In Copou va fi cea mai puternica instalatie de nocturna din tara dupa cea a lui FC National

duminică, 24 septembrie 2006, 23:43
3 MIN
 In Copou va fi cea mai puternica instalatie de nocturna din tara dupa cea a lui FC National

Nocturna de la stadionul „Emil Alexandrescu“ va „arde“ in jur de 500 de kWh. Prin comparatie, aceeasi cantitate de energie electrica este consumata intr-o ora de peste 7.100 de becuri de cite 70 W. Dincolo de consum, nocturna din Copou va fi una dintre cele moderne si mai performante din tara.
Intr-un clasament al intensitatii luminoase, nocturna de la Iasi se situeaza pe locul doi, dupa stadionul Cotroceni, pe care joaca echipa FC National. Investitia de la stadion este platita de municipalitate, costurile urmind sa se ridice la aproximativ 75 miliarde lei.
Nocturna mai buna decit in Ghencea sau Giulesti
Fotbalistii ieseni vor avea la dispozitie una dintre cele mai performante instalatii de nocturna din tara. Nocturna va respecta toate standardele de perfomanta cerute de UEFA. „Este o instalatie comparabila cu cea de la stadionul Rapid. Este o solutie moderna care permite transmisii televizate dupa normele UEFA. Fata de alte stadioane, nocturna din Copou prevede asigurarea unui indice de luminozitate similar cu cel de pe stadioanele internationale“, a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.
Astfel, sefii Primariei sustin ca nocturna de la Iasi va avea o intensitate luminoasa de pina la 1.600 de lucsi la nivelul terenului. „Vom putea regla intensitatea luminoasa intre 500 si 1.600 de lucsi“, a precizat Chirica. Conform datelor prezentate pe site-ul Ligii Profesioniste de Fotbal, doar un alt stadion din tara are o nocturna capabila de a produce o intensitate luminoasa de peste 1.600 lucsi, cel din Cotroceni.
Astfel, stadionul „Emil Alexandrescu“ va fi mai bine dotat chiar decit „Ghencea“ Stelei, „Groapa“ lui Dinamo, sau „Giulestiul“ lui Rapid. Instalatiile de pe aceste stadioane pot produce doar 1.400 de lucsi. „Nocturna de la stadion este formata din patru stilpi metalici asezati diagonal fata de terenul de joc. Stilpii au o inaltime medie de 50 de metri, iar panourile au in total 240 de reflectoare. Acestea sint produse in Marea Britanie, special pentru stadioane. Proiectoarele sint din halogenuri metalice. Instalatia va fi alimentata din doua posturi de transformare, unul de la Spitalul Parhon si unul din Breazu“, a afirmat Chirica.
Acesta a mai spus ca nocturna ar urma sa fie pusa in functiune in prima jumatate a lunii noiembrie. „Asteptam niste piese care trebuie sa vina din Germania, de la firma Siemens. Acestea vor fi montate in posturile de transformare. Abia dupa aceea vom putea folosi nocturna“, a adaugat Chirica.
Consum cit 7.000 de becuri
Instalatia va respecta toate standardele impuse de forurile internationale din domeniu, dar va avea si un consum impresionant de energie electrica. „Instalatia va consuma intr-o ora de functionare aproximativ 500 de kWh. Nocturna va fi aprinsa pe timpul meciului, dar si cite o ora inainte si dupa meci“, a completat Chirica.
Astfel, la fiecare meci, nocturna va sta aprinsa in jur de 4 ore si va avea un consum de circa 2.000 kWh. Practic, nocturna va consuma in fiecare ora de functionare cit aproximativ 7.150 de becuri de cite 70 W. Sefii Primariei sustin ca inca nu s-a stabilit cine va plati consumul inregistrat de nocturna. „Este posibil sa-l platim noi, pe iluminatul public. Factura nu va fi foarte mare, de ordinul citorva zeci de milioane lei pe luna“, a explicat Chirica.
Instalatia de nocturna de la stadionul „Emil Alexandrescu“ a fost prinsa de municipalitate in contractul de modernizare a iluminatului public. Astfel, firma „Luxten“, care gestioneaza partea de oras in care este situat stadionul, a primit sarcina de a realiza nocturna.

De-a lungul timpului, oficialii ieseni au oferit mai multe cifre pentru costurile de realizare a nocturnei. Astfel, la un moment dat, chiar directorul tehnic al Primariei a declarat ca nocturna va costa 2,7 milioane euro fara TVA, adica in jur de 3,2 milioane euro cu TVA. „Am gresit eu. Suma din contract este de 1,77 milioane euro fara TVA, adica 2,1 milioane euro cu TVA“, a mai spus Chirica.

Comentarii