O retrocedare uriasa: 1.150 ha

Subtitlu

marți, 11 ianuarie 2011, 22:26
4 MIN
 O retrocedare uriasa: 1.150 ha
Pretul hectarului de padure este evaluat in functie de virsta copacilor: cu cit sint mai batrini, cu atit sint mai valorosi. Asta pentru ca pot fi taiati mai repede

Membrii Comisiei Judetene de Fond Funciar (CJFF) au dezbatut ieri un dosar important. Membrii Comisiei au admis cererea de retrocedare a unei suprafete foarte mari de teren.

In urma deciziei membrilor CJFF, Anisia Sebastiana Fischer va primi 1.158 de hectare de teren forestier pe raza comunei Siretel. Urmasa lui Carol si Leon Fischer are in sprijinul sau o sentinta definitiva si irevocabila, pronuntata de Judecatoria Sfintu Gheorghe in urma cu jumatate de an. Sentinta a fost investita cu formula executorie in urma cu aproape trei luni.

Magistratii au decis obligarea CJFF in a emite titlul de proprietate pentru suprafata mentionata. Improprietarirea Anisiei Fischer va reprezenta a doua mare punere in posesie pe raza judetului Iasi. In 2006, urmasii familiei Sturdza au fost improprietariti cu 5.400 ha de padure in zona Popesti-Madirjac.

Retrocedare cu scandal

Retrocedarea padurii de la Siretel catre Anisia Fischer a fost aprobata de toti membrii CJFF, cu exceptia lui Valentin Clain Stratulat, seful Directiei Silvice Iasi. Acesta sustine ca nu a validat cererea Anisiei Fischer din cauza ca institutia pe care o conduce nu a fost parte in proces, desi "reprezinta interesul legitim al statului in ceea ce priveste retrocedarea terenurilor forestiere".

"Este o sentinta civila de la Judecatoria Sfintu Gheorghe. Ar fi trebuit sa ne cheme la proces si pe noi (Directia Silvica Iasi – n.r.), pentru ca reprezentam statul. Avem calitate procesuala atit activa, cit si pasiva. Sentinta obliga CJFF sa o puna in posesie pe Anisia Fischer. Daca nu, ar fi trebuit sa plateasca daune, cite 50 de lei pe zi. Eu insa, ca reprezentant al Directiei Silvice, m-am simtit dator sa fac mentiunea aceasta, sa fiu impotriva", a motivat Valentin Clain gestul.

Ion Zapodeanu: "Astept sa iasa titlul si cer anularea lui in instanta"

Implicat in acest dosar este si omul de afaceri Ioan Zapodeanu. Acesta sustine ca a cumparat toate drepturile succesorale ale Anisiei Fischer, dar ulterior rude ale mostenitoarei au atacat in instanta contractul si au cerut constatarea nulitatii absolute a documentului. Zapodeanu a declarat ca nu este deloc multumit de decizia luata ieri si ca o va ataca in instanta. "Eu le-am cerut sa nu valideze acum dosarul. Noi mai avem inca proces la Cluj. Nu sint multumit. Trebuia sa fie validat pe numele meu. Nu stiu cine e in spatele retrocedarii. La sedinta CJFF nu am trimis pe nimeni. Daca stiam ca se discuta despre acest dosar, as fi trimis un avocat. Asa era corect, sa ma instiinteze. Astept sa iasa titlul si cer anularea lui in instanta. Voi contesta imediat decizia CJFF. Cred ca sint persoane interesate. Cineva vrea sa dea extemporale la DNA. Va iesi (dosarul – n.r.) cu probleme. Va iesi cu dosare grele", a declarat Ioan Zapodeanu.

Acesta a estimat terenul la o valoare de doua milioane de euro. "Terenul este liber. Amplasamentul este facut. Cred ca e un hectar acolo care valoreaza cam 1.500-1.700 de euro. Nu este o padure grozava. Cred ca sint 500 de hectare de pin, de vreo 30 de ani, iar restul sint foioase, stejar, carpen. Acolo a fost o plantatie de conifere. Pe vremea lui Ceausescu luau lemne, le duceau la Lespezi, iar de acolo la fabrica de hirtie de la Letea", a mai spus omul de afaceri.

Terenul ramine in litigiu

Ioan Zapodeanu i-a acuzat pe reprezentantii Directiei Silvice ca s-ar afla in spatele furturilor de lemne din judet. Vizati de acuzele lui Zapodeanu au fost Valentin Clain si Florian Muntianu, fostul director de la Romsilva. "Padurea este decapitata de gasca lui Clain de la Silvic si cu firmele lui Muntianu, fostul director de la Romsilva. O vor toca toata. Au taiat copacii de la un metru inaltime, nu de la radacina, ca si cum ar fi fost furata. Cei de la Silvic au firme. Si la Deleni se defriseaza. Hotii de lemne sint de fapt cei de la Silvic. Muntianu are firme de gatere. Daca iau eu padurea, nu tai nimic", a afirmat omul de afaceri.

In replica, Valentin Clain sustine ca este un om corect. "Lucrez de 30 de ani in domeniul silvic. Am lucrat numai aici. Daca nu eram corect, nu ajungeam director. Pe domnul Zapodeanu nu l-am auzit asta. Oricum, trebuie sa rezolve si problemele pe care le are cu drepturile succesorale. Si din acest motiv m-am opus. Nu stim cum va decide instanta in acest caz, al drepturilor succesorale. Este o treaba delicata. Nu sint impotriva retrocedarilor, dar nu vreau sa se calce pe cadavre", a mai spus seful Directiei Silvice Iasi.

Florian Muntianu nu a putut fi contactat telefonic in cursul zilei de ieri pentru a comenta acuzele aduse de Ioan Zapodeanu.

Punerea in posesie a Anisiei Fischer ar urma sa fie efectuata de catre Comisia Locala de Fond Funciar din Siretel. "Mostenitorul are o decizie definitiva si irevocabila. Trebuie sa tinem cont de hotarirea instantei. Daca nu punem decizia in aplicare, riscam sa fim amendati", a declarat subprefectul Bogdan Saramet, care este si secretarul CJFF.

Primarul comunei Siretel, Gheorghe Ancuta, sustine ca dosarul a fost discutat in comisia locala de fond funciar in urma cu doi-trei ani, dar ca de atunci nu a mai discutat cu nimeni despre acest subiect. "Stiu ca terenul de acolo e in litigiu. S-a depus cerere pentru acest teren. La Comisia Locala dosarul a fost aprobat acum vreo doi-trei ani. Stiu ca cei de la Silvic nu erau de acord cu retrocedarea. Ei au mai exploatat zona respectiva, in regim de igienizare, desigur. Este vorba despre vegetatie forestiera. Sint mai mult foioase, cred ca aproximativ 80%. La primarie nu a venit nimeni", a declarat Gheorghe Ancuta, primarul comunei Siretel.

Comentarii