Locul unde in fiecare joi seara se lupta cu diavolul din oameni

vineri, 03 iunie 2011, 22:24
4 MIN
 Locul unde in fiecare joi seara se lupta cu diavolul din oameni
"La noi au fost cazuri in care un preot tinar a citit moliftele si dupa asta a avut accident de masina sau alt preot tinar, dupa ce a citit, sotia i-a nascut un copil cu malformatii", isi aminteste monahul Dosoftei Jitaru

In fiecare joi, cind se lasa seara, sute de credinciosi urca spre Manastirea Cetatuia, acolo unde de 50 de ani se citesc Moliftele Sf. Vasile cel Mare. Preotii de aici spun ca Manastirea Cetatuia este singurul lacas din judetul Iasi in care se citesc regulat aceste molifte, considerate a fi o lupta directa cu diavolul. Moliftele Sfintului Vasile cel Mare si ale Sfintului Ioan Gura de Aur, numite si exorcisme, sint cele mai puternice rugaciuni impotriva duhurilor necurate din oameni si case. Astfel, joia, Biserica de la Cetatuia se umple de oameni, care vin pentru diferite nevoi, cei mai batrini se roaga pentru spor in casa si intelegere in familie, iar cei mai tineri pentru dezlegarea cununiei sau succes la serviciu.

Slujba incepe fix la ora 9 seara

Noaptea, Manastirea Cetatuia se vede ca o regina care domneste pe tronul din virful dealului si isi cheama credinciosii la rugaciune. Indata ce ai intrat in curtea manastirii te cuprinde o liniste cereasca. „Ma simt ca in gradina Domnului", a spus un barbat care se grabea sa ajunga la slujba. Din inima manastirii strabate ca un ecou glasul preotului, care fix la ora 9.00 a inceput citirea moliftelor Sf. Vasile Cel Mare si ale Sf. Ioan Gura de Aur. In biserica, singura sursa de lumina sint citeva luminari, care pilpiie sub rugaciunile a peste 200 de oameni. Toata lumea sta in genunchi, iar preotul in mijlocul lor, cu o carte in mina citeste moliftele de alungare a diavolului. „Te blestem pe tine" se aude in rugaciunea pe care o citeste preotul impotriva duhurilor necurate. „Aceste molifte sint o lupta directa cu diavolul din oameni. Si din aceasta cauza preotii care le citesc trebuie sa aiba o pregatire trupeasca si morala mai deosebita. La noi sint patru preoti care le citesc, insa stiu ca majoritatea preotilor de la alte biserici se tem sa le citeasca. Astfel, acestea se citesc numai de preoti si duhovnici batrini, care au viata curata si au tinut post, caci daca le citesc preoti tineri, fara post sau prea multa curatenie, diavolii se razbuna cu mari ispite asupra celor care au citit moliftele. La noi au fost cazuri in care un preot tinar a citit moliftele si dupa asta a avut accident de masina sau alt preot tinar, dupa ce a citit, sotia i-a nascut un copil cu malformatii" a povestit monahul Dosoftei Jitaru de la Manastirea Cetatuia, care a spus ca de cinci ani preotii de aici nu s-au confruntat in timpul citirii moliftelor cu cazuri de exorcizari.

„Preotul si-o asuma, o batalie, o lupta directa"

Acesta a povestit ca de obicei Moliftele Sf. Vasile cel Mare se citesc in ziua de 1 ianuarie cind este sarbatoarea Sfintului Vasile. Moliftele acestui sfint, numite si exorcisme, sint cele mai puternice rugaciuni impotriva duhurilor necurate din oameni si case. La Manastirea Cetatuia traditia citirii acestor molifte se intinde pe mai bine de 50 de ani. Cu toate acestea, reprezentantii Mitropoliei au declarat ca ei nu stiau ca la Manastirea Cetatuia se citesc aceste molifte. „Acesta nu e un caz care se popularizeaza, lucrurile acestea nu se spun si se fac cu mare smerenie si discretie. Eu nu stiu nici un preot care sa citeasca aceste molifte. Este o slujba pe care preotul si-o asuma, o batalie, o lupta directa cu duhurile necurate. Citirea acestora presupune niste rigori, un post negru si o viata curata si nu stiu citi preoti si-ar asuma asa ceva", a declarat Constantin Sturzu, purtator de cuvint al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. La Manastirea Cetatuia citirea moliftelor dureaza aproximativ jumatate de ora, dupa care preotul citeste rugaciuni pentru diferite nevoi. Rugaciuni pentru neputinte si boli, rugaciuni pentru dureri de cap si de ochi, rugaciuni pentru najit, insemnind diferite nevralgii, inflamatii sau dureri de dinti, rugaciuni pentru cei care nu pot dormi, sau cei care cred ca au fost vrajiti ori blestemati.

„Rugaciunile noastre sint mai aproape de Dumnezeu"

Unii oameni spun ca vin aici pentru ca aceste rugaciuni au putere mare de vindecare, iar altii au povestit ca slujbele de noapte le dau liniste sufleteasca. „Seara nu este atita framintare, cerul se desface si atunci rugaciunile noastre sint mai aproape de Dumnezeu. De aproape zece ani vin la aceasta slujba si simt ca imi da o liniste si pace interioara" a declarat Viorica, o ieseanca prezenta la slujba. O alta tinara care s-a asezat mai in spate a povestit ca vine la aceste rugaciuni in speranta ca se va casatori. „Mi-a zis cineva ca s-ar putea sa am cununiile legate si m-a sfatuit sa vin cind se citesc aceste rugaciuni. Oricum simt ca Dumnezeu ma asculta. M-am rugat sa ploua si azi a plouat", a spus Ioana Mariutanu. Pe linga acestea la slujba au venit si tineri bolnavi insotiti de parinti sau rude, cupluri si chiar grupuri de prieteni. „Am venit aici cu sotul, si ne rugam pentru intelegere, pentru sporul casei, sa ne mearga bine la serviciu si pentru sanatatea copiilor nostri", a marturisit Camelia, care spus ca dupa terminarea acestei slujbe, ea merge impreuna cu familia la Manastirea Hadimbu, unde la ora 12.00 incepe slujba de noapte.

Comentarii