Jale mare la bacalaureat

Subtitlu

duminică, 04 iulie 2010, 22:32
4 MIN
 Jale mare la bacalaureat

Rezultatele partiale de la bacalaureat, care s-au afisat in cele 24 de centre de examinare din judet ieri dupa-amiaza, i-au surprins extrem de neplacut pe candidatii si profesorii de la colegiile si grupurile scolare tehnice. La Colegiul Tehnic „I.C. Stefanescu", din cei 40 de candidati la zi nu au promovat examenul decit 6, iar toti cei 150 de candidati de la frecventa redusa au fost respinsi. Situatie jalnica se inregistreaza si la alte grupuri scolare, iar profesorii dau vina pe nivelul slab al elevilor si pe modificarile aduse examenului de bacalaureat. Pe de alta parte, la colegiile de elita, elevii s-au prezentat bine. La nivel judetean, procentul de promovabilitate de anul acesta este de 54,62%, fata de 72,61% cit a fost anul trecut inainte de contestatii. La examenul din acest an s-au prezentat 6.813 absolventi, 348 fiind absenti, iar 8, eliminati in timpul probelor.

Profesorii nu se asteptau

„Procentul de promovabilitate e foarte mic, iar notele automat sint mici. Profesorii nu se asteptau la rezultatele astea, avind in vedere cit i-au pregatit. E adevarat ca peste 90% dintre cei de la frecventa redusa muncesc, insa nu au nici o scuza pentru notele mici de la romana si matematica", a spus directoarea Colegiului „I.C. Stefanescu", Dolores Voinea. Situatia este la fel de critica si la Colegiul Tehnic „Radu Cernatescu". „Nu stiu sa spun un numar al celor care au promovat. Datele sint prea proaste. Nu am avut inca timp sa le prelucram", a precizat directoarea colegiului „Radu Cernatescu", Cristinela Bojoga. In opinia ei, candidatii au ratat la probele scrise ale bacalaureatului din cauza ca au fost derutati de modul de organizare a acestuia. „Rezultatele sint proaste, pe de o parte, din cauza elevilor, fiindca nu s-au pregatit, iar pe de alta parte, din cauza sistemului de bacalaureat. Pina in clasa a XI-a, ei au stiut ca vor da examen la o disciplina specifica profilului, iar anul acesta s-au trezit ca trebuie sa opteze intre biologie, chimie si fizica", a semnalat ea. La Grupul Scolar Nicolina, rezultatele de la bacalaureat au fost primite, de asemenea, cu amaraciune. „Nu stiu procentul, dar stiu ca e jale. Problema principala e ca media de anul acesta s-a facut din notele la trei probe de foc. Nu a mai existat nici o proba care sa salveze, cum era sportul sau probele orale", a atras atentia directorul adjunct al Grupului Nicolina, Manuela Cislaru. Chiar daca nu le scuza prestatia slaba de la examenul maturitatii, ea sustine ca elevii au avut prea putin timp ca sa se pregateasca pentru una din „disciplinele-surpriza". „S-au pregatit trei ani pentru proba de specialitate si s-au trezit in ultimul an ca trebuie sa dea examen la chime sau fizica. Pentru ca probele de evaluare a competentelor au fost in cursul celui de-al doilea semestru, practic nu au avut decit citeva luni la dispozitie ca sa se pregateasca", a mentionat Manuela Cislaru.

Racovita si Negruzzi cumuleaza 11 medii de 10

In timp ce la colegiile tehnice si la grupurile scolare bacalaureatul a fost in general un esec, elevii de la colegiile si liceele bine cotate din oras nu au avut probleme de adaptare cu noul sistem de „bac", caci rezultatele sint la fel de bune ca in anii trecuti. Colegiul „Emil Racovita" se poate mindri cu sase medii de 10 si cu promovabilitate 100% in privinta celor 112 candidati de la zi. „Intrucit din 1980 incoace nu am avut elevi de la zi care sa nu fi luat bacalaureatul, rezultatele din acest an mi se par normale. Majoritatea candidatilor au luat peste 9 pentru ca nu au fost subiecte grele", a precizat directorul Seryl Talpalaru. La Colegiul „Costache Negruzzi", inainte de solutionarea contestatiilor, promovabilitatea la bacalaureat este de 97,3%. „Peste 60% au luat intre 9 si 10. Cinci candidati au luat 10, dar avem si 4 elevi care nu au promovat. Proba de la matematica le-a creat probleme. De exemplu, unul din candidatii respinsi a luat 10 la romana, 9,60 la proba la alegere, dar 3,80 la matematica", a mentionat directoarea colegiului, Camelia Gavrila. La „Negruzzi" au sustinut bacalaureatul 151 de elevi. Medii de peste 9,50 la bacalureat au avut si candidati de la Colegiul „M. Eminescu", Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare", Liceul de Informatica „Gr. Moisil" sau de la Liceul „Al.I. Cuza". Candidatii nemultumiti de rezultate au depus ieri peste 2400 de contestatii, in intervalul 16-20. Acestea vor fi rezolvate miine si poimiine, iar rezultatele finale vor fi afisate pe 8 iulie. De astazi si pina pe 9 iulie, candidatii respinsi se pot inscrie pentru a doua sesiune de bacalaureat, care va incepe din 23 august.

Comentarii