Iesean muscat de o vipera

miercuri, 03 mai 2006, 00:14
4 MIN
 Iesean muscat de o vipera

Un tinar de 23 de ani a fost la un pas sa-si piarda viata din cauza muscaturii unei vipere. Medicii spun ca acesta este primul caz de muscatura de vipera inregistrat in Iasi dupa foarte multi ani. In opinia biologilor, la Iasi exista o specie de vipera, insa mai putin agresiva si a carei muscatura nu este mortala. Este vorba despre vipera «berus», ce poate fi intilnita in mai multe zone ale judetului. De asemenea, o vipera unica in lume, nu foarte periculoasa, a fost descoperita acum un an in zona Metro.
L-au gasit delirind, la marginea padurii

Florin T., din Iasi, a fost descoperit in urma cu citeva zile, prabusit la pamint si aproape inconstient, la marginea padurii de linga satul Chicerea, din comuna Tomesti. Tinerii care l-au gasit delirind si abia respirind au apucat sa afle de la el ca a fost muscat de picior de un sarpe pe care a incercat sa-l prinda. Acestia se aflau din intimplare in zona, dupa ce adunasera din padure lemne uscate. „Mi-a povestit fiul meu, care a fost de fata cind l-au adus pe tinar la magazin, ca tinerii care l-au gasit l-au urcat in caruta cu care erau si au venit imediat in sat sa cheme ajutoare. Am inteles ca au oprit la magazin pentru ca este un telefon si au sunat dupa ambulanta. A venit repede masina cu un echipaj medical si l-au dus la spital“, ne-a povestit o femeie din sat. Ambulanta l-a transportat in citeva minute pe Florin la Spitalul „Sf. Spiridon“. „Stiam de la cei de pe ambulanta ca a fost muscat la un picior de o vipera. De altfel, am gasit si locul care era inflamat si umflat. Baiatul era in coma pentru ca facuse o reactie alergica puternica. Avea buzele, limba si laringele umflate si abia mai respira. Cum nu aveam ser antivenin in spital, s-a decis trimiterea lui la Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva (ATI) pentru a fi pus pe aparate pina facem rost de antidot“, a povestit prof.dr. Vasile Costinescu, directorul Clinicii ORL de la Spitalul „Sf. Spiridon“. Intre timp, medicii au solicitat ajutorul spitalelor din alte judete. „Am intrebat de ser si la Neamt, dar nu aveau si am gasit la Suceava, unde s-au mai confruntat cu astfel de cazuri. Pot spune ca tinarul a avut mare noroc, am primit serul, l-am administrat si si-a revenit repede. A stat doar o noapte la ATI si a doua zi a vrut sa plece acasa pentru ca zicea ca se simte bine“, a adaugat profesorul Costinescu. Pentru a preintimpina insa eventuale complicatii, medicii nu i-au dat voie tinarului sa paraseasca spitalul si l-au tinut sub supraveghere inca doua zile la Clinica ORL.
Vipera «berus» ataca doar daca e provocata
Biologii sint de parere ca, in acest caz, nu putea fi vorba decit despre o vipera obisnuita, al carei venin, mai putin periculos la unele persoane, putea sa declanseze la altele o reactie alergica puternica. „Avind in vedere zona unde s-a intimplat, cred ca este vorba despre vipera «berus», pe care o mai gasim in judetul Iasi si in alte zone, cum este Birnova. Veninul ei nu este atit de toxic. De obicei, vipera nu este agresiva si musca doar daca este provocata, ca o reactie de aparare“, ne-a declarat prof.dr. Gheorghe Mustata de la Facultatea de Biologie din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza“.
Profesorul a descris vipera «berus» ca avind 60 de centimetri lungime, de culoare cenusie si un V pe cap de la care porneste apoi o linie in zig-zag de culoare neagra pina la coada.
O specie de vipera unica in lume traieste linga Metro
In afara de aceasta specie de vipera, in judetul Iasi mai traieste inca o specie, unica in lume. Este vorba despre vipera «ursini moldavica», o subspecie a viperei «ursini» si care poate fi gasita in apropiere de magazinul Metro, de cealalta parte a soselei, intr-o rezervatie stiintifica numita Valea lui David. Dr. Stefan Zamfirescu de la Catedra de Zoologie si Ecologie a Universitatii „Al.I. Cuza“, specialist in herpetologie (ramura zoologiei care se ocupa de studiul amfibienilor si reptilelor), a descoperit aceasta specie studiind citiva ani de zile viperele care traiesc in imprejurimile Iasului. „Studiile au aratat ca, desi sint veninoase, aceste vipere nu sint foarte periculoase. Inocularile cu venin, care contin apa in proportie de 70-80%, restul saruri si toxine, sint mai rare in scop de aparare decit cele cu scop de hranire“, a explicat dr. Zamfirescu, care a prins si studiat citeva vipere «ursini moldavica». (Carmen MAFTEI)

Comentarii