Primele surprize in procesul UMF

joi, 22 decembrie 2011, 22:11
3 MIN
 Primele surprize in procesul UMF

Judecatoarea la care a picat "Dosarul UMF" prin repartizare aleatorie a formulat o cerere de abtinere. "Instanta a admis astazi cererea de abtinere facuta de magistrat. In acelasi timp, dosarul a primit termen miine, la ora 12, pentru verificarea masurilor preventive, respectiv cele privind obligatia de a nu parasi tara, luate in cazul citorva dintre inculpati", a declarat ieri judecatorul Aurel Dublea, purtatorul de cuvint al Curtii de Apel.

Motivul abtinerii

Potrivit unor surse neoficiale, judecatoarea a formulat o cerere de abtinere deoarece "o ruda a lucrat la acest dosar", ruda fiind, se pare, sotul, care ar fi politist. In urma cu doua zile, procurorii anticoruptie au trimis in judecata zece persoane. Printre acestea se afla si rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Gr.T. Popa" din Iasi, prof.dr. Vasile Astarastoae, fiica acestuia, Daniela Astarastoae, prorectorul institutiei de invatamint superior, Dragos Pieptu, precum si Adrian Ciureanu, directorul Centrului de Comunicatii din cadrul UMF Iasi, si Daniela Drugus, directorul general administrativ al UMF.

In cazul rectorului UMF, masura preventiva a expirat in urma cu citeva zile, acesta putind sa paraseasca teritoriul Romaniei. "Masura a expirat, acum sint liber ca pasarea cerului", a declarat ieri Vasile Astarastoae. La rindul sau, purtatorul de cuvint al DNA Iasi a confirmat acest lucru. "Masura preventiva privind obligatia de a nu parasi tara a expirat in cazul unuia dintre inculpati, dar inca subzista in cazul altor trei inculpati din acest dosar. Astfel, instanta va pune in discutie miine daca se impune mentinerea acestei obligatii in cazul celorlalti trei acuzati", a precizat ieri prourorul Luminita Merisescu.

Acuzatiile si apararea

Inculpatii din acest dosar au fost acuzati ca au planuit fraudarea unor fonduri europene. Reprezentantii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Iasi au mentionat ca acestia ar fi fraudat fondurile europene alocate proiectului "Platforma de e-learning", implementat la UMF. La rindul lor, acuzatii si-au sustinut nevinovatia in fata procurorilor anticoruptie, mentionind ca proiectul a fost implementat cu succes si ca fondurile primite au fost folosite exclusiv in acest scop. Acuzatiile oficiale aduse de anchetatori au fost de constituire de grup infractional organizat, abuz in serviciu contra intereselor publice, luare si dare de mita, fals si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si conflict de interese.

Procurorii DNA i-au acuzat pe reprezentantii UMF ca ar fi pus la cale trucarea licitatiei pentru platforma de e-learning, ca ar fi cerut si primit mita un laptop (Daniela Drugus), ca universitatea ar fi primit mita de 54.000 de lei din partea Maguay Impex, sub forma unei sponsorizari pentru zilele universitatii. De asemenea, Vasile Astarastoae a fost acuzat de conflict de interese, pentru ca si-a cooptat fiica intr-un proiect desfasurat la IML, institutie pe care o conduce. In plus, Adrian Ciureanu si Corvin Pughin au fost acuzati ca au intocmit in fals acte care atesta nereal ca laptopul de 10.248 de lei ar fi ajuns la UMF pentru testare si ar fi fost returnat catre Maguay, desi, in mod real, ar fi reprezentat un cadou pentru Daniela Drugus. Ciureanu a mai fost acuzat ca ar fi primit drept mita echipamente IT in valoare de aproape 100.000 de lei, bunuri livrate firmei sale, Congrex.Net SRL Iasi. La rindul sau, Adrian Ciureanu a negat acuzatiile, sustinind ca este total nevinovat. Primul termen de judecata la fond al dosarului a fost stabilit pentru data de 19 ianuarie 2012.

Comentarii