atit de multi oameni pentru ca instalatorii lucreaza in conditii ingrozitoare. „Subsolurile blocurilor sint pline de sobolani si soareci. Adaugind proasta alimentatie si slaba igiena a unora, nu e de mirare ca atit de multe persoane sint afectate de leptospiroza”, a aratat Ciofu. In cazul instalatorilor este obligatoriu portul echipamentului de protectie. „Angajatii nostri au tot ceea ce le trebuie pentru a nu se infecta”, a afirmat Ciofu.
Boala specifica instalatorilor
In 1999 s-a inregistrat ultimul deces al unui angajat UFET din cauza leptospirozei. Cu toate ca numarul de persoane afectate este inca destul de mare, de atunci nu s-a mai inregistrat nici un deces. „Boala este provocata de o bacterie numita Leptospira, care se regaseste in apele statatoare murdare din subsolurile blocurilor. Poate fi numita o boala profesionala pentru ca ii afecteaza in primul rind pe instalatori”, a afirmat doctorul Carmen Manciuc. Aceasta a mai spus ca boala se poate manifesta in foarte multe feluri, de la o simpla gripa cu dureri musculare pina la meningita si insuficienta renala si hepatica. Daca este depistata la timp, cind bacteria se gaseste inca in singe, tratamentul este destul de simplu. „Daca boala este in prima faza se poate trata cu antibiotice, cu Penicilina G. Tratamentul dureaza o saptamina. In cazul in care bacteria ajunge sa afecteze organele interne, acest tratament nu mai este eficient si se va urma un tratament de sustinere a functiilor vitale”, a adaugat Manciuc. Leptospiroza se transmite extrem de rar de la un om la altul. (Felix GUZGA)

Comentarii