Un student iesean face bani din veninul viperei

miercuri, 07 aprilie 2004, 23:00
3 MIN
 Un student iesean face bani din veninul viperei

Un student iesean vrea sa faca bani din venin. Mai exact din veninul viperelor. Ideea pare cel putin ciudata, insa tinarul Stefan Albu a scos din proiectul sau peste 2.000 de euro. Acesta realizeaza proiecte pentru cresterea viperelor in vederea recoltarii veninului. Totul a pornit de la un reportaj TV. La doi ani de atunci acesta cistiga bani frumosi din vinzare proiectelor. Pina acum a cistigat 80 milioane lei din vinzarea a trei proiecte. „In Romania nu exista aproape deloc informatii cu privire la acest domeniu. Tocmai de aceea lucrarea realizata de mine are mare cautare”, a declarat Stefan Albu.
Cum a pornit
Acesta are 22 de ani si este student la Universitatea „Al.I. Cuza” in cadrul Facultatii de Filosofie, la sectia Sociologie, si nu are studii de specialitate in noua afacere in care s-a lansat. „Totul a pornit ca un hobby. Mi-au placut de mic reptilele, iar cind am vazut un material prezentat la televizor m-am gindit ca merita sa incerc. La inceput doream sa-mi deschid eu o astfel de afacere, dar nu am avut banii necesari”, a povestit Albu. Cartile de specialitate, studiile facute de diferite universitati si internetul au fost principalele surse folosite la documentare. Chiar daca toata documentarea a durat aproape un an de zile, rezultatele au inceput sa apara. „Am vindut deja trei proiecte, la persoane din Timisoara, Cluj si Bucuresti, iar acum negociez cu mai multe persoane interesate”, a afirmat Albu. In decursul acestui an a ajuns sa comunice, cu ajutorul internetului, cu cercetatori din intreaga lume, printre care si Mark O’Shea, cunoscut realizator de emisiuni la canalul Discovery.
Un gram de venin se vinde cu 300 euro
A rezultat un proiect de aproximativ 30 de pagini in care sint descrise toate etapele necesare demararii unei astfel de afaceri, de la achizitionarea materialului biologic (viperele), pina la posibilitatile de valorificare a produsului finit (veninul). In lucrare se descrie pe larg cum trebuie amenajat spatiul in care vor fi tinuti serpii, ce fel de conditii trebuie sa indeplineasca acest spatiu, cum si cu ce trebuie hraniti, metode de recoltare a veninului, procesarea initiala, precum si conditiile optime de conservare. Albu nu a vrut sa ofere mai multe informatii pentru ca altfel, a spus el, si-ar fi compromis afacerea. La final sint prezentate si o serie de firme, care se ocupa cu procesarea veninului din intreaga Europa, numere de telefon, fax, adresa, persoana de contact. Speciile de vipera recomandate in proiect sint vipera cu corn (Ammodytes Ammodytes) si vipera comuna (Berus Berus). „Oamenii sint foarte multumiti de materialul pe care l-am dat, unii chiar mi-au propus sa ma ocup eu de dezvoltarea afacerii, pentru ca informatiile cu privire la acest subiect oferite de institutiile specializate sint generale si foarte putin utile”, a completat Albu. Unul din investitorii care au cumparat proiectul a demarat deja afacerea. „Am cumparat proiectul si l-am pus in practica. Sint constient ca necesita mai mult timp pina voi avea profit, dar pina in prezent sint foarte multumit de ceea ce am cumparat”, a declarat, telefonic, Marius din Timisoara. Cum un gram de venin se vinde cu cel putin 200 – 300 de euro, exista foarte multe persoane interesate de implicarea in afaceri de acest gen. Pe luna, un gram este recoltat de la 20 de vipere mature. „In Romania nu exista un cadru legal clar si nici cumparatori de venin interesati. Proiectul meu explica pasii ce trebuie urmati pentru ca afacerea sa fie legala. Ulterior, veninul este valorificat in strainatate, acesta fiind cel mai slab punct al afacerii”, a explicat Albu.
La ce e folosit veninul
Veninul de vipera este folosit in general la realizarea serului antiviperin, fabricarea de medicamente, dar este utilizat si la crearea de produse cosmetice. „Veninul de sarpe contine pe linga toxine si 30 de enzime diferite, care separate de primele ar putea deveni foarte importante. In unele spitale din Statele Unite se utilizeaza un astfel de medicament in tratarea sclerozei multiple”, a declarat Ursula Stanescu, profesor in cadrul Facultatii de Farmacie din UMF Iasi. (Felix GUZGA)

Comentarii