Incepe canonizarea primului Sfint dat de Iasi crestinatatii

miercuri, 10 mai 2006, 21:29
7 MIN
 Incepe canonizarea primului Sfint dat de Iasi crestinatatii

Peste 3.000 de file cu marturii cutremuratoare, documente, acte, fotografii si pledoarii istorice si teologice. Sint sute de mii de cuvinte, adunate intr-un dosar imens, ce vor pleda la Vatican pentru canonizarea Veronicai Antal, tinara care va deveni prima sfinta catolica din Romania si primul sfint dat crestinatatii de Iasi. In cei doi ani si jumatate de cind s-a inceput complicatul proces de propunere spre canonizare, sapte preoti catolici au reusit sa adune toate documentele necesare pentru trecerea in rindul sfintilor a celei supranumite „Martira curateniei”, ucisa acum 48 de ani, in comuna Halaucesti, cu 42 de lovituri de cutit. Moartea ei este considerata de Biserica Romano-Catolica un martiriu, spunindu-se ca si-a aparat fecioria dedicata lui Cristos cu pretul vietii. „Ingerilor, scrieti in cartea vietii: Isus este al meu, iar eu sint a lui Isus”, sint printre putinele cuvinte ramase in scris de la aceasta tinara crestina din Moldova si care vor deschide dosarul sau de canonizare, ca dovada a daruirii ei totale fata de Isus, mirele ceresc.
„Dosarul Veronicai Antal este aproape de finalizare. Intocmirea lui a fost un proces extrem de minutios, deoarece trebuiau indeplinite citeva cerinte legislative foarte stricte. Si aceasta pentru a nu risca sa fie intors pentru refacere, adaugiri sau modificari”, ne-a spus pr. Damian Patrascu, unul dintre cei 7 membri ai comisiei care s-a ocupat de stringerea documentelor. De altfel, acesta cunoaste foarte bine istoria vietii Veronicai Antal, urmind si cursurile Scolii pentru cauzele sfintilor, de la Vatican. „Stiu foarte bine cum trebuie intocmit un astfel de dosar pentru canonizare, si mai stiu ca nu trebuie omis nici un amanunt. A durat atit de mult timp deoarece am urmat toti pasii care trebuie facuti in astfel de cazuri. Este pentru prima data cind facem si noi acest lucru, si nu am vrut sa ne pripim”, a precizat preotul. Procesul de canonizare a tinerei martire a inceput marti, 25 noiembrie 2003, orele 16, printr-o sfinta Liturghie Solemna prezidata de PS Petru Gherghel in Parohia Nisiporesti, din zona Halaucesti, unde s-a nascut Veronica Antal.
Vaticanul a trimis om aici
„Cauza de canonizare a putut fi inceputa doar dupa ce s-a primit aprobare de la Vatican. Dieceza Romano-Catolica a trimis acolo mai intii o biografie a tinerei martire si a sustinut foarte mult cauza. Un reprezentant al Vaticanului s-a deplasat apoi la Nisiporesti si a dat aprobarea pentru stringerea marturiilor si intocmirea dosarului”, ne-a explicat pr. Damian Patrascu. A urmat apoi formarea unei comisii, din care fac parte 7 preoti specialisti in diferite domenii: pr. Damian-Gheorghe Patrascu – vicepostulator, pr. Mihai Patrascu – judecator delegat, pr. Maximilian Pal – promotor de justitie, Mons. Petru Mares si pr. Claudiu Dumea – teologi, pr. Emil Dumea si pr. Mihai Damoc – istorici, precum si pr. Marius Caliman – notar pentru autentificarea fiecarui document. Cei numiti in comisia tribunalului constituit au depus juramintul de credinta, incepind demersurile pentru a recunoaste martiriul acestei tinere de pe meleagurile Moldovei.
27 de oameni interogati de preoti
In cei doi ani si jumatate cit a trecut de la propunerea facuta pentru canonizare, comisia a sustinut 16 sesiuni de ascultare a martorilor din Nisiporesti si Halaucesti, a facut numeroase demersuri in tribunale si la Arhivele Statului pentru obtinerea tuturor documentelor care aveau orice fel de legatura cu Veronica Antal. Practic, viata acestei tinere a fost extrem de minutios cercetata, de la nastere si pina in clipa mortii ei. „Au fost ascultati 27 de martori care au fost supusi unor adevarate interogatorii. Unele dintre acestea au durat si cite trei ore si oamenii au trebuit sa ne raspunda la peste 900 de intrebari. Acestea au pus in special accent pe viata Veronicai Antal. Unele marturii ale acestor oameni cuprind chiar si 50 de pagini”, ne-a dezvaluit pr. Patrascu, care s-a dovedit extrem de minutios in culegerea si redactarea datelor. O alta sarcina grea a fost cea a autentificarii notariale si traducerii in limba italiana a fiecarei file din dosar, in numar de peste 3.000. Membrii comisiei spera ca in urmatoarele luni sa trimita dosarul Congregatiei pentru Cauza Sfintilor de la Vatican, care se va pronunta apoi asupra acestui caz. Preotii care au lucrat la dosar sustin ca Veronica Antal are sanse maxime de a fi declarata sfinta, avind in vedere viata curata pe care aceasta a trait-o pina la 27 de ani si moartea de care a avut parte.
Cind incepe prima faza a canonizarii
„Dupa ce dosarul va fi analizat si se va lua hotarirea trecerii ei in rindul sfintilor, Veronica Antal va fi mai intii declarata Venerabila, adica va trece prima faza a canonizarii. Urmeaza apoi etapa de beatificare, cind va fi declarata Fericita, si a doua etapa de canonizare, cind este declarata sfinta, cu drept de a fi asezata in calendarul crestin catolic sub numele Sfinta Veronica Antal de la Nisiporesti. La fiecare dintre aceste etape se oficiaza la Vatican slujbe speciale in prezenta Papei. La ultima slujba, cind este declarata sfinta, iau parte enoriasi din locul sfintei, prelati din tara”, ne-a enumerat etapele canonizarii pr. Cornel Cadar, responsabil de relatiile cu mass-media din cadrul Diecezei Iasi.
Cumplita poveste a „Sfintei de la Iasi”
Veronica Antal s-a nascut in 7 decembrie 1935, din parintii Iova si Gheorghe. A fost botezata in biserica parohiala din Halaucesti la 8 decembrie, in sarbatoarea Neprihanitei Zamisliri. Dupa ce a frecventat scoala primara din localitatea natala, cu rezultate bune, la virsta de 16-17 ani isi manifesta intentia de a intra in manastire pentru a-si consacra viata lui Dumnezeu. Insa, planul ei nu va putea fi pus in aplicare deoarece comunistii desfiintasera deja aproape toate manastirile catolice din tara. Tinara hotaraste sa-si duca totusi planul pina la capat, traind acasa ca o calugarita. Face vot de castitate si se inscrie in Ordinul al Treilea Franciscan (Tertiar).
Zilnic mergea pe jos la parohia aflata la 8 km
„Primea zilnic sfinta Impartasanie, iar de la orele de adoratie nu lipsea niciodata. Pentru a putea face acest lucru, nu ezita sa parcurga in fiecare dimineata cei 8 km pina in Parohia din Halaucesti. Avea o evlavie deosebita fata de Sfinta Fecioara Maria, pe care o cinstea mai ales prin recitarea continua si zilnica a sfintului Rozariu”, povesteste despre tinara preotul Patrascu. In 24 august 1958, intorcindu-se de la sfinta Liturghie din Parohia Halaucesti si ceremonia Sfintului Mir, Veronica a mai ajutat la treaba, plecind singura spre Zapodia, cind deja se intunecase. Pe drumul ce-l batatorise ani intregi insa avea sa-si gaseasca sfirsitul, in dreptul unei fintini numita „a lui Vangheaua”. Pavel Mocanu, un tinar din Zapodia, mergea la gara din Halaucesti pentru a lua trenul de Bacau, unde lucra. A intilnit-o pe Veronica, a incercat s-o violeze, n-a reusit si, de furie, a inceput s-o injunghie. Dupa care si-a vazut de drum. A ajuns in gara, unde, plin de singe, ar fi fost vazut de impiegatul Vasile Enache si paznicul Andrei Burbulea. Asa cum acrediteaza cei mai multi localnici, spre dimineata criminalul s-ar fi intors in cimp. Veronica nu murise inca si, de spaima, Mocanu i-a mai tras citeva impunsaturi de cutit. Pina a ajuns la 42. „Veronica a fost in acea noapte ca pe cimpul de lupta. La autopsie, medicul a zis: «Fecioara ai fost, fecioara ai ramas. Cinste tie»“, isi aminteste Clara Plesca, unul dintre locuitorii Halaucestiului. Chiar si in momentul ultimei clipe de viata, tinara a tinut strins in pumn rozariul cu care se ruga in fiecare zi. Oamenii povestesc cum cei care au ridicat-o din balta de singe au putut observa cum stringea in miinile ei rozariul.
A marturisit, apoi si-a dat duhul
Odata oficiata inmormintarea Veronicai la Zapodia, oamenii au inceput sa se intrebe cine este ucigasul. Militia aflase ca pe acolo trecuse in acea seara Pavel Mocanu si tot pe acolo s-au intors acasa, la Zapodia, inca doi tineri – Pavel Dumitras si Neculai Magdici -, care se intorceau de la fete, dintr-un sat vecin. Fiindca impiegatul si paznicul din gara, nu se stie de ce, nu au spus la ancheta ca Mocanu era plin de singe, acesta ajunsese aproape la egalitate cu cei doi, ca vinovatie. Datorita unui unchi ce lucra in Militie, ca sef al Penitenciarului din Bacau, Mocanu chiar a capatat un ascendent. Toti trei au fost tinuti in arest sapte luni si zece zile, in final Dumitras fiind condamnat la moarte, iar Magdici la 25 de ani de inchisoare. Adica exact cei nevinovati. Abia dupa 15 ani, cind mai era putin pina la prescrierea faptei, cazul a fost redeschis in mod spectaculos: aparuse un martor. Martorul muribund Elena Carp, o batrina de loc din comuna vecina Mogosesti-Siret, se afla in cimp in ziua crimei. Mersese sa vada daca s-au copt fasolele si a vazut totul. Ar fi auzit cind Veronica striga: „Mai Mocanas, nu mai da“. Numai ca era matusa criminalului, si mai fusese si „cumparata“ de acesta cu 10.000 de lei. O avere la acea vreme, pentru care batrina a pastrat tacerea pina a ajuns pe patul de moarte. A chemat atunci preotul si Militia sa marturiseasca adevarul, si imediat dupa aceea si-a dat duhul. Astfel, are loc al doilea proces, ce s-a sfirsit cu condamnarea la 12 ani de inchisoare a lui Mocanu, din care a executat doar opt.
Morti bizare ale celor ce-au mintit
Oamenii isi amintesc insa si ca, dupa cumplita moarte a Veronicai, aparatorii criminalului si-au gasit sfirsitul in conditii mai mult decit ciudate. Dovezi ale «pedepsei lui Dumnezeu» in acest caz sint, cred oamenii, mortile ciudate pe care le-ar fi avut unii dintre cei ce au stiut adevarul si l-au ascuns. Carmil Pal, militianul-sef ce l-a scapat prima data pe Mocanu de inchisoare, s-a otravit dupa ce fusese parasit de nevasta. Verona, o fata ce ar fi vrut sa se marite cu Mocanu, a murit subit la o cumetrie. „Pe acel drum au mai trecut in acea seara doua perechi. Bernaveta Anghelus, cind a ajuns batrina, a venit si mi-a cerut iertare ca a ascuns ce stia si ca sotul meu a murit din cauza asta. Doi dintre cei care erau cu ea s-au casatorit, si dupa sapte-opt ani el a omorit-o pe ea cu cutitul, apoi s-a spinzurat“, spune o localnica, Maria Dumitras. Cea mai ciudata moarte a avut-o paznicul care l-a vazut pe Mocanu in gara plin de singe. Andrei Burbulea a murit in accident de masina, impreuna cu fiul sau, cu doar trei zile inainte de nunta acestuia din urma. Dupa al doilea proces, impiegatul Enache a facut inchisoare pentru marturie mincinoasa.

Comentarii