Jonglerii de deputat facute cu tiganii de la Grajduri

Subtitlu

miercuri, 15 decembrie 2010, 22:30
4 MIN
 Jonglerii de deputat facute cu tiganii de la Grajduri
Koket, firma deputatului Iftime, s-a extins in intreaga Moldova, potrivit site-ului companiei

Opt persoane, printre care si un parlamentar, au fost puse sub acuzare de procurorii de la Crima Organizata. Anchetatorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Iasi spun ca Dragos Adrian Iftime, deputatul PDL de Vaslui, s-a aflat in perioada 2002 – 2005 la virful unui grup infractional organizat care a creat un prejudiciu de aproape 2 milioane de lei din evaziune fiscala si spalare de bani.

Potrivit actului de acuzare intocmit de DIICOT, si care se intinde pe 140 de pagini, ancheta in cazul deputatului a plecat de la un control efectuat de comisarii Garzii Financiare la firma Black Company SRL Grajduri, administrata in acte de Florin Ilascu, dar controlata de fapt de Nicusor Mihai Stanescu. In urma verificarilor s-a descoperit ca, in perioada 2002 – 2004, in contabilitatea societatii nu fusesera evidentiate veniturile din vinzarea de animale si utilaje efectuate catre SC Koket SRL Vaslui, controlata de parlamentarul Iftime, si SC Teoval Tirgu Frumos. Initial, dosarul a fost inregistrat la Parchetul de pe linga Tribunal, fiind ulterior declinat catre DIICOT.

Pe parcursul anchetei, procurorii au stabilit ca reprezentantii Koket SRL, deputatul Dragos Adrian Iftime, tatal acestuia, Ionel Iftime, si directorul comercial al societatii, Ionut Iftime Atofanei, ruda a celorlalti doi, "s-au asociat in vederea savirsirii infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani, prin folosirea unor facturi prin care oglindeau operatiuni comerciale fictive cu (…) reprezentanti ai Black Company, societate care in fapt nu avea nici o activitate. In baza aceleiasi rezolutii infractionale, invinuitii au falsificat documente contabile si registre contabile, astfet incit au creat aparenta ca intreaga evaziune fiscala s-ar fi produs doar in contabilitatea Black Company SRL prin neinregistrarea veniturilor, iar nu in contabilitatea Koket SRL prin inregistrarea de operatiuni fictive", precizeaza procurorii DIICOT in actul de acuzare.

255 de facturi si 430 de chitante in alb de la Grajduri

Anchetatorii au descris in rechizitoriu modul prin care colaborarea dintre cele doua firme a creat un prejudiciu de aproape 500.000 de euro. Astfel, reprezentantii legali ai Koket SRL isi trimiteau soferii in tirgurile de animale de pe raza judetelor Iasi si Vaslui, de unde achizitionau animale de la persoane fizice. Ulterior, pentru justificarea achizitiei de animale si vinzarii de produse, reprezentantii Koket inregistrau in contabilitate facturi emise de Black Company SRL.

Procurorii spun ca facturile si chitantele erau date "in alb" reprezentantilor Koket si ulterior completate de acestia. "Au fost eliberate in alb, numai semnate si stampilate, catre reprezentantii Koket SRL, iar acestia le-au completat ulterior dupa cum au dorit pentru a justifica in contabilitate intrarile de animale de la persoanele juridice, cu toate ca acestea proveneau de la persoane fizice, si a-si crea posibilitatea de compensare sau rambursare TVA de la bugetul de stat", explica DIICOT in actul de acuzare.

In urma verificarilor, procurorii au descoperit ca, in perioada 2002 – 2004, Black Company ar fi emis catre Koket 255 de facturi fiscale si 430 de chitante pentru incasarea numerarului. Anchetatorii au precizat ca cele mai multe dintre documentele fiscale nu contin date despre delegatul si mijlocul de transport care a facut livrarea, iar pe unele facturi se regasesc numele si datele unor soferi de la Koket.

Expertiza documentelor a concluzionat ca majoritatea au fost completate de Ionut Iftime Atofanei. In plus, anchetatorii au mai precizat ca, spre deosebire de facturile emise de ceilalti furnizori ai Koket, pe cele de la Black Company presupusele animale vindute nu apar ca numar, ci ca si kilograme de carne. "Prin aceasta mentiune nu se mai poate verifica numarul de animale intrat in gestiunea Koket SRL de la Black Company si implicit nu se mai poate verifica numarul de animale inregistrate in registrul sanitar-veterinar si numarul de animale din facturile fiscale", spun procurorii.

Spalarea de bani

DIICOT sustine ca, pentru ca sumele ce urmau sa fie justificate prin chitante si incasari de numerar erau foarte mari, Nicusor Mihai Stanescu le-a propus reprezentantilor Koket ca o parte din bani sa fie livrata prin virament bancar.

Astfel au creat la Bancpost Vaslui un cont pe numele lui Florin Ilascu, iar acesta din urma l-a imputernicit pe directorul comercial al Koket sa efectueze operatiuni pe contul respectiv. In momentul in care se faceau plati catre Black Company, Atofanei ridica pe baza de cec suma de bani din cont si o preda reprezentantilor Koket.

"Au scos din societate sumele de bani ce reprezentau contravaloarea marfurilor inscrise pe facturile fiscale fictive, pe care apoi le-au reintrodus in firma sub forma de imprumut din partea administratorilor si asociatilor", explica DIICOT cum au incercat reprezentantii Koket sa piarda urma banilor. Sumele reintroduse in firma au fost folosite pentru majorarea capitalului social.

In timpul audierilor, doar Florin Ilascu, care in fapt este soferul lui Nicusor Mihai Stanescu, si-a recunoscut vina. Deputatul Dragos Adrian Iftime a incercat "sa minimizeze, sau chiar sa excluda, rolul sau din grupul infractional", sustine DIICOT. La fel si tatal acestuia, Ionel Iftime, care a incercat sa dea vina pe unele persoane care, fie au decedat, fie sint plecate in strainatate.

Nici Ionut Iftime Atofanei nu si-a recunoscut vina, sustinind ca unele activitati economice pe care le-a facut aveau la baza documente din care reieseau relatiile comerciale dintre cele doua firme. Documentele mentionate nu au fost insa gasite.

Nicusor Mihai Stanescu a recunoscut partial savirsirea faptelor, incercind si el sa arunce vina asupra altor persoane. Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au instituit sechestru pe unele bunuri imobiliare din Vaslui, bunurile sechestrate ridicindu-se la 500.000 de euro.

Comentarii